Již posedmnácté se v Kongresovém sálu České televize v Praze na Kavčích horách scházejí odborníci na televizní a rozhlasové vysílání a také na video online služby a chytré aplikace pro streamování audia a videa.

12:18 – Končí druhý blok konference, po kterém následuje půlhodinová obědová pauza. Následující blok věnovaný rádiím vám zprostředkujeme až následně po konferenci formou samostatného článku:

DAB+ zdrží špatná modelace sítí Komerční rádia chtějí regionalizovat

12:08 – Pro Voyo je nemyslitelné zařazovat do obsahu reklamu. U Netflixu to je snaha vykázat další růst, míní Daniel Grunt. Voyo je čistá SVOD služba bez reklam. Naopak reklamy nabízejí jiné internetové služby Novy. Zařazovat reklamu do svých služeb se nechystají ani Dramox a Edisonline.

12:04 – Dramox v současné době má aplikace pouze pro televizory Samsung a LG, chystá další. Mnoho diváků si podle Martina Zavadila nadále pouští na televizorech Dramox díky propojení notebooku HDMI kabelem. „Je to až překvapivé,“ uvedl.

12:01 – Samsung si při výběru aplikací, které pustí do svého operačního systému Tizen, hodnotí zejména jejich technickou kvalitu. Tizen obsahuje okolo tisícovky aplikací, ale 52 z nich tvoří 92 procent využití u diváků, uvedl Martin Huba z česko-slovenské pobočky Samsungu. Chytré televizory tvoří 65 procent přístupů k Voyo, dodal Daniel Grunt.

11:57 – Český obsah je král a bude vyhrávat. Nevěřím, že globální služby porazí české služby s tuzemským obsahem, míní Martin Cepek, ředitel pro broadcast CRA, který dlouhá léta působil v HBO. Porazit lokální hráče bude nesmírně těžké, dodal. Výhodou CRA coby poskytovatelem infrastruktury je možnost zajišťování lineárního a nelineárního vysílání.

11:52 – Služba Dramox má něco pod 10 tisíc předplatitelů, prozradil Martin Zavadil. Voyo nebude přesné číslo prozrazovat, ale je jich více než 350 tisíc, dodal Daniel Grunt. TV Nova si platí různé průzkumy, aby zjistila, kolik předplatitelů má konkurence jako Netflix. Voyo si započítává i klienty, kteří získávají Voyo zdarma např. od ČSOB. „Za službu nám platí ČSOB, takže si je započítáváme. Co nezapočítáváme, jsou „trialisté“, kteří zkouší Voyo na sedm dní zdarma,“ přiblížil Daniel Grunt. Voyo plánuje užší spolupráci s O2TV, která už dobře funguje na Slovensku.

11:50 – Tomáš Žondra upozorňuje na problém „černého VOD“, kdy si některé IPTV platformy vyzobávají pořady z lineárních kanálů a vytváří si z nich knihovny i na 100 dní, což je nelegální. Jan Maxa potvrzuje, že jde o problém, který už řešilo i právní oddělení ČT.

11:47 – Službě Edisonline se osvědčilo nabízet více různých druhů předplatného, protože lidé se často nechtějí vázat na delší časový úsek, uvedl Tomáš Žondra. Dramox jako specializovaná služba nemá rozdílné publikum oproti třeba Netlfixu, ale je o něco starší, přiblížil Martin Zavadil. Konec pandemie a znovuotevření divadel vedly k nárůstu počtu předplatitelů Dramoxu.

11:45 – Bez legislativní změny nemůže ČT přijímat koncesionářské poplatky od diváků, kteří ji sledují přes internet a nemají doma televizor. „Neměli bychom je jak zaúčtovat, nebyl by to televizní poplatek, ale dar,“ vysvětlil Jan Maxa. Ze zákona se povinnost platit TV poplatek vztahuje na vlastnictví televizoru s TV tunerem.

