Jedna krize se přelila v druhou, ale situace na trhu s elektronikou se v podstatě nezměnila, spíše ještě o něco zhoršila. Řeči o „plynové krizi“ a přesměrování tankerů pro nás mimo jiné znamenají, nebo mohou znamenat, že ubude dopravních prostředků z Asie, kde se většina produkce vyrábí, protože Evropa se stále odmítá poučit. A i tak malý trh, jaký představují televizory pracující na 12 V se podle toho chová, takže se zdražuje a zdražuje.

V karavanu či v obytném voze můžete mít buď televizor klasický a zcela jednoduchý, nebo televizor tak říkajíc chytrý („Smart TV“). Těch první je na trhu kupodivu stále celá řada a nejsou nejlevnější, což dnešní situace jen podtrhuje.

Obě skupiny v současné době takřka bez výhrad produkují malé značky, sehnat je u těch masových se v podstatě nedá i když tu tam se něco na 12/24 V objeví. Tito výrobci však na produkci malých úhlopříček rezignovaly už dávno (i zde jsou drobné výjimky), takže máme smůlu i z tohoto pohledu.

Tip redakce: Jaké jsou aktuální ceny na trhu malých televizorů zjistíte u našeho partnera Alza.

A výsledek?

Pět a dvacet modelů, a to jsme ještě vypustili několik „klonů“ pod jinými jmény. Slušný nárůst za necelý rok v segmentu, který je dlouhodobě – co do nabídky – stabilní v rámci klidně i tří a více let. Nicméně ceny se zvýšily a někdy i hodně výrazně a zaznamenali jsme dokonce i zvýšení, oproti poslednímu přehledu z 28. 6. 2021, o více než polovinu, což je při televizoru za 3.500 Kč opravdu značný nárůst!

Televizor Finlux 24-FHMF-5770 do pokojíku i do karavanu je sice trochu drahou, ale spolehlivou srandou

Pro nákupy můžete využít jak specializované obchody pro karavany, lodě a obytné vozy, ale někdy najdete danou sekci, tedy „televizory s napájením 12V“, i v obchodech obecných, jako třeba u Atos Elektro. Třeba pro Alzu je to nezajímavý segment a když jsme zadali vyhledávací řetězec „TV 12 V“ objevila se i sekce „Dvanáctistrunné kytary…“ 🙂

V tabulce ke stažení na konci článku tak najdete přehled výrobků, které jsme našli u řady domácích obchodů a jako obvykle nechybějí případné odkazy na naše testy (nejnověji jsme vyzkoušeli Finlux 24FHMF5770 Android TV za 7.490 Kč – odkaz výše). Pokud televizory nebyly vysloveně stejné, snažili jsme se je do tabulky umístit. Nicméně na našem trhu se objevilo několik nových značek, někdy i s DVD a vidíme to například na Vechline HD 24″ (zřejmě další „prekabátěný“ Hyundai).

Měnič napětí Compass 07112 12V/230V 300W + USB (990 Kč) je určen tam, kde je zapotřebí připojit spotřebiče na 230V k rozvodu majícím 12 V.

Co je dobré promyslet a na co si dát pozor

Před nákupem si potřebujete rozmyslet hlavně úhlopříčky, resp. raději přímo fyzické rozměry televizoru, a to, zda chcete „chytrý“ televizor (Smart TV), nebo obyčejný a tudíž bez napojení na internet. Druhé řešení dnes postrádá smysl, pokud na něj nenapojíte něco, co vám zajistí nějaké chytré funkce, třeba přes mobilní data. Přímé kabelové propojení mobilu (tabletu) a televizoru je a vždy také bylo velmi problematické a pokud se povede, je to vysloveně náhoda; autor před časem dokonce zkoušel napojit kabel od Samsungu na televizor Samsung z mobilu Samsung a…

„Smart TV“ je zkrátka větší jistota a větší volnost, takže můžeme doporučit jen toto. Pak například můžete chybějící aplikaci v televizoru obejít přes tzv. zrcadlení obrazovky (mobil/tablet, více zde), což je nesrovnatelně spolehlivější. To pochopitelně znamená vytvořit si v autě, apod., internetové připojení a Wi-Fi. Obě zařízení také musí být napojena na stejný směrovač ( router) a v tom vám nejlépe pomůže nějaký kombinovaný router, tedy takový, který je schopen přijímat mobilní data i signál z Wi-Fi. Dejte si ale pozor jaký zakoupíte. Ty univerzální nemusí být zcela kompatibilní s operátory, kteří poskytují mobilní připojení. Wi-Fi už prakticky problém nepředstavuje.

A na co si dát pozor? U televizorů této kategorie je to podobné, jako u přijímačů digitálního rozhlasu. Nabídka je roztroušena po řadě obchodů, pro ty velké to není příliš zajímavý segment, takže spoléhat se na jeden „shop“ je bláhové.

Při nákupu je tudíž zapotřebí být hodně opatrní a opět zdůrazňujeme, nakupujte pouze tam, kde přijímač můžete bez udání důvodu do určité doby vrátit. Dobré je si také v praxi několikrát ověřovat kompatibilní výrobky. Jestliže chcete Wi-Fi i na 5 GHz platí totéž a po pravdě – i na naši tabulku koukejte s jistou dávkou skepse, pochopitelně s výjimkou testovaných výrobků. Pokud jsme je neměli „na stole“ často se nevedlo údaje ověřit a kupodivu to platí i o rozměrech, které jsou zde naprosto kritické. Výrobce (prodejce) jednou udává rozměry bez podstavce, jindy s ním, ale už to nezmíní!

