Televizor nabídne pár překvapivých vlastností a velmi slušnou výbavu. Možné potíže očekávejte při instalaci a také v okamžiku, kdy doma máte jiný Hisense. Dálkové ovladače vám totiž mohou život trochu znepříjemnit.

Řadu A6G, patřící někam k nižší střední, charakterizuje plošné podsvícení obrazovky, 8bitové barvy, 60 Hz a rozlišení Ultra HD (4K). Na výběr je šest velikostí jdoucích od 109 cm (Hisense 43A6G, 10.990 Kč), přes 165 cm (Hisense 65A6G, 16.990 Kč) až po 191 cm (Hisense 75A6G) za 27.990 Kč. Důležitou maličkostí je certifikace známé TÜV Rheinland na modré světlo a samozřejmě také kompletní výbava pro přehrávání obsahu s HDR (co je to), který sice u nás ještě až tak nerezonuje, rozhodně ne v běžném televizním vysílání, ale na on-line videotékách (VoD) už je a hlavně – točí se v něm kde co.

Televizor Hisense 65U8GQ je výtečný a rychlý, nemluvě o kvalitním zvuku

Z hlediska čistě českých reálií je důležitější HbbTV 2.0, kterého se snad někdy dočkáme a které je samozřejmě kompatibilní s nižší verzí v níž jsou provedeny současné české aplikace.

Hisense také nabízí obecné sdílení obrazovky z mobilu či tabletu přes Wi-Fi Miracast (zrcadlení) a tudíž si na něm snadno promítnete třeba fotografie. Tohle je u konkurence stále méně časté, rozhodně u té s Android TV. Televizor obsluhuje výtečný firemní operační systém Vidaa 5.0 na bázi Linuxu a je hodně rychlý. Start televizoru by se měl odehrát během 1,7 s (funguje to, ale jen za výrazně zvýšené spotřeby – viz níže a tabulka) a je tu také obrazový čip s umělou inteligencí a tzv. AI Picture Optimization pracující se scénou podle druhu obsahu. Tato funkce, ale až tak nepracovala, nebo nebyla příliš viditelná.

Oproti jedničce, tedy Samsungu, které se už v rychlosti vyrovná, má Hisense výhodu v kompatibilitě se zvukem v DTS, včetně Virtual:X, a také s Dolby Vision. Mínusem je pak zejména méně lokálních aplikací, dotáhnout by ještě potřebovala multimédia přes DLNA.

Montáž nožiček pomalu na dovolenou, naštěstí zbytek…

Návrh je bez rámečkový a ten je pouze na spodní straně. Jinak jsou rámečky jen z boku a poslední vrstva obrazovky vystupuje nad ně, což je hodně nezvyklé (v jednom rohu byla navíc odchlípnutá…). Nezvyklá je i montáž dvou prostých plastových nožiček. Jednak jsou strany televizoru špatně označeny (naštěstí jsou obě části popsány) a jednak ani jedna z nožiček správně nezapadla na své místo. To udělala až poté, co byla přitažena přes dlouhé šrouby. Tady se trochu vyřádíte a strastem ještě není konec.

Zprovoznění není sice nijak náročné, ale z televizoru (a dálkového ovladače), který přišel na test ve zbrusu nové podobě, musíte nejprve strhat spoustu zbytečných plastových sarapatiček (což tak být alespoň trochu eko, dámy a pánové u Hisense?) a následně je třeba rozdýchat to, že aktualizace může přijít, aniž byste dokončili instalaci jako takovou, resp. začali vůbec ladit. (Autor měl to „štěstí…“)

Jedna z mála příjemných věcí, které se v instalaci od výrobce dočkáte je upozornění na to, že zapíná probuzení po domácí síti. A dá vám možnost ho vypnout, což je potřebné, protože spotřeba je jinak cca 2 W (viz tabulka).

