Již druhý týden platí na území celé Evropské unie zákaz šíření vysílání ruské prokremelské televizní stanice Russia Today a webu Sputnik News. Od 2. března by tak v členských zemích EU neměla být tato média dostupná, praxe je ale poněkud jiná. Evropská komise a regulační úřady jednotlivých států Unie totiž naráží na legislativní překážky v podobě vysílacích licencí a internetových domén registrovaných mimo území EU. Konkrétně v případě televizního kanálu Russia Today tak může například česká Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) kontrolovat a vymáhat vyřazení této stanice z nabídek operátorů placených televizních služeb, nikoli ale FTA vysílání na satelitu a online streamů na internetu.

„Sankce se týkají všech prostředků pro přenos a distribuci, jako je kabel, satelit, IPTV, platformy, webové stránky a aplikace, stejně jako všech jejich distributorů včetně poskytovatelů převzatého vysílání. Tato opatření se týkají všech členských států Evropské unie včetně České republiky a jsou plně platná od 2. 3. 2022,“ informoval již 2. března v oficiální tiskové zprávě RRTV její předseda Václav Mencl. Russia Today ale nemá licenci vydanou v České republice, a tak ji na našem území mohla RRTV nechat vypnout pouze u těch provozovatelů, kteří její program přebírají do svojí nabídky formou registrace pro převzaté vysílání vydané právě RRTV. Fakticky jde o kabelové a IPTV operátory.

TZ Sankce EU by Jan Potůček

Russia Today lze v Česku sledovat přes web

Přes satelit bylo možné kanál Russia Today v Česku přijímat volně z družic Astra na pozici 19,2 stupně východně a 28,2 stupně východně. Toto vysílání bylo licencované mimo území České republiky a mohlo pokračovat nadále, ale 2. března ho vypnula společnost SES Astra, které patří zmíněné družice. Propagandistická stanice Russia Today určená divákům mimo Ruskou federace se tak mohla spolehnout už jen na hybridní vysílání přes aplikace v chytrých televizorech a na svém mezinárodním webu rt.com. Na tom je živé vysílání Russia Today dostupné ve dvou přehrávačích: vlastním RT Playeru, který je v Česku blokovaný a přehrávač videoplatformy Rumble, na kterém živé vysílání v Česku funguje.

Na web rt.com a online vysílání Russia Today je česká RRTV krátká, protože může regulovat pouze internetové televize (resp. audiovizuální mediální služby na vyžádání) založené v České republice. Fanoušci Russia Today tak mohou tento prokremelský kanál v Česku sledovat i nadále, byť trochu komplikovaněji, než když si ho dříve mohli najít mezi lineárně šířenými kanály ve svojí kabelové televizi nebo IPTV. A podobné to je i s propagandistickým webem Sputnik News. Mezinárodní verze tohoto webu funguje na adrese www.sputniknews.com a na českém internetu je blokovaná jen částečně. Během psaní tohoto článku se k ní dalo připojit přes mobilní data, naopak ve vybraných wi-fi sítích nikoli.

EU vypne Russia Today Zákaz se dotkne i webu Sputnik

Mezinárodní verze Sputniku je nadále dostupná

Česká verze vycházela pod stejnou doménou na adrese cz.sputniknews.com, a ta je blokovaná pro přístup přes mobilní data i pevné sítě a wi-fi. To je pro Sputnik problém, protože česky psané články využíval pro vlastní propagaci na sociálních sítích, kde lovil nové čtenáře prostřednictvím sponzorovaných srdceryvných videí s domácími mazlíčky nebo příběhy o záchranách divokých zvířat. Uživatelé sociálních sítí takové příspěvky hojně „lajkovali“ a sdíleli a tím nevědomky pomáhali šířit ruskou propagandu mezi další potenciální čtenáře. Ani dnes ale není těžké si články na Sputniku přečíst v češtině. Pokud se uživatel dostane na mezinárodní anglickou verzi Sputniknews.com, stačí si v internetovém prohlížeči zapnout překladač do češtiny.

Russia Today nevzdává ani možnost obnovení klasického lineárního vysílání v EU přes satelit. Nařízení EU napadla prostřednictvím své francouzské pobočky u nejvyššího soudu EU. Nemělo to však odkladný účinek na vypnutí Russia Today v členských zemích EU. A Evropská unie ještě přitvrzuje: po Googlu požaduje, aby odstranil Russia Today a Sputnik News ze svého vyhledávání. „Poskytovatelé služeb internetového vyhledávání se musí ujistit, že i) jakýkoli odkaz na internetové stránky RT a Sputnik a ii) jakýkoli obsah RT a Sputnik, včetně krátkých textových popisů, vizuálních prvků a odkazů na odpovídající webové stránky, se neobjeví ve výsledcích vyhledávání doručovaným uživatelům v EU,“ stojí v nařízení EU, které cituje Washington Post.

Již dříve zmizely všechny kanály a profily Russia Today a Sputnik News z YouTube, Facebooku, Twitteru a TikToku. Samotná Russia Today uzavřela svoji americkou pobočku, protože společnost DirecTV jí vypověděla smlouvu na satelitní distribuci signálu.

Štítky