Naopak vás v tomto přehledu potěší zvýšené (maximální) pohledové úhly u nových produktů a běžně se tak dostáváme na obvyklých 178° ze všech stran. Obvyklých ve všech ostatních kategoriích televizorů.

Nejnovější Finlux 32FFMG5760 Travel TV 12V za 10.999 Kč míří na rozměrné karavany a „autobydlíky“. Nabídne Skylink Live TV i Lepší.TV, umět by ale měl třeba i Youtube.

Situace na trhu (vůči poslednímu přehledu)

Ukončen byl prodej Megasat Royal Line II RL 16 (6.990 Kč), který jsme už nikde nenašli. K ukončení prodeje směřuje i Strong SRT24HC3023, který byl k nalezení pouze v jediném obchodě za 3.599 Kč.

Výrazně stoupla cena přenosného televizoru provedeného à la přenosný DVD přehrávač s displejem, Ferguson Cute 9 (dříve 2.490 Kč, nyní 3.299 Kč). Znatelně více také zaplatíte za Finlux 24FDM5660, který nyní stojí 7.499 Kč (6.890 Kč). Zajímavé v této souvislosti je, že cena modelu Finlux 24FDM5760 se v podstatě nezměnila (nějakých 7.390 Kč) a nejinak je tomu u modelu s Android TV, Finlux 24FHMF5770. Zřejmě se jedná o klasický problém s dodávkou (stará na skladě/nová s výrazně dražší dopravou) a i takový je současný trh nejen s televizory.

Hodně výrazně stoupla cena jednoduchého televizoru Opticum 24″ HD LED TV, a to z 3.550 Kč na 5.790 Kč. Nejinak tomu je u Opticum Travel 24″ HD LED TV (4.590 Kč, nyní 6.390 Kč). Také za přenosný Sencor SPV 7012T zaplatíte víc (z 2.890 Kč na 3.200 Kč) a potká vás to i u televizoru Strong SRT 24HC4023, jehož cena se z nějakých 3.199 Kč vyšplhala na 3.980 Kč.

Jediným výrobkem u něhož jsme zaznamenali snížení ceny (vzhledem k našemu přehledu z minulého roku), byl přenosný Trevi LTV 2010 HE, který z 4.290 Kč klesl na asi 3.800 Kč.

Novinkou na našem trhu je prý třetí verze televizoru Megasat Camping TV Royal Line III 24 Smart. Přijde na 11.300 Kč a pracuje s Android 9; takto to bylo uvedeno a tudíž to vypadá, že nepracuje s Android TV tak, jako drtivá většina televizorů tohoto druhu.

Jak číst tabulku

První tři položky, „cena“, „chytrá TV“ (ano/ne) a „úhlopříčka“ jsou zřejmé. U posledního bodu se nezabýváme podsvícením, které v těchto velikostech postrádá důležitost. Pokud ale z jakýchkoli důvodů potřebujete co nejtenčí televizor, orientujte se na podsvícení v rámu, tedy Edge LED.

„Obrazovka“ – k dispozici pouze dvě rozlišení: HD Ready, což je v této kategorii nejčastější, a Full HD. V podstatě je jedno co zvolíte. U modelů s 81 cm (32″) a při vyšší kvalitě obsahu to dnes možná může být na hranici, ale spíše nikoli.

Položka „tuner a zvuk“ ukazuje přesně to, co říká název. Systémem audia typ 2.1, apod., se nemá cenu zabývat (nic takové tu není), takže ho opomíjíme. Pokud vyžadujete kvalitnější zvuk, budete ho hledat těžce.

„Energ. třída (nová)“ – současná metodika měření není souměřitelná s předchozí verzí energetického štítku, takže i když ho najdete, nemá smysl se s ním zabývat. Proto píšeme jen „neudáno“. Více o „nových štítcích“ zde.

„Rozměry (švh); hmotnost“ jsou tentokráte uváděny bez podstavce. Ve většině instalací ostatně půjde o montáž na stěnu, takže by to jinak nemělo ani smysl.

V „poznámce“ jsou uvedeny další důležité údaje. Nezmiňujeme zejména kompatibilitu multimediálního přehrávače, který je snad u všech televizorů, a nahrávání. Dobře si ale prověřte, zda při nákupu dostanete napájení přes 12/24 V v ceně nebo je ho třeba dokoupit.

Finlux 24-FHMF-5770 za 7.490 Kč je proveden v HD Ready a pracuje s Android TV 9.

Přehled televizorů s napájením 12 V na domácím trhu, duben 2022

Poslední aktualizace článku a tabulky proběhla ve čtvrtek 21. dubna 2022, kdy také byla finalizována tabulka. Přehled si sice neklade za cíl ukázat kompletně celou nabídku na českém trhu, ale pokud víte o nějakém televizoru, který není jen „klonem“ těch stávajících, dejte prosím vědět v diskusi pod článkem.

Ke stažení (PDF): tabulka – přehled TV do karavanu 2022_v3

Ke stažení (XLSX, odkazy na recenze): tabulka – přehled TV do karavanu 2022_v3

Štítky