Televizory prodávané pod značkou The Frame si během pouhých několika let od uvedení udělaly velmi slušné jméno. A díky provedení a oddělené koncepci panelu a elektroniky nebylo divu! Nyní jsme dostali zapůjčen první model této designové řady pro rok 2022. Samsung v ní také poprvé v novodobé historii rezignoval na nesmyslné antireflexní filtry. A vyplatilo se to!

Samsung QE55LS03B (na energetickém štítku je ovšem uvedeno Samsung GQ55LS03) je zástupce řady, která dokáže, díky speciální kolekci obrazů a fotografií, navodit u televizoru pocit skutečného obrazu. Ten dokresluje několik dokoupitelných barev rámů (jsou magnetické) a přístup do placené galerie umění.

Chcete mít doma televizor, co se umí proměnit v obraz? Kupte si The Frame teď hned.

The Frame s koncepcí LCD panel plus samostatný box (tunery, rozhraní, většina elektroniky) také vyniká speciálním vypínáním přístroje. Běžným stlačením Off ho totiž pouze přepnete do režimu Umění v němž se vám buď něco automaticky promítá, nebo tu máte zobrazeno jedno vybrané umělecké dílo. Jestliže chcete televizor skutečně vypnout, je třeba tlačítko podržet déle. Tohle je ve srovnání s běžným televizorem zásadní změna. Tím ještě klíčovějším je však použití matné LCD obrazovky a tohle je poprvé po hodně dlouhých letech, kdy ji nějaký výrobce využil, resp. si ji vůbec pro nějaký televizor objednal.

Samsung The Frame QE55LS03B je ke koupi v celé řadě úhlopříček od 81 cm (32″) přes testovaných 140 cm (55″) za 38.990 Kč, až po obřích 216 cm (85″). Dokoupit jde zvuková lišta, což by měla být první investice (standardní audio není nijak výrazné) a také dva druhy rámů v pěti barvách. Výbavu doplňuje Wi-Fi 5, tedy standard využívající i 5GHz, a skoro kompletní přehrávání obsahu s HDR (chybí Dolby Vision). Zesilovač dává 40 W (RMS), audio systém je typu 2.0.2, tedy bez basového kanálu, ale se dvěma pro Dolby Atmos, hlavní reproduktory vyzařují do podstavce.

Jaký je Samsung QE55QN95B? Test nejvyššího letošního 4K modelu

Dlouhá, předlouhá instalace

Ta se letos prodloužila snad ještě výrazněji a směle tak může soupeřit s přístroji s Android TV, což je poněkud smutné. Stále perfektně je dělán podstavec, který je nevyžaduje montáž a nožičky pouze do držáku nasunete.

Proč tohle Samsung nedělá u všech televizorů?

The Frame dorazil v už použité podobě a neresetovaný, takže bylo zapotřebí ho nejprve uvést do továrního nastavení, resp. do základního stavu, ke kterému máte jako uživatel přístup. Příslušnou volbu kupodivu najdete v části „Všeobecné informace….“. Menu nastavení ale v kolekci 2022 doznalo i dalších změn a prakticky všechny jsou k horšímu, což platí i o jeho vyvolávání, pomalejším spouštění či celoobrazovkém náhledu domovské nabídky. Vše ale Samsung prostřednictvím řady aktualizací firmwaru upravuje, takže je otázkou, kde vlastně nakonec skončíme. Jedno je však jasné! Nový design uživatelského rozhraní (UI) nebyl přijat příliš kladně a za nás také říkáme „NE“.

Součástí dodávky televizoru byl tentokráte i držák na stěnu zvaný Slim Fit, na webové stránce produktu se ovšem píše, že jde o akci do září 2022 nebo do vyprodání zásob.

Více o instalaci a letos zcela jiném ovládání televizorů Samsung najdete na výše uvedeném odkazu v recenzi prvního letošního modelu.

Dálkový ovladač má nyní ještě více funkcí na horních tlačítkách, místo vpravo nahoře je ale stále volné.

