Dánsko plánuje zavést takzvanou „Netflix daň“ ve výši až pět procent z obratu na financování domácí filmové a televizní produkce. Jeho součástí je přerozdělení podpory médií z celostátních titulů na lokální a regionální média, včetně podpory přechodu tištěných médií na digitální formáty.

Hráči OTT – včetně Netflixu, Disney+ a HBO Max – však budou muset odhalit své firemní algoritmy, které určují, které z jejich filmů a dalšího obsahu jsou doporučeny předplatitelům. To bude součástí nadcházejících jednáních s těmito světovými hráči. Tento krok je považován za boj proti dopadu stále více se rozvíjejících streamovacích služeb na místní poskytovatele obsahu, informoval server BroadbandTVnews.com.

Dánská ministryně kultury, sociální demokratka Ane Halsboe-Jørgensen, říká, že chce posílit příležitost médií plnit svou roli v demokracii a uvedla, že hráči OTT by mohli představovat hrozbu pro dánský mediální obsah. „Dánsko se musí ujmout vedení při zajišťování větší demokratické kontroly nad technologickými giganty, kteří v krátké době získali obrovský vliv na naše životy, naši společnost a naši komunitu,“ řekla Halsboe-Jørgensen. „Náš svět se změnil,“ dodala. „Demokratický diskurz a způsob, jakým využíváme média, prochází obdobím otřesů, v neposlední řadě kvůli digitalizaci. To je důvod, proč tentokrát děláme věci jinak.“

Češi streamují hlavně Netflix a HBO GO. Ti, co to plánují, chtějí utratit maximálně 148 Kč měsíčně

Jak to je v jiných evropských zemích?

Česká televize odvádí část svého výtěžku z reklamy do státního fondu kinematografie. Kromě České republiky řada dalších zemí jako Francie a do určité míry i Španělsko a Portugalsko mají zavedené příspěvky na pomoc svému filmovému průmyslu. Polsko například již v roce 2020 využilo fond Netflixu pro tvůrce, jejichž pracovní místa byla ohrožena probíhající pandemií koronaviru a jeho prostředky byly přiděleny na pomoc filmovým a televizním štábům bez práce.

Ačkoli v Polsku to bylo popsáno jako protikrizový krok, a finance byly určeny pro tvůrce vyrábějící zejména pro Netflix, je více než pravděpodobné, že zůstane zachován i po pandemii. A Dánsko chce ve větší míře novou „Netflix daní“ logicky podpořit i vlastní domácí regionální produkci a dánskou kulturu, která i v evropském měřítku, s ohledem na počet obyvatel, je jen popelkou.