Ukrajinský veřejnoprávní rozhlas nahradila v digitálních sítích DAB+ společností Teleko digital a RTI cz nová česká stanice vysílající v ukrajinštině Rádio Ukrajina.

Program provozuje společnost Media Bohemia na základě licence od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) a dosud byl dostupný na internetu. Obsah vysílání zajišťují bývalí redaktoři ukrajinské redakce Rádia Svobodná Evropa a také tři uprchlíci z Ukrajiny, kteří prošli výběrovým řízením. Stanice nabízí praktické informace pro uprchlíky, kterým pomáhá zorientovat se v novém prostředí a radí jim, jak postupovat na úřadech a kde si mohou co zařídit. Sítě Teleko digital a RTI cz pokrývají Prahu, střední jižní, západní, severní a východní Čechy, a také část Moravy.

Stanice také nahrává a vysílá pohádky v ukrajinštině (jednu namluvila i manželka ukrajinského velvyslance v Praze) a hudbu. Zprostředkovává také podcasty s obránci Ukrajiny z míst bojů s ruskou armádou, která 24. února napadla Ukrajinu a od té doby se snaží východní a jižní část země anektovat podobně jako poloostrov Krym v roce 2014. Vedle českého Rádia Ukrajina lze v českém DAB+ naladit také ukrajinský veřejnoprávní rozhlas, který vysílá prostřednictvím celoplošné sítě ČRo DAB+ vedle programů Českého rozhlasu a také v televizním multiplexu 23. Provoz obou těchto sítí technicky zajišťují České Radiokomunikace.

Ukrajinské vysílání v Česku Operátoři zařazují rádia i TV z Ukrajiny

Štítky