Za ovládání komplikovanější

Menu nastavení, pokud se do něj konečně dostanete, se ovládá stejně, jako dříve a tudíž se v něm kolovat nedá a má zkrácenou podobu. Po posledních aktualizacích se domovské menu ve kterém ho najdete, ocitá částečně bez celoobrazovkového návrhu, takže je to přece jen lepší než dříve. Nečekejte ale, že ovládání – a teď mluvíme obecně – bude tak pohodlné, jako třeba loni a předloni. Některé věci pak budou významně horší a jde zejména o práci s barevnými tlačítky a částečně i s numerickou klávesnicí. Pokud jste často na HbbTV nebo využíváte některé aplikace pracující s tímto stylem ovládání, raději si vše dopředu ověřte fyzicky přímo na prodejně. Letos je to opravdu nutné, protože ovládání bylo prakticky zcela překopáno!

Zvyknout si budete muset i na zcela odlišné domovské menu, ale o tom jsme se už rozepsali u minulé recenze. Je třeba ale říci, že v našem případě ani druhý recenzovaný televizor z letošní kolekce Samsungu lepší pocity z nabídky „Home“ nenavodil a domovská obrazovka je tak momentálně v části nastavení změtí starého a nového přístupu. Nic to ovšem nemění na faktu, že na první stlačení „domečku“ se ocitnete v celoobrazovkovém náhledu a že tlačítko nemá na delší podržení žádnou funkci. Sem tedy žádná změna při aktualizacích firmwaru nedošla. Nové prostředí domovské obrazovky à la Disney+ či HBO Max našince spíše naštvou než potěší.

Ověřili jsme také EPG a HbbTV, obě funkce se chovaly stejně, jako u vrcholového modelu a tedy například v EPG narazíte na funkční přechod na další den delším podržením šipky vpravo, zadání upozornění na pořad také televizor neprobudí z pohotovostního režimu. Podobně se chová i tlačítko Info, kde jsou informace komplikovaněji vyvolatelné a neobjevují se při přepnutí kanálu (objeví se v podstatě jen název a pozice).

Nefunkční Disney+ i HBO Max, pohodové Voyo či Lepší.TV

Aplikacím pro IPTV/VoD se tentokráte budeme věnovat více a vyzkoušeli jsme všechny placené ke kterým máme přístup a samozřejmě i některé volné (Youtube).

Na domovské obrazovce kde pod bodem „Média“ vidíte nejen ikony aplikací, nelze upravit jednotlivé vodorovné pruhy, jde pouze operovat s ikonami (mazat a přesouvat). V základu tu nebyly žádné lokální aplikace, ty si musíte doinstalovat. Nejprve je však třeba přihlásit se k účtu u Samsungu nebo si ho vytvořit. Teprve poté můžete stahovat a instalovat.

K Disney+ se vůbec nedalo přihlásit, což ovšem nebyla vina televizoru, ale nesmyslný systém zprovoznění v němž vám vůbec nepomůže to, že máte funkční aplikaci v mobilu. Ukažme si to na příkladu HBO, kde je situace – bohužel – obdobná a tohle začíná být opravdu smutný příběh!

HBO se po přerodu z GO v Max zhoršilo i v tom, že zavrhlo dříve osvědčené, jednoduché a rychlé párování s televizorem (pochopitelně na jedné domácí síti, routeru). A následně zavedlo nové, hodně mizerné a někdy dokonce nefunkční přihlášení. Když se konečně na mobilu propracujete – přes webovou stránku s chybnou adresou (volba v aplikaci byla zrušena) k tzv. TV kódu (tady to má Disney+ mírně lepší) zjistíte, že se na mobilu, kde už jste přihlášeni k aplikaci/službě musíte v jiném přihlašovacím procesu znovu přihlásit! Vše na závěr ještě u Disney+ korunovala nabídka na stažení aplikace do mobilu…

No není to na hlavu?

Aby toho nebylo málo, ani po přihlášení nezačalo HBO Max fungovat i když psalo „Hotovo“. Po přečtení malého písma šlo zřejmě problém v ověřovacím e-mailu, který ale nedorazil ani o dva později a nebyla možnost ho odeslat znova. Proč vůbec HBO sáhlo po takto nesmyslném systému a zlikvidovalo výborný, ověřený a funkční proces není známo. Že by změna ve vedení?

