I při veletrhu televizní techniky musí Las Vegas překvapovat. Po dvouleté pauze bylo dost času na vybudování tunelů pod výstavištěm, kde návštěvníci mohli okusit jízdu samořiditelným autem (avšak stále za dohledu řidiče). Samozřejmě všechna auta byla TESLA a možná to mělo připomenout zásluhu geniálního vynálezce tohoto jména na prvním dálkovém radiokomunikačním přístroji.

Konference ABEX Society o mediální technice a výrobě se opět konala po skončení mezinárodního veletrhu NAB tradičně v jihomoravském Mikulově za značného zájmu televizních a rozhlasových pracovníků a dodavatelů technického vybavení. Z přednášek a prezentací je možno dobře sledovat budoucí vývoj a směrování techniky v mediální oblasti.

Produkční trendy

O veletrhu NAB 2022 jsme již psali v době jeho konání se zaměřením na 5G Broadcast. Ale tento pravděpodobně budoucí distribuční standard není dnes osamoceným trendem. Televizní výroba se přesouvá na cloudová řešení, vzdálené zpracování se softwarovým zabezpečení jako službou (SaaS). Aplikace SaaS se někdy nazývají webový software, software na vyžádání nebo hostovaný software. Bez ohledu na název, aplikace SaaS běží na serverech daného poskytovatele SaaS. Poskytovatel spravuje přístup k aplikaci, včetně zabezpečení, dostupnosti a výkonu. To vše samozřejmě na bázi IP protokolu.

NAB 2022: zaostřeno na 5G Broadcast Čerstvé novinky z Las Vegas

Standardem se také stává UHD/4K a objevují se i řešení s 8K a s tím související standard SMPTE ST 2110. Sada standardů ST 2110 je hlavním faktorem přispívajícím k posunu směrem k jednomu společnému mechanismu založenému na internetovém protokolu (IP) pro profesionální mediální průmysl. Sada specifikuje přenos, synchronizaci a popis samostatných elementárních toků přes IP pro produkci v reálném čase, přehrávání a další profesionální mediální aplikace. Konečným cílem přechodu na produkční zařízení na bázi IP je umožnit flexibilní, škálovatelné a sdílené platformy pro produkci živého videa. Televizní průmysl se vzdaluje od své specializované technologie SDI směrem k používání IP ve své základní produkční platformě. Na vzestupu je také paralelně systém NDI firmy NEWTEK, mnohem novější technologie než SDI, která využívá nejnovější metody komprese videa, aby bylo možné odesílat a přijímat vysoce kvalitní video přes standardní počítačové sítě.

Některé příklady realizací

Tyto trendy na konferenci představil v úvodu Jakub Vaněk z firmy Smart Informatics, která se podílí na modernizaci a výměně staršího zařízení na TV NOVA (centrální router), v České televizi (odbavování programů a regionálních mutací s možností rozšiřování za provozu), nebo Českého rozhlasu (upgrade systému DALET zajišťující přístup regionálních studií k centrálnímu systému v Praze. Jedním z partnerů firmy je také v našem předchozím článku zmíněná společnost LiveU s novou generací batohů LU 3005, která má nativní podporu 5G a s LU 800 umožňuje vzdálenou produkci v cloudu.

Kompletní produkční systém TV JOJ pro 8 kamer, obrazovou zpětnou, s kontrolními kamerovými jednotkami, signalizací Tally a interkomu. Systém je využíván pro sportovní přenosy na Slovensku i v zahraničí a jedná se o jednu z největších instalací tohoto typu ve střední a východní Evropě. (zdroj: prezentace Smart Informatics na ABEX 2022)

Uvedený způsob výroby je používán asi necelý rok a k přenosu všech signálů se z místa události používá mobilní spojení na bázi LTE, ale s možností rozšíření i na sítě 5G. V posledním článku „Kam směřuje televizní vysílání“ jsme psali o neveřejných sítích LTE 4G/5G pro mediální produkci, kde jsme uváděli příklady z Německa a Velké Británie, a tato instalace od našich sousedů je dále rozšiřuje a potvrzuje nastoupený trend.