11:43 – iVysílání má doručit televizní obsah divákům ve věku 18 až 45 let, ale také oslovit starší děti, kterým už není dobré Déčko. Pro ostatní cílové skupiny má jít o zvýšení komfortu pro sledování obsahu ČT.

11:35 – Jan Maxa, ředitel vývoje a nových formátů ČT, vysvětluje roli veřejnoprávní televize u internetového vysílání. Svojí službou iVysílání míří ČT na menší skupiny diváků, minority, subkultury a mladé diváky. Důležitá není celková sledovanost, ale zásah dané skupiny.

Digimedia 2022 Prezentace B… by Jan Potůček

11:33 – Ordinace na Voyo zatím nemá milion diváků, který měla během poslední sezóny na TV Nova. Ale blížíme se tomu, říká Daniel Grunt.

11:30 – TV Nova nepřišla přesunem Ordinace na Voyo o sledovanost. Celkový čas strávený u konzumace videa roste, říká Daniel Grunt. Nevnímáme kaninalizaci Voya směrem k televizi Nova, dodal. Nyní je průměrný nakumulovaný čas strávený u Voya a kanálů Novy o dvě procenta vyšší než před rokem. Do budoucna budou streamovací služby ubírat sledovanost lineárním kanálům. Ale výtěžnost uživatele Voyo je vyšší než u diváka lineárního vysílání, vysvětluje Daniel Grunt.

11:26 – Nástup nových globálních VOD služeb na trh je pozitivní, edukují trh, říká Martin Zavadil ze služby Dramox. „Čím víc služeb člověk má, tím víc mezi nimi přepíná a naučí se vybírat,“ míní. Na rozvinutých trzích jako je Skandinávie nebo Británie, si domácnosti předplácí i čtyři až pět služeb. V Polsku to je podobně jako u nás, okolo 1,5 služby. Podle Tomáše Žondry z Film Europe je to boj o volný čas uživatelů, kteří chtějí také sportovat a věnovat se dalším činnostem.

11:23 – Příchodem Disney+ asi vzroste počet domácností, které si budou předplácet více služeb než nyní, míní Daniel Grunt. Cenové války se Voyo účastnit nehodlá, podbízet se nebude. „Považujeme se za prémiovou službu,“ říká Daniel Grunt.

11:21 – Kdo je v panelu druhého konferenčního bloku? Daniel Grunt, Chief Digital Officer CME, Jan Maxa, ředitel vývoje a nových formátů ČT, Martin Zavadil, ředitel Dramox, Tomáš Žondra, Sales Director TV & VOD, Film Europe / Edisonline, Martin Cepek, ředitel pro Broadcast, České Radiokomunikace a Martin Huba, TV Product Manager, Samsung Electronics Czech and Slovak.

11:15 – Druhý blok konference se věnuje streamovacím službám. Startuje ho prezentace Jakuba Fulína z agentury Nielsen Admosphere. Z jejího průzkumu vyplynulo, že 54 procent uživatelů je přesvědčeno, že za konzumaci video obsahu je správné platit.

DIGIMEDIA 2022 Prezentace B… by Jan Potůček

11:00 – První blok konference je u konce, po pěti minutách ale budeme zpět 🙂

10:57 – FTV Prima u některých IPTV operátorů uspěla s možností nabízení balíčku odložené sledovanosti jejich kanálů bez reklamy za příplatek, uvedl Lukáš Kubát. TV Nova vede obdobná jednání s operátory, ale zatím nechystá žádná překvapení pro diváky, slíbil technický ředitel Josef Uher.

