AKTUALIZOVÁNO: Televizor zakoupíte od 140 do 216 cm, takže ho můžete mít v opravdu hodně, ale hodně velké úhlopříčce. Zapůjčenu jsme dostali verzi nejmenší, takže 55 palců, 140 cm. A protože jde o model z kolekce 2022/23, je tu i částečně upravená „dálka“ a nové uživatelské rozhraní domovské obrazovky (Home) ovlivňující valnou většinu ovládání. Žádné nadšení ovšem nebudilo…

 

AKTUALIZOVÁNO, 26. 6. 2022: Při déle trvajícím testu spolupráce s externím A/V zařízením připojeným přes HDMI se ukázalo, že v televizoru zabudovaný audio systém občas nepříjemně a jasně slyšitelně rozechvěje panel. Bylo znát, že určité frekvence, objevující se při přehrávání z externího zařízení, televizoru hodně nesvědčí. Vibrace se neobjevovaly pravidelně, ale skutečně občasně.

 

První zapůjčený model nové kolekce je na žebříčku značky těsně pod vrcholem (54.990 Kč, 2.249 €), který i letos představují přístroje s rozlišením Ultra HD (8K). V našem případě je rozlišení ještě 4K, dále je tu klasicky hodně lesklá sto hertzová obrazovka typu LCD (QLED), ve firemní mluvě Neo QLED. Podsvícení by mělo být plošné a provedené v současném vrcholovém systému Mini LED (co je to).

Samsung QE55QN95B je postaven na koncepci se zcela plochou obrazovkou z obou stran (všude stejná hloubka) a odděleným boxem s elektronikou a tunery. Ten se dá zezadu položit na podstavec (jeho část je k tomu speciálně uzpůsobena) nebo ho můžete položit. Propojení s panelem obstarává poměrně tenký kabel, kterým se vede i napájení, ale není to ten, který jsme znali dříve. Verze 2022 oproti minulým rokům poněkud přibrala.

Zabudováno je Wi-Fi 5, podpora obsahu s HDR v podobě HDR10, HDR10+, HDR10+ Gaming a HLG (chybí v podstatě jen Dolby Vision) a zaujmout může i to, že lze – přes USB-C – připojit externí kameru (nutno dokoupit).

Ještě větší perlou je ale možnost otočit obrazovku televizoru na výšku (9:16), což zařídíte přes dokoupitelný držák, který je nyní standardním příslušenství (více samostatný článek).

Tunerová sada je zdvojená a i letos Samsung v tomto případě pracuje s opravdovým obrazem v obrazu (PiP). Režim Multi View pak může ukazovat až dva nezávislé video streamy, přičemž jeden může pocházet například ze zrcadleného displeje mobilu.

Zesilovač dává 70 W (RMS), audio systém je proveden jako 4.2.2, přičemž rozložení vypadá následovně: 2x 10 W (středy), 2x 10 (výšky), 2x 10 W (basy) plus 2x 5 W pro tzv. 3D repro. Všechny reproduktory jsou pak umístěny na zadní straně panelu a televizoru chybí nějaká zvuková lišta s předním vyzařováním, což je na produkci znát. QE55QN95B, resp. celá řada, má být kompatibilní s firemní technologií Q-Symphony v níž zvuková lišta a reprosystém televizoru vzájemně spolupracují. Nějaký takový „soundbar“ by tak měl být prvním příslušenstvím po kterém se budete dívat.

V recenzi tohoto modelu z kolekce Samsungu pro rok 2022 se zaměříme na chod a stabilitu operačního systému, na srovnání dřívějšího uživatelského rozhraní a stávajícího nového, a také na rychlost operací, dříve příslovečnou. Mimochodem už po zapnutí TV bylo zřejmé, že utrpěla i když v EPG naštěstí jen málo.

Hodně dlouhá instalace

Na montáž podstavce skládajícího se ze tří dílů abyste si vzali dovolenou. Ten jistě velmi dobře placený genius, který ho navrhl (a ten další, který ho schválil) by měli vrátit diplom. Tedy pokud vůbec nějaký ze strojařiny nebo designu mají!

