Přechod na DVB-T2 začne u našich severních sousedů na konci března a potrvá do konce června. Výměně přijímače se nevyhnou více než dva miliony polských domácností.

Polovina Poláků ani půl roku před plánovaným ukončením pozemního digitálního televizního vysílání ve standardu DVB-T neví, že pro zachování bezplatného příjmu televize si budou muset pořídit nový přijímač nebo alespoň set-top box. Vyplývá to ze studie Národního mediálního institutu, o které informoval server Wirtualnemedia.pl. Na jaře příštího roku tak mohou dva miliony polských domácností přijít o televizní signál, protože jejich televizory nejsou vybaveny tunery DVB-T2 a kodeky HEVC. Nízká informovanost diváků o přechodu na DVB-T2 přetrvává i přes to, že Polsko zahájilo státní informační kampaň včetně vysílání televizních spotů. Chybí však infolinka a informace v rádiu.

Polsko chce mít přechod na DVB-T2 hotový do začátku příštích prázdnin. Začne v březnu

HbbTV zná jen minimum polských diváků

Provozovatelé televizního vysílání, výrobci a prodejci televizních přijímačů a spotřebitelská sdružení proto jednají s kanceláří polského premiéra o dalším postupu. Z kampaně, která na sociálních sítích nabádá Poláky, aby si ověřili kompatibilitu jejich televizorů s novým vysílacím standardem DVB-T2, kromě jiného vyplynulo, že pouze 15 procent diváků někdy slyšelo o hybridním vysílání (HbbTV) a pouze šest procent má přijímač, který tuto technologii podporuje. A i když 84 procent domácností v Polsku má internetové připojení, pouze 29 procent má k internetu připojen televizor, což je základní podmínka pro možnost využívání HbbTV. Když se vezme v úvahu fakt, že terestrickou televizi v Polsku přijímá něco přes 10 procent domácností, pouze jedno procento má na přijímači aktivováno HbbTV.

Poláci přitom velmi hojně využívají streamovací služby, jejichž upravené verze lze přijímat i prostřednictvím HbbTV. Koncem srpna takto odstartovala HbbTV služba Polsat VoD, která vychází z předlohy platformy Polsat Go. Veřejnoprávní Polská televize (TVP) nabízí službu TVP Stream, která má již brzy nabídnout i Catch Up TV, tedy možnost stažení vysílaných pořadů a přehrání až týden od jejich odvysílání v lineárním vysílání. Další komerční vysílatel TVP nabízí na kanálu Metro přes HbbTV kromě pořadů i různé kvízy. Existuje i HbbTV verze populární polské streamovací platformy Player. Málokterý divák ale podle průzkumu tuší, že s přechodem na DVB-T2 dojde také k úprav standardu hybridního vysílání na HbbTV verze 2.01 a vyšší, což si opět vyžádá výměnu televizního přijímače.

Polská veřejnoprávní televize využije přechod na DVB-T2 ke vzniknu čtyř nových programů. Jeden bude ve 4K

Nákupy na poslední chvíli mohou vyprodat přijímače DVB-T2

Co vlastně Poláci očekávají od přechodu na DVB-T2? Chtějí mít hlavně bezplatný přístup k většímu počtu televizních programů. V novém standardu by měli přijímat až 50 televizních stanic ve Full HD rozlišení, což je hlavní výhoda pro více než 40 procent respondentů průzkumu Národního mediálního institutu. Pro 14 procent diváků je důležitá lepší kvalita zvuku a obrazu. V této souvislosti se očekává, že se v pozemním vysílání objeví o některé programy v ultravysokém rozlišení 4K. Polské domácnosti ale ke změně přistupují příliš pomalu a novými přijímači se vybavují velmi pozvolna. Již v říjnu přitom Grzegorz Stanisz, marketingový ředitel televizní divize Samsungu v Polsku, upozorňoval, že příští rok na jaře by mohl nastat problém s nedostatkem potřebných přijímačů DVB-T2.

„V březnu, kdy dojde k prvnímu vypínání signálu DVB-T a v dubnu, v květnu a červnu, kdy se s ním bude pokračovat, se poptávka po přijímačích nakumuluje. Jak všichni víme z médií, je velký nedostatek čipů, displejů, oceli a také nejsou kontejnerové lodi. Pokud lidé nezačnou od čtvrtého čtvrtletí nahrazovat staré televizory novými a nezačneme budovat povědomí o této kvalitativní změně mezi Poláky, může skutečně dojít k takové malé dubnové katastrofě,“ varoval Stanisz. „Pokud to totiž uděláme příliš pozdě, tak pravděpodobně ne každý, kdo si bude chtít pořídit DVB-T2 televizor, si jej bude moci koupit,“ dodal. Polsko na rozdíl od okolních států oddálilo termín dokončení přechodu na DVB-T2 a uvolnění pásma 700 MHz od dva roky z června 2020 na červen 2022.

Polsko začalo testovat DVB-T2, zatím nabízí tři veřejnoprávní programy z vysílačů v Krakově a Katovicích