Další příklad vzdálené produkce zazněl v prezentaci AVID, specializující se na postprodukci pod heslem „sdílejte média a pracujte na projektech odkudkoli a pomocí jakéhokoli zařízení, abyste urychlili řadu pracovních postupů redakční a mediální produkce“. Společnost nabízí výrobním týmům editaci na vyžádání na bázi cloudového řešení. To je možné si objednat včetně podpory na týdenní nebo měsíční práci a jejich virtuální produkce umožňuje práci až 60 uživatelů, bezpečný transfer souborů s integrovanou bezpečností a firewallem. Na našem trhu spolupracují úzce s TRACO SYSTEMS, kteří představili své instalace a integrace s jinými systémy pro CNN Prima News, zpravodajské studio NOVA nebo analýzu sportovních utkání pro slovenskou Markýzu.

Živý vstup z Maďarska

Zajímavé informace měl Petr Krkavec z DISK SYSTEMS. Kromě popisu jízdy elektromobilem TESLA (viz úvodní snímek z jeho prezentace) a představení kamer AIDA na bázi protokolu NDI popsal i společný koncert skupin Čechomor, kteří hráli v Praze a Kandráčovci v Košicích.

V každém místě byly použity 3 kamery(SDI i NDI) a jedna s nízkou latencí jako monitor pro muzikanty, video přepínače a audio mixážní pulty. Přenos mezi oběma městy byl realizován přes ethernetové spojení veřejným internetem o rychlosti 500 Mbit/s up/down. Na celkové vzdálenosti 700 km bylo dosaženo zpoždění pouhých 10 ms, takže spojený výkon zpěváků a orchestrů mohl být prezentován jako stream přes facebook a youtube. Posuďte sami, jak jim to společně zpívalo:

Vzhledem k tomu, že zástupce firmy NEWTEK Zoltan Matula se z důvodu nemoci nemohl osobně konference zúčastnit, byl připraven jeho vstup podobně jako dálkové spojení mezi Mikulovem a Budapeští, samozřejmě v mnohem jednodušší verzi. Pro názornost jsme sestřihli krátkou ukázku:

Všechno klaplo a účastníci se dozvěděli o nejnovějším vývoji video softwarovém standardu NDI (Network Digital Interface), který umožňuje dodat video s vysokým rozlišením s nízkou latencí a přesností na jeden frame přes standardní ethernetové propojení.

Standardy DVB už přes IP a vývoj kodeků

Směrování k IP protokolu i v distribučních sítích a technologiích potvrdil i Dušan Líška ve své přednášce o perspektivách digitálního terestrického vysílání. Po představení dnes existujících systémů, zejména DVB-T2 a ATSC 3.0 uvedl, že kdyby někdy existoval DVB-T3, byl by to hybridní systém kombinující obousměrné sítě s vysíláním. To podporuje i nová aktualizace standardu DVB-GSE (Generic Stream Encapsulation), kde transportní tok MPEG-2 je již nahrazen datovým tokem s IP protokolem.

Historický vývoj video kodeků

Organizace DVB se přizpůsobuje novým trendům v konzumaci medií a další vývoj při uplatnění nové distribuční technologii přenechává skupině 5G-MAG, zatímco své projekty soustředí na internetově centrická řešení v podobě specifikací DVB-DASH (Dynamic Adaptive Streaming over http),  DVB-MABR (Multicast Adaptive Bit Rate) typicky pro širokopásmové služby,  které tvoří základní kameny DVB-I. Tato specifikace nabízí řešení založené na standardu pro konzumaci živého, lineárního i vyžádaného televizního vysílání v internetovém věku.

Zavedení DVB-I znamená, že diváci mohou bez problémů najít a sledovat televizní obsah, ať už je vysílán prostřednictvím pozemního, satelitního nebo kabelového vysílání, a jakéhokoli druhu širokopásmové (včetně optické) sítě, 5G nebo HbTV. DVB-I umožňuje cílit se stejným obsahem na jakékoli zařízení, ať to jsou smartphony, tablety, laptopy nebo klasické TV přijímače, set-top boxy či streamovací boxy. DVB-I poskytuje jedno konzistentní uživatelské rozhraní bez ohledu na dodaný obsah. Další výhodou je vytvoření DVB Servisního Elektronického Seznamu (Service Electronic List jako obdoba EPG), který může být přizpůsoben danému trhu. Kompletní přehled užívaných protokolů a specifikací udává následující obrázek.