Podstavec má jeden díl kovový a další dva kombinované s plastem. Zajímavé je i to, že v balení televizoru se nenacházel návod, jak ho sestavit a že by to zapotřebí bylo! Hlavně když je na prázdných listech příručky v mnoha jazycích vyvedeno: „Tato stránka je prázdná záměrně.“

Zprovoznění televizoru poté, co si užijete s podstavcem (třeba budete TV dávat na stěnu…), je pomalé, alespoň že se ladění vybraného tuneru (tunerů) stále odehrává na pozadí. Televizor následně nekončí v živém vysílání, ale na domovské obrazovce zabírající tentokráte celou stránku, takže si připadáte jako u Android TV. Naštěstí je tu alespoň výrazná ikona vstupu do naladěného tuneru.

Řazení kanálů si musíte obstarat sami a tady nejspíše narazíte na poměrně složitý vstup do menu nastavení, který se ale nakonec přece jen vylepšil po aktualizaci firmwaru (viz dále). Možná narazíte i na to, že položka „Vysílání“ často vůbec nešla v menu nastavení vybrat!

A ještě jedna poznámka: Samsung nás už dva roky obluzuje eko balením, ale i televizor za skoro „šedesát“ má opět přes obrazovku přetaženu nesmyslnou fólii jako ochranu proti možnému problému při přepravě; není divu – navržen je jako velmi tenký a málo odolný na zkrut. Dobrý dojem nebudí ani stejné šrouby, které jsou po čtyřech kusech ve třech plastových pytlíčcích (ano, pro montáž potřebujete 3x 4 kusy!), uvnitř krabice byl opět polystyren.

Zkrátka nic se nezměnilo, vlastně podstavec se jednoznačně zhoršil a navíc velmi krátké šrouby zrovna nenavozují pocit jistoty. Tomuhle žádná aktualizace firmwaru nepomůže.

Dálkový ovladač tak, jak skutečně u zapůjčené TV vypadal (na stránce produktu byl jiný). Povšimněte si tlačítka vedle mikrofonku. Právě o jeho nově přidané (další) funkci (funkcích) je řeč. Jinak tu vidíte i zcela zbytečné „www“ (kdo chce na TV používat web?) a je škoda, že se nedá přeprogramovat… Foto: autor

Ovládání zcela jiné, návaznost na minulost v podstatě nulová

S novou domovskou obrazovkou přichází nejen celoobrazovkový náhled, ale také horší práce s nastavením televizoru. Zpočátku vůbec nešlo vyvolat tak říkajíc za chodu, jako dříve, kdy například vysílání stále běželo na pozadí nebo se jen zastavilo, ale pořád jste ho viděli. Po aktualizaci firmwaru už to (někdy) bylo jinak.

Nastavení televizoru najdete v Home, i když dostat se do něj bylo náročnější. Můžete ale jít i přes dálkový ovladač, resp. sdružené tlačítko pro vyvolání barevných kláves a numerické klávesnice. Nyní je tu však funkce třetí, jak ostatně můžete vidět na snímku výše. Je jí ikona nastavení, tedy ozubené kolečko. Proč ho Samsung neumístil na samostatné tlačítko v pravém rohu nahoře, kde je letitě volná pozice, je jednou ze záhad obývané části vesmíru. Samsung se vehementně brání toto místo zaplnit. Tedy brání u televizorů, protože u ovladače projektoru Freestyle zaplněno je!

Jestliže kombinované tlačítko, které má nyní tři funkce (spíše čtyři… – Info), zmáčknete, nebo déle podržíte (každá cesta vede jinam), a to třeba i ve VoD, objeví se někdy „Probíhá načítání…“ Podle použité varianty pak buď vidíte numerickou část (najdete tu i nastavení) nebo obrazovku na níž jsou vstupy a výstupy (zde Zdroje), výběr tuneru a opět také menu nastavení. Už pouhý vstup do této sdružené nabídky je poměrně pomalý a pomalé jsou i další funkce. I v tomto ohledu je tento nijak levný televizor horší, než model 2021, nemluvě o 2020, kdy měla TV produkce Samsungu poslední vrchol.

Jelikož v průběhu testu došlo k významné aktualizaci firmwaru najednou se (někdy/často) stávalo, že si televizor u sdruženého tlačítka pamatoval poslední operaci. A tak místo numerické klávesnice nabídl rovnou menu nastavení. Nedělal to vždy (zřejmě ještě nějaká chybka), ale tímto způsobem jsme se sem najednou dostali na zmáčknutí pouhých dvou tlačítek, což je značný pokrok! Následně bylo (někdy/často) vidět, že v tomto okamžiku jel obraz na pozadí a menu nastavení se objevilo na popředí. Značka zjevně původní podivnou koncepci dotahuje a snad se dočkáme stejně, jako u posunu po dnech u EPG.