Aktualizaci jsme spustili a hned po ní opět musíte odsouhlasit všemožné nesmysly ve stylu „kočky v mikrovlnné troubě“. Pak jste požádání o restartování a aktualizace se začne fyzicky zavádět, což možná i u vás bude trvat podstatně déle než její stahování. Následně je vám – znovu – nabídnuto ladění, přičemž v této části u Hisense nefunguje systém OK, ale musíte pracovat s OK a šipkou vpravo. A protože stokrát nic umořilo osla, možná to u choleričtějších osob vyvolá nějakou odezvu… Naštěstí autor cholerik není, ale i tak s nimi cítí a nediví se tomu. Je to totiž místy na hlavu!

Je rovněž zajímavé, že výrobce pro spotřebu v pohotovostním režimu udává jen méně (nebo rovno) 2 W a v informačním listu s parametry, který nám byl zaslán nehovoří, v jakém režimu to vlastně je. S největší pravděpodobností to souvisí s jeho kampaní „zapnutí za 1,7 s“, takže jde o spotřebu v okamžiku, kdy máte zapnuto probuzení po Ethernet LAN nebo přes Wi-Fi. Obvyklá „pohotovost“ spotřebuje v okamžiku, kdy tyto volby vypnete, což je jistě velmi rozumné, něco kolem 0,5 W (pouze kvalifikovaný odhad). Nicméně v tabulce s parametry na konci článku je uvedena vyšší, oficiální.

Základní, nebo chcete-li nultá úroveň menu nastavení. Zde se dá kolovat, jinde to už nejde. Je tu ale naštěstí vypnutí obrazu, takže hraje jen zvuk. To pro ty, kteří rádi poslouchají rádio přes DVB…

Většinou pohodlné ovládání, menu s operativním vypnutím obrazu

První pohled na dálkový ovladač odhalí, že si výrobce stále ještě neudělal jasno v tom, na které straně vlastně chce mít tlačítko pro zapnutí a vypnutí. Pokud budete mít doma více TV této značky, nebo přecházíte ze staršího modelu, můžete mít problém. V našem případě zlobil (ve spojení s Hisense 65U8GQ) i infra kód, což by se ale jistě dalo změnit.

Naopak příjemné na dálkovém ovladači je to, že je stále zachováno jedno programovatelné tlačítko na které můžete umístit něco ze vstupů a výstupů nebo z aplikací, včetně lokálních.

Vyvolání Guide/EPG je až za barevnými tlačítky, což je firemní styl stejně, jako dvojí způsob vyvolání seznamu kanálů. Většinou funguje OK, stále pak Ch.list. Tohle by stálo za dotažení i když ovládání je z velké části pohodlné a intuitivní a Info částečně zastupuje OK a šipka nahoru. Naopak šipka dolů dovolí vyhledávat stanice.

Menu nastavení na základní úrovni nabídne rychlé volby, včetně zmiňovaného vypnutí obrazu (jede jen zvuk), ovládání probíhá klasicky přes OK, šipky a Return, případně Exit, který vše ukončí.

U obrazu jsou na výběr obvyklé možnosti, včetně dvou režimů pro kino a je tu také volba pro inteligentní práci se scénou podle příchozího obsahu (nezdála se být příliš funkční). Pohrát si asi budete muset zejména se zvukem, který nabízí řadu voleb a někdy velmi výrazně ovlivňují celkový projev, čímž nemáme na mysli jen ekvalizér.

Programová nabídka je s obrazem i zvukem, zvuk se nikdy nepřerušoval. Vidaa je vskutku rychlá.

Bleskurychlé EPG i české aplikace

Po EPG, zde nazývaném Guide, se můžete volně pohybovat, ovládání je průhledné, přechod na další den také. Nicméně jestliže si na pořad zapnete upozornění, televizor se z pohotovostního režimu neprobudí. Nebo tomu tak alespoň v našem případě na nejnovější aktualizaci bylo.

U aplikací pro naše podmínky jde především o Voyo, Lepší.TV s HBO OD, SledovaniTV a samozřejmě Youtube. Poslední tři jsme vyzkoušeli a fungovaly i když přihlášení k Lepší.TV bylo opět komplikované kvůli zadání kupónu. Více u testu Hisense 65U8GQ, kde se také dozvíte o zrcadlení obrazovky z mobilu a o propojení přes Bluetooth. Obě funkce se taktéž chovaly stejně.