10:48 – Jak se Češi učí platit za televizní a video obsah? Data za poslední roky prezentuje Michaela Suráková ze společnosti Atmedia Czech. Z Atmedia Indexu vyplývá, že 56 procent Čechů si platí za příjem televize, 44 procent nikoli. Do roka by si mělo televizi platit už 59 procent Čechů. Co se týká streamovacích služeb, aktuálně nějakou využívá 40 procent Čechů a do roka by jich mělo být 42 procent. Češi jsou ochotni si platit 1,5 streamovací služby na domácnost. Přímo si VOD služby platí 52 procent uživatelů těchto služeb, 12 procent je má přes nějakého operátora. Průměrně Češi vydávají za VOD služby 205 korun měsíčně.

DIGIMEDIA 2022 Prezentace B… by Jan Potůček

10:45 – Digital Broadcasting již několik let uvažuje o vyčlenění části datového toku svých multiplexů placeným televizím, ale stále to je ve formě diskusí. Operátor ale vidí neutuchající zájem o FTA vysílání a vznik nových programů, uvedla Nikola Chrenčíková Pařízková.

10:42 – FTV Prima považuje terestrické vysílání za relevantní platformu. 55 procent domácností deklaruje dosah terestriky, ale to neznamená, že ji skutečně využívají, uvedl Lukáš Kubát z Primy. Neplánuje v terestrice kódovat programy. TV Nova se nechystá své programy v terestrice kódovat, ale záleží na byznysmodelech vysílání. CME na Slovensku stáhla svoji Markízu z terestriky, protože se tam přechod na DVB-T2 nepovedl.

10:40 – Díky 1,2 milionům televizorů připojených na naše řešení HbbTV máme obrovské množství dat o diváckém chování. Víme, kdy a na co přepínají, upozornil Marcel Procházka.

10:37 – Řeč se stáčí na obchodní podmínky terestrického vysílání pro televizní stanice. Pro menší televizní kanály jako je Óčko je důležité, aby dokázaly monetizovat svůj obsah, uvedl generální ředitel této hudební televize Štěpán Wolde. Proto by bylo dobré, kdyby v terestrice byl i jiný model než FTA. Óčku končí v roce 2025 smlouva na terestrické vysílání s CRA a nedovede si představit, že by terestrika v nejbližších letech skončila.

10:35 – Za problematický příjem terestrického TV vysílání mohou často špatné příjmové antény se zesilovači, míní Josef Uher. Je to větší problém než samotné přijímače. FTV Prima vnímá 5G Broadcast jako zajímavý způsob vysílání pro mobilní zařízení. Situaci si analyzuje také Digital Broadcasting, potvrdila Nikola Chrenčíková Pařízková.

10:30 – Česká televize se nepřipojila k přenosu Eurovize v 5G Broadcast, protože do tohoto experimentu pouští programy ČT 24 a ČT Sport a nepřišlo jí rozumné to v průběhu testu měnit. 5G Broadcast nepřeceňujeme, říká Michal Kratochvíl, protože v minulosti byla podobná očekávání u DVB-H a tato technologie zapadla. Josef Uher potvrdil zájem TV Nova o zapojení do testů 5G Broadcast. Co se týká závěrů k přechodu na DVB-T2, Nova by chtěla počkat na první „nekovidový rok“, protože u dvou krajů proběhl přechod během pandemie a klesla tam penetrace terestrického příjmu TV.

10:27 – Testování 5G Broadcast v Praze probíhá už druhým měsícem a ukazuje se, že řada výrobců se chystá do svých přijímačů doplnit čipy, které umožní příjem tohoto vysílání, uvedl Marcel Procházka. Podle jeho slov jde například o Samsung. Zatím je k dispozici jen jedno takové zařízení od Qualcommu. „5GBroadcast funguje bez závislosti na mobilním operátorovi a připojení k internetu. Bude zcela bezpečné proti kybernetickým útokům, protože nebude propojené s internetem,“ uvedl Marcel Procházka.

10:20 – Terestrické televizní vysílání je energeticky čtyřikrát až šestkrát méně náročné než IPTV a OTT služby, uvedl Marcel Procházka. DVB-T2 využívá jen 57 procent kmitočtů oproti době analogového vysílání. Další ukrajování spektra není možné, zvláště když mobilní sítě plně nevyužívají uvolněná pásma 800 a 700 MHz.