Odpověď na zmáčknutí ještě „sdruženějšího tlačítka“ má několik podob. Sem vás zavede jeho krátké stlačení. Buď numerika, jako na snímku a následně vstup do menu nastavení s tzv. rychlými volbami, nebo obráceně. Po poslední aktualizaci se totiž zdálo, že si TV pamatuje poslední vyvolanou nabídku. Foto: autor

Dálkový ovladač i menu nastavení (textová část) jsou v podstatě stejné, resp. velmi podobné jako loni. U DO jde především o už zmiňované funkce, u menu nastavení byly některé položky na jiném místě a problémy měl vstup do části Vysílání (zřejmě nějaká chybka). Nicméně, ať tak či onak, těžko pochopit, proč je „Nastavení Inteligentního režimu“ (automatická regulace obrazu a zvuku podle měnících se podmínek v místnosti) umístěno do části „Všeobecné informace a ochrana osobních údajů“. V ní ale kupodivu najdete i důležitou položku „Volba úvodní obrazovky“, v níž si můžete vedle zobrazení domovské stránky zvolit třeba i režim Multi View nebo spuštění poslední využité aplikace. To například dovoluje – při ukončení televizoru na aplikaci Disney+ (abychom byli aktuální) – opět ji automaticky spustit po zapnutí TV. Volby se týkaly i automatického spuštění živého televizního vysílání na celou obrazovku, což je vlastně jen další aplikace. Pokud jsme tedy televizor vypnuli v něm, po zapnutí opět naběhlo. Bylo ale nutno si vyhrát s nastavením zmiňované volby.

Programová nabídka je stejná jako loni, jen nepatrně pomalejší. Nápověda seděla až na jednu funkci. V našem případě nepracovalo podržení OK. Foto: autor

Pomalejší EPG, ale stále bez zvukového výpadku, bezproblémové HbbTV

Programové nabídky se celkové snížení rychlosti práce skoro nedotklo. Vizuálně vzato je stejná jako dříve a nabíhala vždy bez zvukové prodlevy, a stejně tak se i ukončovala. Pracovala pouze o něco pomaleji než dříve a nejlépe to bylo vidět na obrazovém náhledu. EPG už tedy není „prakticky okamžité“, stále je ale dosti svižné, což ovšem neplatí o některých dalších funkcích televizoru.

Po nabídce se můžete volně pohybovat, nápověda v pravém rohu vám jasně říká, co máte k dispozici, ale u OK (delší podržení) se pletla. To u nás žádnou funkci nemělo nebo nepracovala. Nově se stisknutí a podržení objevuje u výše několikrát zmiňovaného sdruženého tlačítka (barevné, numerika, nastavení, info) a jak vidno, je to už asi pátá funkce.

Což z něj udělat kontextové menu?

Nebylo by to jednodušší?

Špatně řešený přechod na další den v týdnu, který se začal odstraňovat už loni, je opět dělán tak, jak bylo poslední dobou zvykem. Totiž že podržíte šipku vpravo a záhy začnete skákat po celých dnech. Není to sice ideální, ale funguje to poměrně dobře i když nikoli tak jasně, jako u manuálního výběru dne ze seznamu.

HbbTV bylo spuštěno hned po instalaci, což dává naději, že se výrobce nevrátil ke starým pořádkům. Jeho ovladatelnost, která byla od zavedení stávajícího zjednodušeného ovladače, resp. jeho první verze, vždy horší než u konkurence, se letos ještě o něco zkomplikovala. A pochopitelně opět mluvíme o už zmiňovaném „ještě univerzálnějším“ tlačítku.

„O něco zkomplikovala“ je vlastně eufemismus. O znatelný díl se zhoršila. To, co šlo kdysi – 2x rychle po sobě zmáčknout sdružené tlačítko – už nejde, a vždy jsme ho museli zmáčknout jednou, chvíli počkat a pak ho zmáčknout podruhé.

Tohle ovšem vyžaduje dalšího génia!

