Společnost Atmedia oznámila výsledky svého průzkumu Atmedia index prováděného na více než šesti tisících respondentech. Nejpopulárnějšími jsou podle něj v Česku Netflix a HBO GO.

Služby VoD (video na vyžádání – Video on Demand) si získávají stále větší popularitu i mezi českými televizními diváky. V cílové skupině 15–69 let je využívá celých 28 %. Alespoň jednu z nich pak u nás využívají téměř 2 mil. lidí, část z nich si dokonce předplácí více než jednu (1,44…).

„Například ve Velké Británii nebo ve státech severní Evropy platí za služby VoD až 80 % domácností, přičemž neváhají platit i za dvě nebo tři služby najednou,“ upřesňuje Pavel Müller, Head of Research & Marketing ve společnosti Atmedia a dodává: „Zajímavé bude sledovat, jak se žebříček služeb VoD změní v dalších letech. Jen v příštím roce má na český trh vstoupit Disney+ a HBO Max.“

Ordinace zabojuje s Netflixem. Od zítřka ji diváci uvidí jen na placeném Voyo

Nejoblíbenějšími video službami jsou u nás Netflix a HBO GO. Tu první si předplácí, z televizních diváků, kteří sledují streamovací služby, 74 %. Následuje HBO GO se 34 %, na dalších místech se umístily iPrima, Voyo a Apple TV+. Číslo podle Atmedie přesahuje 100 % proto, že si určité procento diváků předplácí více služeb VoD.

Atmedia uvádí, že čeští televizní diváci, kteří sledují služby VoD, oceňují především bohatou nabídku pořadů (17,6 %), možnost vybrat si konkrétní pořad podle nálady (17,5 %) a také možnost sledovat pořady kdykoliv a kdekoliv (17 %). K dalším důvodům prý patří sledování pořadů bez reklam (16,9 %), jiní zase chtějí sledovat pořady, které nejsou v nabídce televizních stanic (15,1 %), případně je chtějí sledovat na různých zařízeních (14,3 %). Více než desetina diváků vyhledává zahraniční obsah proto, že ho chce sledovat v originálním znění.

Nejčastějším důvodem, proč si diváci u nás nechtějí tyto služby předplácet je, že jim stávající nabídka na televizních stanicích připadá dostatečná (42,8 %). Svou roli hraje také cena a více než třetina z těch (35,9 %), kteří nejsou zákazníky služeb VoD prostě za video obsah platit nechce. Každý pátý takový divák tvrdí, že měsíční poplatek je příliš vysoký (18,4 %), plných 21,3 % uvádí, že na to prostě nemají čas.

I přes tyto výhrady má 2,5 % českých televizních diváků, kteří zatím video služby nesledují, v plánu s nimi začít. Dalších 16,9 % pak ještě není rozhodnuto. Co se týče ceny, kterou jsou ochotni v tomto případě zaplatit, v průměru jde o 148 Kč měsíčně.

HBO Max odstartovalo ve Skandinávii a Španělsku. Překvapilo cenou odpovídající 112 Kč měsíčně

Pavel Müller k tomu říká: „Ochota platit za videoobsah má určité limity a tato otázka bude hrát ještě důležitější roli v následujících letech, kdy na český trh vstoupí další hráči. I ze zahraničních trhů vyplývá, že jsou diváci ochotni za streamovací služby utrácet jen určitou částku, v USA to je například kolem 20 USD. V této souvislosti je jednou z možných strategií streamovacích služeb nabídnout svůj obsah s reklamou. Výzkumy ukazují, že diváci jsou ochotni konzumovat omezený počet reklam za nižší poplatek za služby VoD.“

Průzkum realizovala společnost Atmedia na základě dotazníkového šetření, kterého se účastnilo celkem 6.134 respondentů (internetová populace ve věku 15-69 let) z Českého národního panelu. Dotazování probíhalo ve třech vlnách od jara loňského roku do jara letošního roku. Sběr dat realizovala agentura Nielsen Admosphere.