Naší sérii článků o televizních přenosech a vysílacích právech na jednotlivé sporty pokračujeme druhým dílem věnovaným míčovým a zimním sportům.

Míčové sporty

Tenis patří mezi nejpopulárnější míčové sporty. V Česku jeho obliba vzrostla v posledních letech především v souvislosti s úspěchy našich tenistek. Na trhu s televizními právy na tenisové přenosy máme tři výrazné hráče.

Česká televize si dlouhodobě drží práva na „národní týmové soutěže“, tedy mužský Davis Cup, Billie Jean King Cup (bývalý Fed Cup) a ATP Cup. Placená O2 TV Sport má práva na turnaje okruhu WTA, a to včetně závěrečného Turnaje mistryň. ATP Tour a především čtveřici Grand Slamových turnajů (tedy Australian Open, Rolan-Garros, Wimbledon a US Open) potom vysílá v Česku placený Eurosport.

Dalším atraktivním a čím dál tím oblíbenějším sportem je basketbal. České ligy Kooperativa NBL a Renomia ŽBL mohou diváci sledovat v programu České televize, stejně jako letošní podzimní Mistrovství Evropy mužů. Populární NBA je k vidění na kanálech Nova Sport, které jsou mimo jiné součástí předplatného O2 TV nebo Voyo. Na stejném místě jsou pak diváci najdou basketbalovou Ligu mistrů.
Fanoušci házené najdou domácí mužské i ženské ligy na České televizi. Placené kanály Sport1 a Sport2 potom vysílají Ligu mistrů EHF a EHF European Cup.

Florbal je v Česku stále populárnější, a to i díky úspěchům obou reprezentací, které se stabilně drží ve světové špičce a často bojují o medaile. Mistrovství světa mužů i žen probíhá s dvouletým cyklem a přenosy z nich zajišťuje Česká televize. Zápasy domácí Livesport Superliga je možné sledovat na České televizi. Vybrané přenosy ze švédské hokejové ligy, která je povazovaná za tu nejlepší na světě přináší sportovní kanály Novy.

Nejvýznamnější ligu Amerického fotbalu NFL je možné sledovat v rámci programu O2 TV, případně Premier Sport, liga NCAA je potom k dispozici na programu Sport 1 a Sport 2. Mistrovství světa i domácí dění v rámci rugby přináší Česká televize.

Volejbal je na domácí scéně téměř plně v intencích České televize, a to jak v klasické, tak plážové formě. Pokrývá tak de facto celou domácí ligu, mezinárodní mistrovství (včetně kvalifikací) i pohárové dění.

Kde sledovat fotbal a hokej? Velký přehled pro fanoušky sportu

Zimní sporty

Stejně jako u většiny ostatních sportů platí, že žádané jsou především ty, v nichž mají čeští sportovci šanci uspět. Nejpopulárnějším zimním sportem zůstává hokej, kterému jsme se věnovali samostatně v minulém díle našeho přehledu. Nyní se věnujeme zbytku širokého spektra.

Začít nemůžeme jinde než u biatlonu, který je navzdory odchodu silné generace českých reprezentantů stále velmi sledovaným. Téměř veškeré důležité přenosy klání lyžařů s malorážkami na zádech přináší Česká televize. Ta přináší všechny závody ze Světového poháru, mistrovství světa i Olympijských her. Alternativou je potom kanál Eurosport.

Klasickému i alpskému lyžování se napříč soutěžemi věnuje Česká televize. Důraz je v nabitém programu kladen především na rychlostní alpské disciplíny, kde sbírají české ženy v posledních letech úspěchy. Podobná situace panuje i v oblasti skoků na lyžích, sdruženém závodě a snowboardových disciplínách. Alternativou je téměř vždy Eurosport. Stále populárnější festival X Games v zimních extrémních sportech přinesla v letošním roce na svých sportovních kanálech televize Nova.

Krasobruslení, rychlobruslení a curling mohou fanoušci sledovat také v rámci vysílání České televize a na Eurosportu. V případě České televize se jedná o přenosy závodů, respektive zápasů s českou účastí nebo vrcholné akce.