Radikálně přepracované uživatelské prostředí

Jak jsme vás už informovali, Samsung zavedl novou domovskou obrazovku. Zásadní – a nešťastnou – změnou je to, že se neotevírá jako lišta ve spodní části obrazovky, nýbrž jde o celoobrazovkový náhled s malou video ukázkou například z aktuální televizní stanice (funguje, jen když jste na ní). Důležité také je, že u daného televizoru s novým uživatelským rozhraním řada věcí fungovala hůře než dříve. V praxi to znamenalo čekání na spuštění Home, zvuk jdoucí z aktuálního vysílání se přerušoval, atd., atd. A také horší dostupnost řady funkcí, včetně oblíbených stanic.

Z aplikací jsme vyzkoušeli pouze YouTube a nejnovější Disney+. V jeho případě bylo přihlašování, resp. spasování TV s účtem v mobilu skoro stejně náročné, jako úvodní rozchození služby jako takové. Možná si někdo u Disney o použitém systému myslí, že je super bezpečný. Můžeme ho ubezpečit, že je spíše super otravný!

Posuďte sami…

V mobilu byla funkční aplikace Disney+, ke které jsme byli přihlášeni a která běžně fungovala. Následně bylo nutné na televizoru spustit místní aplikaci s odkazem na QR kód nebo zadání webové adresy. Obé pracovalo sporadicky, nabídnutá adresa se trochu lišila od té vypsané na obrazovce, což pochopitelně stačilo, aby nebyla funkční. Jakmile jsme ji upravili a pak i zadali osmimístný kód zobrazený na TV, byli jsme – světě žasni! – vyzváni, abychom zadali přístupové heslo a jméno!

To ale není vše, protože nám následně byla ke stažení nabídnuta aplikace Disney+ pro mobil…

Na multimédia se podíváme jindy, nyní se pojďme věnovat zrcadlení obrazovky z mobilu. Opět byly použity tři telefony s různými verzemi o. s. V případě Samsung S20 FE (Android 12) nastala poměrně značná změna. Dříve rychlé a prakticky automatické připojení bylo zrušeno a nyní bylo třeba na telefonu do aplikace SmartView, přes kterou se zrcadlení provádí, zadat kód zobrazený na televizoru; naštěstí jen při prvním připojení, při dalším ho už televizor nevyžadoval.

Následně televizor opět využil režim Multi View (to platilo i u všech dalších mobilů), takže v jednom okně byla zrcadlená obrazovka, v druhém aktuálně šířený televizní kanál. Díky výbornému PiP, který ani letos asi nikde jinde neuvidíte, je pak například možné namísto zrcadlené obrazovky zvolit jiný TV kanál na jiném multiplexu.

TCL Plex (Android 10) na tom byl lépe a žádný kód nebylo třeba zadávat. Bohužel ani zde nebyl televizor schopen zrcadlený obraz roztáhnout na celou obrazovku a byl na tom stejně, jako S20, což je navíc „firemní značka“. Ten sice v aplikaci Samsung Smart View dovoluje obraz částečně upravit, funkční to ale v našem případě nebylo.

K zrcadlení obrazovky u televizorů Samsung jde využít i zavedený systém Wi-Fi Miracast, takže výrobce neodstřihl mj. starší telefony. Jasně to bylo vidět u Sony Xperia XZ (F8331, Android 6.0), který má Wi-Fi Miracast certifikovaný a lze ho využít odděleně od Google Chromecast. Tento telefon byl navíc jediný, u něhož televizor zvládl zaslaný zrcadlený obraz rozprostřít na celou obrazovku. U ostatních byla úhlopříčka výrazně zmenšená, odhadem nějakých 42 palců – 102 cm.

Co se týče Bluetooth Audio, to bylo loni obousměrné, letos vše zůstalo zachováno. Směr z televizoru jsme vyzkoušeli s výtečným Bluetooth reproduktorem Sencor Sirius SSS 6400N (test). Párování bylo rychlé a snadné a zvukový výstup byl následně přepnut. Televizor neumožňuje současné využití interního a externího reprosystému, pracovat může pouze jeden z nich.

Opačný směr, tedy využití reprosystému televizoru pro výstup z mobilu jsme taktéž vyzkoušeli s výše uvedenou sadou. Ve všech případech bylo párování zcela bezproblémové a zvukový výstup fungoval.

