Křesťanský program Rádio 7 začal ve čtvrtek 27. ledna testovat pozemní digitální rozhlasové vysílání v sítích společností RTI cz a Teleko digital. Naladit ho tak může až 70 procent obyvatel Česka, ovšem pouze v případě, že posluchač disponuje digitálním rozhlasovým přijímačem DAB+. Rádio 7 se zaměřuje na náboženské vysílání a v terestrice se s ním posluchači mohli setkat na vlnách dalšího křesťanského Rádia Proglas. Stanice je financovaná výhradně z darů od věřících a od sponzorů.

Rovněž vysílání v DAB+ je možné pouze díky darům a provozovatel tak nevylučuje, že pokud se finanční situace stanice zhorší, z digitálního vysílání odejde. Celkové roční náklady na distribuci prostřednictvím DAB+ odhaduje na 1,6 milionu korun s tím, že Rádio 7 by v budoucnu rádo vysílalo digitálně celoplošně. To však zatím není možné kvůli omezenému pokrytí multiplexů určených pro soukromá rádia. Situaci by měly změnit tendry na nové kmitočtové sady pro DAB+, které na letošní rok chystá Český telekomunikační úřad (ČTÚ).

Z dřívějších vyjádření ČTÚ vyplývá, že by operátoři mohli soutěžit o kmitočty jak pro celoplošné, tak i regionální a městské sítě. Zájem o účast v těchto tendrech projevily společnosti České Radiokomunikace, Teleko digital, RTI cz a Digital Broadcasting.

Proglasu vzniká v DAB+ bratříček Do éteru míří další křesťanské Rádio 7

Štítky