Příznivci DAB (Digital Audio Broadcasting) technologie se opět dočkají svého oblíbeného svátku. Po více než dvou a půl leté pauze se vrací Den s digitálním rádiem a 14. května jej bude hostit bude budova Českého rozhlasu v Českých Budějovicích.

Jedná se o největší akci zaměřenou na DAB v rámci České republiky, kterou společně s ČRo pořádá plzeňská společnost RTI cz, operátor digitálních rozhlasových multiplexů v Praze, jižních a západních Čechách.

Ačkoliv covidová opatření zabránila konání, uplynulých dvou ročníků, technologický pokrok se nezastavil. K vidění tak budou novinky pro letošní rok, mimo jiné autorádia, mobilní telefon s vestavěným s DAB+, rádio pro nevidomé i autoadaptéry pro digitální rozhlas do starších automobilů. Technologickou lahůdkou je potom DAB+ rádio zabudované ve zpětném zrcátku. Návštěvníci akce si budou moci vyzkoušet rozhlasové přijímače, seznámit se s novými funkcemi a porovnat poslech digitálního a analogového rozhlasu.

Český rozhlas: Další vysílače DAB+ ještě letos Osm nových lokalit zprovozní CRA

K vidění bude okolo 50 přijímačů pro digitální rozhlas DAB+ od 15 výrobců. Vybrané rozhlasové DAB+ přijímače bude možné zakoupit přímo na místě. Na místě bude také detailní mapa pokrytí signálu DAB+ a odborníci, kteří poradí se správným naladěním rádia s DAB+ a to jak v běžných přijímačích, tak v automobilech.

Celé akci bude předcházet přednáška z cyklu Digitální rozhlas do škol. Ta proběhne 13. května v budově Střední průmyslové školy strojní a elektrotechnické, České Budějovice. Tento projekt si klade za cíl rozvíjet mediální gramotnost žáků na středních školách a učilištích a seznamovat je s trendy v současném rozhlase. Funguje od roku 2016 a v jeho rámci proběhla celá řada přednášek v Praze, Plzni, Hradci Králové, Pardubicích, Blatné, Písku nebo Hluboké nad Vltavou. Některé ze škol zařadily téma digitálního rozhlasu do svých osnov.

Zdroj: Tisková zpráva RTI cz

Štítky