Za dalším posunem tendru na řádné celoplošné sítě pro pozemní digitální rozhlasové vysílání DAB+ komerčních rádií je požadavek privátních stanic na možnost regionálního odpojování v těchto sítích.

Na konferenci DIGIMEDIA 2022 to potvrdil Jiří Duchač, ředitel odboru správy kmitočtového spektra Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ)a zástupci komerčních rádií: prezident Asociace provozovatelů soukromého vysílání (APSV) a generální ředitel Rádia Impuls Jiří Hrabák, jednatel Media Marketing Services (MMS) Daniel Sedláček a generální ředitel Radio United Martin Hroch. Do konce roku chce ČTÚ připravit podmínky tendru a samotné vypsání výběrového řízení plánuje podle Duchače na jaro příštího roku.

Sledovali jsme živě: DIGIMEDIA 2022 Konference o TV, rádiích a videoslužbách

Podle loňských prohlášení zástupců ČTÚ měl úřad původně připravit dvě celoplošné a dvě regionální sítě DAB+. Nyní je pravděpodobné, že se nejprve soustředí na sestavení dvou celoplošných sítí s možností regionálního odpojování, což si vyžádá využití více kmitočtů, než úřad původně plánoval. Odpojování by mělo být možné po jednotlivých krajích, což bude kmitočtově velmi náročné. V porovnání s tím veřejnoprávní síť ČRo DAB+ funguje pouze na dvou kmitočtech, přičemž jeden pokrývá Čechy a druhý Moravu. Jednotlivá krajská studia ČRo tak digitálně vysílají buď na území celých Čech nebo celé Moravy. Tři česká regionální studia pak využívají datový tok multiplexů Teleko digital a RTI cz.

DIGIMEDIA 2022 Prezentace B… by Jan Potůček

Progress Digital chce spustit DAB+ ještě před tendrem ČTÚ

Ještě před vypsáním výběrových řízení na finální sítě DAB+ patrně odstartuje další, již pátý multiplex pro komerční rádia. Připravuje ho společnost Progres Digital, sesterská firma Digital Broadcasting. Její výkonný ředitel Jakub Juhas na konferenci DIGIMEDIA 2022 oznámil, že firma požádá o přidělení individuálních oprávnění pro využívání kmitočtů. „Nalezli jsme si lokality, z kterých bychom mohli složit prakticky celoplošnou síť. Kolik jich nakonec spustíme, bude záležet na tom, zda tyto kmitočty budou volné a ČTÚ nám je přidělí,“ uvedl Juhas s tím, že v této fázi operátor již zjišťuje zájem případných klientů z řad komerčních rádií. Do sítě by také vstoupily stanice, které patří do mediální skupiny Digital Broadcasting, tedy Rádio Čas, Čas Rock a Rádio Dálnice.

Rozšiřování pokrytí ještě před vypsáním tendrů na finální sítě DAB+ nevylučuje ani společnost Joe Media, která svůj multiplex v Praze a středních Čechách spustila na sklonku loňského roku. Majitel operátor Miroslav Pýcha ale zatím nebyl schopen přiblížit, o jaké lokality by měla Joe Media zájem. Naopak jasný plán pro zahušťování svojí digitální sítě ČRo DAB+ má Český rozhlas. Ještě v letošním roce spustí podle technického ředitele Karla Zýky devět nových vysílačů a dokrývačů, které pro něj budou provozovat České Radiokomunikace. Cílem tohoto posílení sítě, která tak bude mít už 43 vysílačů na rozdíl od současných 34, je podle Zýky zlepšení příjmu signálu uvnitř budov. Deklarované pokrytí sítě ČRo DAB+ na úrovni 95 procent obyvatel České republiky se totiž týká příjmu mimo budovy.

Digimedia 2022 Prezentace B… by Jan Potůček

Český rozhlas plánuje řadu nových DAB+ vysílačů

Český rozhlas si nechal vypočítat modely pro pokrytí při třech různých intenzitách elektromagnetického pole: pro současné 58 dBuV/m, které nazývá outdoor/mobilní a je celosvětovým standardem ITU, s nímž pracuje i ČTÚ, dále pro 72 dBuV/m označované jako Indoor dostatečné, které doporučuje Český metrologický institut a je nad úrovní průměrné hodnoty používané v Evropě (60 až 68 dBuV/m), které by mělo umožňovat bezproblémový příjem DAB+ v budovách s okny, a pro 78 dBuV/m jakožto Indoor dobré s příjmem uvnitř budov bez oken, tedy prakticky kdekoli. Jestliže při aktuálně používané intenzitě elektromagnetického pole udává síť ČRo DAB+ pokrytí 95 procent populace, pro „Indoor dostatečnou“ intenzitu je toto pokrytí pouze 70 procent pro „Indoor dobré“ jen 52 procent.

Spouštěním nových vysílačů a dokrývačů, které bude pokračovat i v letech 2023 a 2024, chce rozhlas do roku 2025 docílit pokrytí „Indoor dostatečné“ na úrovni 85 procent a „Indoor dobré“ na 65 procent. Již na konci letošního roku, po spuštění nových vysílačů Mikulov, Hodonín, Třebíč, Cheb, Praha – východ (Mochov), Jiřetín pod Jedlovou, Rakovník, Vsetín a Aš by mělo pokrytí „Indoor dostatečné“ stoupnout na 74 procent a „Indoor dobré“ na 55 procent populace. Pokrytí pro příjem mimo budovy se zvýší na 96 procent a do roku 2025 na 97 procent. V rámci partnerského využívání sítě Teleko digital pro šíření signálu regionálního studia ČRo Hradec Králové bude spuštěn nový vysílač v tomto krajském městě s výkonem 1 kW.