Současně pokročil i vývoj kodeků pro systémy UHD 4K a 8K. Jsou to: kodek AV 1 společnosti AOM (Alliance for Open Media), AVS čínské společnosti (Audio and Video Coding Standard Wokgroup) a VVC skupiny MPEG a ITU-T. Specifikace jsou k dispozici od začátku roku 2022. Pro UHD 8K byla upraven standard HEVC, ten však vyžaduje neúnosný datový tok 50 Mb/s. O standardu VVC jsme podrobně psali zde, srovnání a rozdíly mezi HEVC a VVC jsou v tomto obrázku:

Porovnání kodeků VVC a HEVC

DVB nyní pracuje na integraci DVB-I se systémem 5G Broadcast a 5G Media Streaming, konkrétně na aktualizaci DVB-DASH a DVB_MABR pro 5G sítě.

5G Vysílání

V navazující prezentaci Rohde&Swarz Tomáš Straka představil vysílače firmy, které umožňují DTT šíření v pásmech UHF, VHF jakož i FM a DAB+, americké HD Radio či ATSC 1.0, ATSC 3.0 s výkony od 10 W do 106 kW. Mohou pracovat jako gap fillery a být nasazeny v SFN sítích. Jejich univerzalitu podporují i poslední vysílače pro 5G Broadcast. Franz Egerer z vídeňské pobočky R&S, která se aktivně podílí společně s ORF na dlouhodobém testování 5G Broadcast, shrnul výhody tohoto systému jak pro poskytovatele obsahu, tak i pro operátory vysílacích i mobilních sítí. Hlavní předností je efektivní doručení medií kdekoli, kdykoli a komukoli. Umožňuje to spojení Broadcast/Multicast s unicastem, což je koncept jeden-mnoha s použitím překryvné sítě, využití SDL (doplňkového downlinku) ve stávajícím mobilním pásmu 700 MHz a možnosti nových byznys modelů typu „Multicast jako služba“ (MaaS). Popisu 5G Broadcast jsme se věnovali v mnoha předchozích článcích v souvislosti se zahájenými testy CRA ze žižkovského vysílače.

Mnoho otázek a komentářů k 5G od Franze Egerera. Bohužel, poslední otázka o přijímačích zůstává dosud nezodpovězena, i když v Rakousku mají dostatek prototypů, avšak příslušný čip je nahrazen pouze softwarovým řešením.

Nové instalace pro sport

Z technických novinek TV NOVA, které využívají nové možnosti obchodních modelů, zaujala instalace technicky plnohodnotného vysílacího řetězce slovenské verze sportovních kanálů Nova Sport 3 a 4, která je v provozu od ledna tohoto roku. Nové je to, že umožňuje online betting – sázení během přenosu. K tomu bylo nutno do obrazu vkládat aktuální kurzy sázek v reálném čase, což vyžadovalo společnou integraci se sázkovými kancelářemi.

Josef Uher a přehled technických novinek skupiny NOVA

Největší pozornost však Josef Uher věnoval novému studiu pro sportovní přenosy o velikosti 200 m2, které je připraveno na svou premiéru pro finále ligy mistrů. Ale o něm přineseme samostatnou reportáž.

Nejenom o technice

V průběhu konference bylo 5 tradičních účastníků, kteří byli pro rozvoj televizní techniky přínosem, odměněno čestným diplomem ABEX. Patřili mezi ně zástupci jak televizí, tak i dodavatelských firem. Kolektivy technických pracovníků často udělají nemožné, aby diváci měli své oblíbené herce, zpěváky i sportovce v té nejlepší kvalitě. Ale všichni, i obecný technologický vývoj, závisí na vnějším prostředí. Stačí si jen projít události posledních 50 let, od okupace v roce 1968 přes války v Zálivu a v Sýrii až  po dnešek, jak uvedl v závěrečném vystoupení Petr Stokuč z celosvětově úspěšné české firmy OCTOPUS Newsroom. Minulé 2 roky byly poznamenány covidem a dnešní situace rovněž nepřeje celosvětové spolupráci. Bude těžké revitalizovat zavedené původní  dodavatelské řetězce a obnovit výrobu a distribuci nezbytných čipů. To zřejmě mělo vliv i na počet účastníků NAB v Las Vegas, který se oproti roku 2019 snížil asi na polovinu. Zato mikulovské Post NAB 2022 zaznamenalo velký zájem všech zúčastněných. Můžeme jenom doufat, že podzimní obdobná akce v Evropě, IBC v Amsterdamu, bude o vzájemné technické spolupráci televize bez hranic.