Vítězem loňského Song Contestu  byla skupina Meneskin z Itálie a tak podle tradice je letošní 66. ročník pěvecké soutěže Eurovise naplánován na květen do italského Turína.

Evropská vysílací unie (EBU) 25.2. 2022 oznámila, že letošní Eurovision Song Contest se nezúčastní žádný ruský umělec. Výkonná rada EBU tak rozhodla na základě doporučení řídícího orgánu Eurovision Song Contest, pravidel akce a hodnot EBU. Doporučení podpořil i televizní výbor EBU. Před přijetím tohoto rozhodnutí si EBU vzala čas na rozsáhlé konzultace mezi svými členy.

Proti setrvání Ruska byl i Český rozhlas

Ještě 24. února totiž uvedla BBC, že Rusko se bude moci zúčastnit letošního ročníku Eurovize, přestože zahájilo vojenský útok na sousední Ukrajinu a organizátoři považují soutěž za „nepolitickou kulturní událostí“ a proto „momentálně plánují“ hostit na akci letos v květnu účastníky z Ruska i Ukrajiny. To však vyvolalo nevoli u pobaltských členů a zejména výzva ukrajinské veřejnoprávní televize (UA:PBC) k pozastavení činnosti ruských TV a rozhlasových stanic v Evropské vysílací unii v souladu se statutem EBU.

K tomu se přidal i generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral , když poslal prezidentce EBU a členům výkonného výboru dopis, kde hned v úvodu říká:  „Český rozhlas jako dlouholetý a respektovaný člen Evropské vysílací unie plně podporuje požadavek veřejnoprávní vysílací společnosti Ukrajiny (UA:PBC) na pozastavení členství EBU ruským médiím, která zkresleně informují o zbabělém a bezprecedentním útoku Ruské federace na Ukrajinu a na její suverenitu, demokracii a svobodu. Stejně tak podporujeme i požadavek našich kolegů z Ukrajiny na vyloučení Ruské federace z Eurovision Song Contest 2022.“

EU vypne Russia Today Zákaz se dotkne i webu Sputnik

Zmíněné rozhodnutí EBU z následujícího dne (25.2) odráží obavy, že ve světle bezprecedentní krize na Ukrajině by zařazení ruského příspěvku do letošní soutěže způsobilo znehodnocení soutěže, protože EBU je apolitická členská organizace provozovatelů vysílání, kteří se zavázali prosazovat hodnoty veřejné služby. V prohlášení EBU (EBU Statement on Russia in the Eurovision Song Contest 2022 | EBU) je dále uvedeno, že se nadále věnují ochraně hodnot kulturní soutěže, která podporuje mezinárodní výměnu a porozumění, sbližuje publikum, oslavuje rozmanitost prostřednictvím hudby a spojuje Evropu na jednom pódiu.

76 dní do začátku velkého finále

Vzhledem k existenci železné opony v roce 1968 se náš zpěvák Karel Gott nemohl zúčastnit za Československo, ale vystupoval v soutěži za Rakousko. Mimo jiné gala představení z Londýna tohoto roku bylo poprvé snímáno v barvě a vysíláno barevně kromě Velké Británie i ve Francii, Německu, Holandsku, Norsku, Švédsku a Švýcarsku bez ohledu na to, že v té době barevný televizní přijímač vlastnilo pouze málo domácností.

Letos se za Česko zúčastní česko-norské elektropopové trio We Are Domi se zpěvačkou Dominikou Haškovou, dcerou brankáře Dominika Haška. Skladbu, se kterou budou vystupovat, je možno si už přehrát zde: https://youtu.be/mMesI3_LprY . Od prosince má píseň „Lights off“ již přes 750 tisíc shlédnutí. Skupina vystoupí ve druhém semifinále 12. května, které začíná v 21 hodin. Tak si to nenechte ujít, reakce na YT jsou velmi pochvalné.