Polsko nebude kvůli válečnému konfliktu na Ukrajině posouvat termíny přechodu na pozemní digitální televizní vysílání ve standardu DVB-T2.

Úřady tak nevyslyší varovné hlasy, že by zejména starší diváci mohli vypnutí stávajícího vysílání ve standardu DVB-T vnímat jako útok hackerů z Ruska. Naši severní sousedé o posunu termínu druhé televizní digitalizace kvůli válce mezi Ruskem a Ukrajinou uvažovali, ale nakonec dospěli k názoru, že by to bylo z technických a procesních důvodů velmi obtížné. První oblast – Dolnoslezské a Lubušské vojvodství – přejde plně na DVB-T2 již 28. března. Tato oblast přímo sousedí s Libereckým a Královéhradeckým krajem.

Odstartovala informační kampaň i linka

„Posouvání termínu startu DVB-T2/HEVC by znamenalo zásah do smluv podepsaných provozovateli vysílání, rozhodnutí Úřadu pro elektronické komunikace a Technického plánu přechodu. To není možné udělat jedním administrativním rozhodnutím,“ uvedl pro server Wirtualnemedia.pl Michał Kanownik, prezident Unie digitálního Polska, která sdružuje televizní provozovatele. Přechod na DVB-T2 se má v Polsku dotknout desítek milionů diváků. Někteří z nich o blíží se změně dosud netuší. Podle Národního mediálního institutu by mohlo jít až o 1,7 milionu domácností se staršími, osamělými lidmi. Veřejnoprávní polská televize TVP ve spolupráci s provozovatelem vysílačů Emitel proto zprovoznila informační linku 22 711 77 77.

DVB-T2 vysílání lze v Polsku přijímat již nyní. Experimentálně ho šíří veřejnoprávní TVP v části multiplexu 5, který je dostupný takřka celoplošně. Diváci s přijímači MPEG-4/HEVC v něm naladí programy Warszawa HD, TVP Dokument HD, TVP Kultura HD a TVP Entertainment HD. Další stanicí, která v Polsku vysílá s kodekem HEVC, je Check TV v multiplexu 3. Veřejnoprávní televize již dříve spustila informační kampaň s mottem „Televize připomíná: začíná nový standard“. Informační spoty se objevují i ve veřejnoprávním rozhlase a na televizní obrazovce, kde k tomu TVP využívá popularity nejoblíbenějších pořadů, jako jsou Teleexpress a What’s the tune?

Polsko přechází na DVB-T2 jako jedno z posledních

Od tohoto týdne do konce letošního roku navíc mohou diváci s nejnižšími příjmy žádat prostřednictvím Polské pošty nebo online o státní příspěvek na nákup set-top boxu nebo televizoru s tunerem DVB-T2 a kodekem HEVC. Příspěvek dosahuje 100 zlotých na nákup set-top boxu a 250 zlotých na nákup televizoru. Získat ho může pouze jedna dospělá osoba na jednu domácnost. Slevové kódy poté bude možné uplatit u 271 prodejců elektroniky v celém Polsku, kteří mají na 1500 provozoven či e-shopů. Česká republika podobným způsobem přispívala pouze zařízením sociální péče, přičemž vyčleněný rozpočet, který spravovalo ministerstvo průmyslu a obchodu, nebyl zdaleka vyčerpán.

Polsko hodlá celý přechod na DVB-T2 zvládnout za pouhé tři měsíce. Po první etapě, která zahrnuje Dolnoslezské a Lubušské vojvodství, bude 25. dubna následovat druhá etapa, kdy se DVB-T vysílání přepne na DVB-T2 v Kujavsko-pomořském, Pomořském, Velkopolském a Západopomořském vojvodství. Třetí etapa proběhne 23. května v Lodžském, Malopolském, Opolském, Slezském, Svatokřížském a Podkarpatském vojvodství. Jako poslední přijdou na řadu ve čtvrté etapě 27. června Lublinské, Mazovské, Podleské a Varmijsko-mazurské vojvodství. Evropská unie stanovila nejzazší termín pro uvolnění kmitočtového pásma 700 MHz, kvůli kterému se přechází na pozemní digitální televizní vysílání ve standardu DVB-T2, na červen 2020. Jednotlivé členské státy EU ale mohly žádat až o dvouletý odklad.

Za půl roku Polsko vypne DVB-T, polovina diváků ale o této změně stále ještě neví

Štítky