Domovská nabídka je poněkud nepřehledná a zahlcená aplikacemi na zřejmě zaplacených pozicích.

Výborná multimédia, nespolehlivé DLNA a výborné HDR

O multimédiích jsme se více zmiňovali u testu Hisense 65U8GQ, takže jen stručně. DivX 5 přehráno nebylo, ale s XviD si televizor poradí stejně, jako například s čistým MPEG-4, AVC HD nebo třeba se 4K s kompresí X.264 a X.265/HEVC. Kompatibilita z USB a ze serveru Synology byla, co jsme mohli zjistit, stejná, až na absenci externích titulků v druhém případě. Tady pracují pouze interní a tohle dnes umí – nejen u televizoru – opravdu málokdo.

Správce souborů je stejný jako u vyšších modelů, nepamatuje si přepnutí do jinak výtečného textového náhledu, takže si ho po každém vstupu musíte znova zapnout. Měl opět potíže s tříděním i když nijak velké; podtržítko dával vždy na konec seznamu. V případě přístupu na síťový server Synology přes DLNA někdy zlobilo zobrazení souborů a týkalo se to především muziky a fotografií i když tady zřejmě půjde jen o rannou verzi o. s.

Multimédia jsou tu opravdu výborná i kvůli tomu, že si můžete vybrat přehrání všeho možného a nemusíte tak dopředu filtrovat video, hudbu nebo fotografie. Mimochodem běžný FLAC byl často přehrán, FLAC HD se ani nezobrazoval.

Jsme u televizoru s rozlišením 4K, takže jsme vyzkoušeli i ukázky s datovým tokem někdy přes 50 Mb/s. S výjimkou drobného zaváhání na začátku přehrávání (bylo tu často, ale ne vždy) televizor zvládal videosoubory plynule s výborným barevným podáním. Obsah s HDR10 byl taktéž podáván velmi dobře, a to i v zatmavených scénách, kde je to prakticky vždy kritické. Jak ale už bylo mnohokrát na těchto stránkách řečeno, vnímání obsahu s HDR je ryze individuální.

Jaký je? Jedna věc asi bude vadit nejvíce

Pokud nemáte k televizoru přiveden ethernetový kabel a jste typicky ve velkém činžovním domě, paneláku, apod., přijímač pro vás určitě nebude. K internetu se totiž připojíte jen přes Wi-Fi 4 pracující na frekvenci 2,4 GHz. Při ceně 10.990 Kč a jinak dosti nadstandardním stupni výbavy je absurdní, že není k dispozici 5 GHz. Tohle bude pro mnohé asi naprosto zásadní.

Proti zbytku už moc námitek není a někdy naopak, jako třeba u Dolby Vision či přehrávání multimédií. Také resamplování, včetně podání slabých kanálů z DVB-T2, bylo překvapivě dobré stejně, jako pohybová ostrost. Tady jsme ale na malé úhlopříčce i když jistou naději to pro rozměrnější varianty řady A6G přece jen skýtá. Odhadnout to pregnantně, ale nejde.

Pokud by cena televizoru klesla pod deset, spíše devět tisíc, bylo to ovšem skvělá kombinace cena/výkon.

Hodnocení

  • PRO: spolehlivá a rychlá platforma Vidaa, excelentní řazení kanálů (více různých přenášeno najednou), kompletní podpora hlavních formátů HDR, obrazovku lze kdykoli vypnout a poslouchat jen zvuk, programovatelné tlačítko na DO, obousměrné Bluetooth Audio, parádní EPG bez zvukového výpadku, ale…
  • PROTI: …televizor se při nastavení upozornění neprobudí z pohotovosti, Wi-Fi jen na 2,4 GHz, méně přehledná domovská nabídka, hodilo by se kolování v menu nastavení na všech úrovních a tlačítko Info