Z menu HBO Max na mobilu zcela vypadlo spárování s televizorem. Hůře to má řešeno snad jenom Disney+. Ani k jedné službě se na tomto Samsungu nepodařilo připojit, potíže byly zejména s ověřovacím kódem.

Po nefunkčních Disney+ a HBO Max působily jako balzám na nervy SledovaniTV, Voyo a Skylink Live TV, kde je párování s televizorem jednoduché. Obě poslední služby byly také bez problému funkční a za provozu pohodové i když v případě Skylinku bylo třeba pro přetáčení využívat sdružené tlačítko televizoru a to tak pohodové není!

Co se týče IPTV SledovaniTV a Lepší.TV, obě služby byly bezproblémové, v prvním případě párování s TV provedete jednoduchým zapsáním kódu, u Lepší.TV je třeba zadat heslo a jméno. I tak jste ale na video službě rychle, po pravdě podstatně rychleji než třeba u Disney+, pokud by tedy proces přihlášení (párování s TV) byl funkční, což nebyl.

Seznam všech dostupných aplikací pro novou kolekci Samsungu najdete v samostatném článku. Zrcadlení obrazovky z mobilu bylo skoro stejné, jako u nedávno testovaného Samsung QE55QN95B. Tedy o něco horší než minulý rok, protože nikdy nezabíralo celou obrazovku televizoru, ať už jsme použili Samsung S22+ (Android 12), Sony Xperia XZ (Android 6) nebo TCL Plex (Android 10). Ten měl ovšem problém s HBO Max, jehož video výstup nefungoval i když značky typu přetáčení, titulky, apod. pracovaly. Další aplikace, jako třeba VLC Player (přehrávání ze serveru) a Lepší.TV fungovaly bez potíží. Bezchybně pak pracovalo obousměrné Bluetooth Audio, takže opět odkazujeme na zmiňovanou recenzi.

Ideálně na zeď… (ale opatrně)

Konstrukčně The Frame v porovnání s rokem 2020 neobstojí. Odolnost na zkrut je při pouhých 140 cm úhlopříčky poměrně nízká, panel z obou stran zcela plochý, což dovoluje koncepce s oddělenou elektronikou. Výtečný kompaktní externí box (lepší než dodávaný k nejvyššímu modelu) je na panel napojen kabelem, který je navíc výrazně tenčí než u zmiňovaného vrcholového modelu Samsung QE55QN95B, takže se můžeme vrátit k názvu „neviditelný, opět se jím vede i napájení. Potěší ale i opravdu výborný obraz a resamplování, a to ze všech zkoušených rozlišení a zdrojů, včetně IPTV/VoD a síťového serveru. Třešničkou na dortu – nebo spíše celým třešňovým sadem – je pak zabudovaná matná obrazovka ve které se nevidíte a na které také nevidíte odlesky (prakticky). Tohle je opravdové blaho a připadáte si jako u kvalitního monitoru. Snad budete nová LCD obrazovka dobře přijata (za nás rozhodně!) a Samsung ji zavede – třeba jako volbu – i u dalších vybraných modelů. Ostatně díky ní Frame 2022 už zase získal náskok nejen před vnější konkurencí. Model ale také představuje jedinečnou příležitost pro ty, kteří mají značné problémy s odlesky na obrazovce, jako třeba autor (třímetrové okno hned vedle). Různé antireflexní vrstvy totiž nikdy pořádně nefungovaly!

Hodnocení

  • PRO: skvělá matná obrazovka (!!!), výborný obraz i resamplování za prakticky všech okolností, koncepce s oddělenou elektronikou, možnost ovlivnit to, co se vám má po spuštění TV objevit na obrazovce, výborné obousměrné Bluetooth Audio, podstavec bez montáže a držák na stěnu v ceně (zřejmě dočasně), pohodové zrcadlení obrazovky z mobilu, ale…
  • PROTI: …nejede na celou obrazovku, někdy problematické ovládání (barevná tlačítka, domovská nabídka, atd.), hůře dostupné vstupy a výstupy, celkově o trochu pomalejší práce a čekání třeba na náběh menu nastavení, stále nám slibují eko balení, ale máme…