10:17 – Zatím to nevypadá, že by existovala nějaká dohoda, co by se mělo dít s kmitočty v pásmu 600 MHz, říká Marcel Procházka. „A i kdyby jiné státy chtěly toto pásmo opustit, Evropa se může zachovat jinak a už to deklarovala,“ řekl. DVB-T2 pracuje na hranici svých možností, proto ani žádné DVB-T3 nevznikne. Blížíme se modulačním limitům, DVB-T2 je tedy velmi efektivní standard. V kombinaci s kodekem HEVC jde o nejlepší využití spektra.

10:15 – Terestrické televizní vysílání má na rozdíl od vysílání přes IP protokol výhodu, že je mnohem robustnější a nečelí např. DDoS útokům, které vyřazují celou infrastrukturu služeb, upozornil Marcel Procházka. Zároveň přibývá televizorů připojených k internetu, CRA jich v Česku eviduje 1,2 milionu.

10:13 – Marcel Procházka z CRA prezentuje představu největšího provozovatele televizních sítí u nás o budoucnosti televizního vysílání. Využívání pozemního příjmu podle něj nebude klesat. „Nejsem přesvědčen o tom, že by se do osmi let nějak radikálně propadl,“ uvedl Procházka.

DIGIMEDIA 2022 Prezentace B… by Jan Potůček

10:10 – Regionální síť 7, kterou nedávno obnovila společnost Progres Digital, sesterská firma Digital Broadcasting, momentálně jedná s potenciálními zákazníky. „Věříme zájmu českých regionálních televizí,“ uvedla Nikola Chrenčíková Pařízková.

10:08 – Ani Digital Broadcasting nevidí možnost, že by s terestrické televizní vysílání u nás po roce 2030 vypínalo. „Na tom se shodneme s CRA,“ uvedla spolumajitelka operátora Nikola Chrenčíková Pařízková. „Terestrika přežila přechod na DVB-T2 s nadpoloviční penetrací v domácnostech. Už teď vidíme, že přichází období úspor v domácnostech, takže budoucnost bezplatného příjmu TV vidíme pozitivně,“ uvedla Chrenčíková Pařízková.

10:05 – Co se stane po roce 2030 s terestrickým TV vysíláním v Česku? Podle Marcela Procházky z CRA je ve většině evropských zemí zájem o zachování této platformy a překlopení TV vysílání na internet je názor, který se neopírá o žádná fakta. „Že je v Německu penetrace pozemního TV vysílání jen okolo pěti procent? To je dané tím, že většina lidí přijímá satelitní televizi ve formě FTA,“ uvedl Procházka, který předpokládá, že terestrické TV vysílání bude zachováno i po roce 2030. „Nelze koprimárně využívat sítě pro televizní vysílání a mobilní sítě, to máme vyzkoušené z pásem 800 MHz a 700 MHz,“ upozornil Marcel Procházka.

10:03 – Českou republiku bude na Světové radiokomunikační konferenci WRC-23 zastupovat MPO a ČTÚ společně. „Naše pozice k pásmu 600 MHz bude ještě diskutovaná,“ uvedl Petr Očko.

10:00 – Co se bude dít s kmitočty určenými pro tzv. rozvojové sítě DVB-T2, s nimiž počítá vládní strategie rozvoje terestrického televizního vysílání v České republice? Podle Petra Očka by bylo vhodné, kdyby byly využity pro plánované dvě rozvojové sítě. MPO ale musí nejprve dokončit vyhodnocování provozu stávajících celoplošných sítí DVB-T2, pro což si resort stanovil lhůtu dvou let od dokončení přechodu na nový standard. „Budeme to tedy hodnotit ještě letos. Má to za úkol pracovní skupina, která má navrhnout, co s těmito novými kmitočty,“ uvedl Petr Očko.

