Veletrh audiovizuální techniky NAB SHOW 2022 pod heslem „Kde obsah ožívá“ se letos opět konal živě od 24. do 27. dubna.

Každý rok navštěvují NAB Show tisíce profesionálů ze všech oblastí mediálního, zábavního a technologického průmyslu. Akce je určena pro ty, kteří se snaží přilákat posluchače a zaujmout diváky ve větším počtu s větším dosahem. A i pro ty, kteří chtějí vytvořit neobvyklé zvukové a vizuální zážitky. Byť je tento veletrh v Las Vegas zaměřen převážně na amerického návštěvníka, klienta a obsahové tvůrce včetně televizních stanic, účastní se ho zahraniční vystavovatelé z dalších 38 států a návštěvníci ze 154 zemí, kteří tvoří asi čtvrtinu všech.

Není proto divu, že většina vystavujících oslovuje specifický americký trh. V oblasti distribuce mediálního obsahu se k životu hlásí i televizní vysílání přes anténu. NEXTGEN TV je americký standard vysílací technologie, jinak známý jako ATSC 3.0, a je prvním zásadním přepracováním standardu Výboru pro pokročilé televizní systémy (ATSC) pro příjem signálů OTA (over-the-air) od uvedení prvního digitálního standardu ATSC 1.0 v roce 1996. O prvním zavádění ATSC 3.0 jsme psali již v článku o NAB 2018. NEXTGEN televize je založena na technologii internetového protokolu pro interaktivitu, představuje nejlepší kombinaci online služeb a televizního vysílání a podporuje neustálou inovaci při vývoji nových služeb.

5G Broadcast

5G vysílání přináší příslib nezávislého nebo doplňkového lineárního televizního zážitku, který může znovu využít stávající infrastrukturu pozemního vysílání k poskytování HD nebo 4K živého obsahu do mobilních zařízení nezávisle na mobilním předplatném. Vysílání 5G, které bylo navrženo ve verzích 14 a 16 v rámci projektu Third Generation Partnership Project (3GPP), bylo zaměřeno na požadavky pozemního vysílání 5G a je zakotveno v Evropském institutu pro telekomunikační standardy (ETSI). S nadcházejícími vylepšeními od 3GPP (verze 17) by spektrum UHF přidělené televiznímu vysílání mohlo být přímo použito pro vysílání 5G, což v blízké budoucnosti umožní hladký přechod. Aby bylo možné plně využít této nové schopnosti, je nezbytný návrh vrstvy služeb, včetně procedur zjišťování služeb a doručovacích protokolů přes IP multicast.

Návrhy řešení firmy Rohde & Schwarz

Na NAB Show 2022 firmy Rohde & Schwarz, globální lídr v oblasti vysílacích a mediálních technologií, a Qualcomm Technologies, Inc., promotor vývoje při spouštění a rozšiřování 5G, uzavřely partnerství na kompletní ukázku živého 5G vysílání/multicastu. Vzhledem k tomu, že vysílací část je podobná, jako při právě probíhajících testech 5G Broadcast u nás, zastavme se déle u tohoto stánku.

Den před zahájením veletrhu představil Ciaran Doran z Rohde & Schwarz expozici firmy a zmiňuje jednu z výhod 5G Broadcast: „Když tradiční celulární sítě, které jsou obvykle níže položeny a během záplav mohou přestat fungovat, tak vysílače sítě HPHT (High Power Híght Tower) systému 5G Broadcast mohou pokračovat v dodávání všech služeb. Je zde mnoho různých aplikací pro 5G Broadcast, což je začátek nové etapy.“

Instalace 5G Broadcast na NAB (zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=MQbNZIHgZGU)

Předem nahraný obsah je kodérem Titan firmy ATEME živě přenášen pomocí 5G vysílaného signálu vzduchem v Las Vegas. Jádrem nastavení, které je předvedeno v Las Vegas, je komplexní řešení Rohde & Schwarz vyhovující standardu 3GPP Release 16, které zahrnuje vysílač R&S TLU9 s podporou 5G Broadcast, podporovaný filtrem Spinner, a Broadcast Service and Control Center (BSCC2 .0) fungující jako jádrová síť. Během dema je živý signál přenesen elektromagnetickými vlnami uvnitř kongresového centra v Las Vegas, ze stánku Rohde & Schwarz a pomocí sektorových vysílacích antén do testovacího zařízení smartphonu od Qualcomm Technologies. Řešení 5G Broadcast je postaveno na sadě funkcí 3GPP Rel-16 a funguje v režimu pouze pro příjem (ROM), Free-To-Air (FTA) a bez potřeby SIM karty (příjem bez SIM karty). Vyhrazený režim 5G Broadcast je demonstrován se samostatným vysílačem při provozu v pásmu UHF za použití amerického vysílacího standardu ATSC 3.0. s jednoduchou polarizací. O experimentech s MIMO systémem a křížovou polarizací si přečtěte zítra v samostatné aktualitě.

Podle návrhu R&S jsou možná dvě řešení: překryvné s použitím právě vysílačů HPHT pro multicast, které sníží zatížení stávajících mobilních sítí pro vybrané druhy šíření obsahu „od jednoho k mnoha“ a využitím neobsazených kmitočtů v 700 MHz pásmu doplňkového downlinku SDL, případně i kombinací obou způsobů.

Principiální architektura dvou řešení podle Rohde&Schwarz (Zdroj: Booklet 5G Broadcast/multicast od R&S). Vysvětlení zkratek: eNB=LTE/4G základnová stanice, EPC/5GC/NGC=jádro paketové/5G/nové generace sítě, HPHT/LPLT=vysoko výkonné velké vysílací věže/nízko výkonné malé vysílací věže.

Vysílání/multicast přes 5G není omezeno jen na lineární a živou distribuci obsahu. Pro síťové operátory a poskytovatele mediálního obsahu nabízí zcela novou řadu obchodních modelů pro doručování obsahu nebo dat velkému počtu spotřebitelů, aniž by to ovlivnilo běžnou mobilní 5G síť. Odvětví provozoven a automobilového průmyslu jsou zvláště vhodné pro nové spotřebitelské aplikace, zatímco vysoce výkonné, vysokorychlostní, volně vysílané/bez SIM karty datové toky nabízejí záchranným službám a vnitrostátním orgánům bezpečnější způsoby doručování veřejných zpráv během přírodních katastrof nebo mimořádných událostí.

Sestava s využitím doplňkového downlinku (SDL) V pásmu 700 MHz jsou SDL kmitočty mezi 738-758 MHz resp. v pásmu 67 (Zdroj: Booklet 5G Broadcast/multicast od Rohde&Schwarz)

„5G Broadcast otevírá dveře do vzrušujícího nového světa pro mobilní komunikační ekosystém, aniž by došlo k ohrožení stávajících mobilních celulárních služeb. Umožňuje bezkonkurenční uživatelskou zkušenost, nové možnosti příjmů a inovativní modely služeb a na NAB Show 2022 nabízíme malou ochutnávku toho, co je možné pomocí technologií a řešení, která jsou nyní k dispozici,“ uvedl ještě před zahájením veletrhu NAB 2022 Manfred Reitmeier, viceprezident pro vysílání a zesilovací systémy Rohde & Schwarz. „Jsme hrdí na to, že můžeme spolupracovat s inovátorem, jako je Qualcomm Technologies, abychom návštěvníkům poskytli pohled na potenciál, který 5G nabízí.“

5G pro živé přenosy

Společnost LiveU předvedla na veletrhu své nedávno uvedené cloudové řešení Air Control, které umožňuje vysílat ze vzdálených míst a živě přispívat do studiového systému, což dává posádkám možnost řídit všechny produkční štáby z více míst bez námahy a ve vysílací kvalitě.

Vystavuje také nové nativní řešení pro přenos kompaktního videa 5G, LU300S, které nabízí výstup ve 4K 10bitového HDR videa ve vysoké kvalitě přes 5G sítě, jakož i video streamy ve vysílací kvalitě s podporou 30 Mb/s a šesti IP připojeními, včetně čtyř 5G/4G celulárních připojení, WiFi a LAN. Jednotka vážící 900 g je vybavena dvěma interními duálními SIM-porty s anténami o vysoké účinnosti jakož i dvěma externími modemy a podporuje 8 zvukových kanálů. Kromě nasazení při různých sportovních nebo zábavních živých přenosech je vhodná pro použití i v aktuálním zpravodajství.

LiveU jednotka LU300S – určená pro živé přenosy/vstupy do živého vysílání. Štáb v terénu si užije maximálního produkčního pohodlí s intuitivním rozhraním a 2,2″ displejem a také s mnoha možnostmi nošení (upevnění na kameru, přes rameno a na opasek), které lze snadno integrovat s dalším příslušenstvím pro vysílání. (Zdroj: https://www.liveu.tv)

5G přináší uživatelům vyšší šířku pásma a nižší latenci připojení. To slouží aplikacím a službám, které vyžadují rychlejší reakci a větší šířku pásma, jako je živá video produkce. Ve srovnání se 4G/LTE, které již za určitých podmínek poskytuje vyšší šířku pásma a nižší latenci, přináší 5G mnoho nových služeb, jako je využití v neveřejných (kampusových či 5GSA – Stand Alone) sítích nebo možnost tvoření oddělených kanálů ve veřejných sítích. To je způsob, jak si vysílatelé mohou rezervovat vyhrazený úsek sítě (například s vyhrazenou šířkou pásma) pro svou produkci, ať je kdekoli, dokonce i v přeplněných oblastech.

Jak se dělá profesionální sportovní přenos přes mobilní telefony místo televizních kamer?

Jedná se tu o pokračování nového příběhu s nasazením samostatných sítí 5G, který našel široké uplatnění před několika měsíci u příležitosti zimních her v Pekingu. Živé sportovní přenosy se budou časem při výrobě stále více spoléhat na bezdrátové kamery 5G, které nahradí postupně menší přenosové vozy.

Ve Velké Británii jdou ještě dále. DTG (Digital TV Group), centrum britské digitální televize, ve spolupráci s Digital Catapult, Global Wireless Solutions, O2 a Rohde & Schwarz úspěšně zajistilo vládní financování (1,3 mil GBP) na vývoj mobilní platformy 5G pro vysílání na stadionech a dalších místech konání událostí. Plánují totiž poskytovat vylepšené interaktivní zážitky ze sledování přímo do osobních zařízení diváků na stadionech a na dalších vybraných místech pomocí vysílání 5G, známého také jako FeMBMS.

Vzhledem k tomu, že společnost LiveU má zastoupení i u nás, doufáme, že budeme mít možnost o této novince z NAB 2022 přinést další podrobnější informace po konferenci ABEX koncem května. Určitě by našla uplatnění v rámci současných testů CRA se systémem 5G Broadcast, který probíhá na kanále 55 (746 MHz) z pražského vysílače Žižkov.

Štítky