9:57 – Problémy se zvládáním vícečetných signálů přicházejících do TV přijímačů jsou především na straně výrobců přijímačů. „Ten se nevyřeší rozbitím jednofrekvenčních sítí a fakticky dalším přechodem na DVB-T2,“ míní Pavelka. ČTÚ si vede od roku 2013 statistiku stížností na nekvalitní TV signál a jejich počty se v průběhu let nemění. Pokud by opravdu byly desetitisíce diváků bez signálu, vypadalo by to jinak. Senát nyní řeší stížnosti některých starostů, ale tyto stížnosti jsou už z roku 2020,“ upozornil Čeněk Pavelka.

9:53 – Český metrologický institut (ČMI) žádné velké problémy v pokrytí DVB-T2 v České republice nevidí, říká Čeněk Pavelka. ČMI byl u všech koordinačních jednání a přechod na DVB-T2 proběhl úspěšně, byl vyhodnocen závěrečnou zprávou MPO i zprávou vedení ČT pro Radu ČT. „Tento proces skončil v roce 2020 a nyní máme polovinu roku 2022 a řešíme komplikovaný příjem DVB-T2? Co se stalo? Podle mě to je problém politický a uměle vyvolaný,“ uvedl Pavelka. Potíže s inverzí tu byly i v době DVB-T, kdy existovaly velké jednofrekvenční sítě, upozorňuje. Inverze jsou ale krátkodobé jevy, s nimiž se nedá nic dělat. Navíc hodně záleží i na kvalitě televizních přijímačů.

9:48 – Buducností terestrického vysílání není standard DVB-T3, ale spíše DVB-I, který je založen na IP protokolu, upozorňuje náměstek ministra průmyslu a obchodu. Zároveň pochválil CRA za testování alternativního standardu 5G Broadcast. „Je třeba počítat s tím, že přijde nějaká nová norma DVB. Děje se tak zhruba každých deset let,“ míní Petr Očko. Jasným trendem je podle něj konvergence broadcastu a broadbandu. „Součástí těchto změn bude i hledání nových obchodních modelů pro televizní vysílání,“ dodal náměstek.

9:43 – Petr Očko prezentuje představy MPO o inovacích v televizních platformách, jako jsou standardy 5G Broadcast a nové typy DVB standardů.

Digimedia 2022 Prezentace B… by Jan Potůček

9:40 – Český telekomunikační úřad včera odpoledne předal ministerstvu průmysl a obchodu vyžádaný dokument, jak hodlá řešit problematický příjem DVB-T2, potvrdil náměstek MPO pro digitalizaci Petr Očko. „Musíme si ho nejprve prostudovat, je rozsáhlý a má asi deset příloh. Bude se jím zabývat pracovní skupina pro řešení problematického příjmu televizního signálu, která zasedne ještě během června,“ slíbil Očko.

9:36 – Problém je v tom, že celoplošné sítě DVB-T2 vysílají na mnohem méně kmitočtech než sítě DVB-T, míní Marcel Procházka z Českých Radiokomunikací. „Přijímače dostávají signál na stejném kanálu z různých vysílačů, zvláště pak při inverzích. My jako CRA máme problémy s rušením z Polska na Jesenicku, některé domácnosti v celé republice mají zhoršený příjem signálu s kostičkováním obrazu i za normálního počasí. Masivní rušení nastává během inverzí. Problém je ale i v tom, že tyto komplikace nastávají vždy v jiných oblastech podle toho, jaké tam je počasí,“ uvedl Procházka. Novými dokrývači lze řešit pouze místa, kde jsou problémy stabilní. To byl případ Vrchlabí v Krkonoších. „Společným jmenovatelem těchto potíží je malý počet kmitočtů pro sítě 21, 22 a 23. Řešením by bylo přidělení více kmitočtů pro tyto sítě,“ míní Procházka.

9:30 – Jak velké problémy řeší ČT s nekvalitním příjmem veřejnoprávní sítě DVB-T2? Podle Michala Kratochvíla problémy nastávají zejména při inverzním počasí. Na druhou stranu zákon ČT ukládá pokrývat zemským signálem 95 procent obyvatel České republiky, což ČT splňuje. „Jinými slovy zákon říká, že půl milionu diváků nemusíme terestricky pokrývat. My máme pokrytí přes 99 procent obyvatel. Kmitočty jsme si ale nevybírali, byly nám přiděleny,“ konstatuje Kratochvíl v narážce na velkou jednofrekvenční síť multiplexu 21 na kanálu 26, který ČT využívá v celé republice s výjimkou severních a jižních Čech (zde jde o kanál 39).

9:27 – A je tu první panelová diskuse, v níž je hned devět hostů: Michal Kratochvíl, technický ředitel České televize, Petr Očko, náměstek ministra průmyslu a obchodu, Josef Uher, technický ředitel TV Nova, Štěpán Wolde, generální ředitel TV Óčko, Lukáš Kubát, Business Development Director, FTV Prima, Marcel Procházka, ředitel regulace a právního oddělení Českých Radiokomunikací, Nikola Chrenčíková Pařízková, spolumajitelka Digital Broadcasting, Michaela Suráková, Managing Director, Atmedia Czech a Čeněk Pavelka, Český metrologický institut. Moderuje Václav Sochor.

9:24 – Co se týká sledovanosti televizí u dětí, byl jasný nárůst ve chvíli, kdy došlo k uzavření škol. Mělo to podobný efekt jako u prázdnin, kdy televizní sledovanost u dětí stoupá, zejména pak v zimních měsících, pokračuje Tereza Šimečková. Celkově se také zvýšil zájem o HbbTV a další nové technologie.

9:16 – Pandemie naučila televizní diváky využívat zpětné zhlédnutí pořadů, tento způsob sledování televizního vysílání je na vzestupu, upozorňuje Tereza Šimečková. Nadále vede živá sledovanost, ale zpětné sledování neustále posiluje. Stejně tak i sledování pořadů přes různá chytrá zařízení a nikoli jen na televizoru.

9:10 – Účastníky konference vítá za ČT technický ředitel Michal Kratochvíl a zmiňuje, že některá témata budou asi dramatická. ČT včera oznámila radikální úspory, vypnutí programu ČT 3, propouštění 250 zaměstnanců do roku 2024 a úspory ve výrobě pořadů. Před panelovou diskusí prezentuje vliv koronavirové pandemie na televizní sledovanost Tereza Šimečková z agentury Nielsen Admosphere, která realizuje pro Asociaci televizních organizací (ATO) peoplemetrové měření sledovanosti.

Digimedia 2022 – Tereza Sim… by Jan Potůček

9:00 – Konferenci zahájil prezident Asociace českých reklamních agentur a marketingové komunikace Pavel Brabec. Následuje krátký videopříspěvek, co se událo od minulého ročníku DIGIMEDIE. První blok konference se bude věnovat televiznímu vysílání. Bohužel se z něj omluvili dva řečníci: generálního ředitele České televize Petra Dvořáka nahradí technický ředitel Michal Kratochvíl, předsedkyně Rady ČTÚ Hana Továrková se omluvila pro nemoc a nemá za sebe náhradníka.

Odbornou konferenci DIGIMEDIA 2022, kterou pořádá Asociace českých reklamních agentur a marketingové komunikace, vám jako jeden z mediálních partnerů nabízíme živě. Sledovat můžete videostream Českého rozhlasu na jeho YouTube kanálu níže, který doplňujeme živým psaným online zpravodajstvím a fotografiemi. Konference oficiálně začíná v 9:00 hod. a je rozdělena do tří tematických bloků zaměřených na televizní vysílání, streamovací služby a rádia.

 

Štítky