Funkce na sdruženém (ještě sdruženějším) tlačítku při jeho delším podržení. V praxi celý systém znamená komplikace zejména pro ovládání HbbTV. Po aktualizaci firmwaru, která dorazila v průběhu testu byl totiž vylepšen dříve složitý vstup do menu nastavení. Jak také vidíte, právě sem nyní můžete uložit oblíbené kanály. Foto: autor

Jaký je? Rozhodně budí rozpaky

A budí jich nejvíce minimálně za poslední dva, tři roky. Špička „televizní“ produkce Samsungu byla v roce 2020. Modely 2021 byly slušné i když se jí nevyrovnaly. Letos zatím těžko soudit podle jediného výrobku, ale domovské menu je jasně horší už jenom tím, že je celoobrazovkové, takže ztrácíte kontakt a připadáte si jako u nějakého boxu s Androidem. Pardon s Google TV, protože pruhy nejdou ovlivnit. Nicméně po poslední aktualizaci firmwaru bylo znát, že se něco málo mění i zde, takže se závěry počkejme.

Znatelně horší je rovněž ovládání (a přehlednost) některých funkcí. Znát to bylo zejména u HbbTV a vlastně všeho, co vyžaduje barevná tlačítka. Vstup do menu nastavení se po poslední aktualizaci firmwaru hodně vylepšil, ale kdeže jsou ty doby! Jasné také je, že se snížila celková rychlost práce, byť naštěstí nijak výrazně (znát to však bylo). Dobrou zprávou rovněž je, že stabilita operačního systému a vlastně celé platformy Samsung Tizen zůstala (u tohoto televizoru) zachována. Tady obavy mít nemusíte.

Obrazově Samsung QE55QN95B představuje „dobrý standard“ Samsungu (tzn. je obecně vzato výše, než většina srovnatelné konkurenční produkce – porovnáváme s loňskými produkty), a to včetně resamplování a obrazového podání jak ze živého televizního vysílání, kde není datový tok právě uchvacující, tak například z aplikací IPTV/VoD. Výborná je práce s nízkým rozlišením, rozumně se televizor chová třeba i při bočním švenku kamery, a velmi dobrý byl obraz (až na jeho zmenšení ve dvou ze třech případů) i při zrcadlení obrazovky z mobilu. To se právě nyní může hodit, protože ne všechny aplikace už jsou upraveny pro novou verzi Tizenu.

Audio systém je parametrově vzato sice vyspělý (osm kanálů, systém 4.2.2, dekodér 5.1), ale degraduje ho – a také často nějak tlumí – posazení reproduktorů na zadní stranu panelu. To je ovšem snadno řešitelné, i když za dodatečných nákladů.

Jedna pamětnická: Vlevo dálkový ovladač Samsung One Remote Control u televizoru Samsung UE50NU7472U z roku 2018. Vpravo ten současný… Foto: autor

Co se týče konstrukce a návrhu podstavce, je to to nejhorší od doby před nějakými třemi, čtyřmi lety a něco takového si u televizoru v ceně přes padesát tisíc dokážeme představit jen těžko. Možná to nebudete řešit, pokud panel půjde na stěnu, ale tady pozor na překvapivě nízkou odolnost na zkrut! Kdeže jsou ty bytelné stroje z kolekce 2020? Odvál je čas a snížené marže! Mimochodem autor článku si pamatuje, jak jeden rok (není to tak dlouho) vracel televizory Samsung kvůli špatným podstavcům. Jeden dokonce prohnul zadní stranu natolik, že hrozilo nebezpečí, že se vylomí. Letos to s prvním zapůjčeným modelem v ceně 55.000 Kč sice nehrozilo, ale návrh, náročnost montáže a také velmi krátké šrouby by nebyly odpovídající ani u televizoru za patnáct tisíc!

Práce s nastavením se naštěstí v průběhu testu vylepšila (po aktualizaci), nového domovského menu se to ale skoro netýkalo. To na první pohled (a i na druhý a další…) představuje stejnou nudu, jako třeba u Android TV (no dobrá – i u řady VoD).

Celoobrazovkový náhled, vodorovné pruhy bez možnosti kolovat nebo je upravit a jakmile sjedete z ikony živého vysílání, také ticho po pěšině. Tohle nějak k Samsungu nesedí! A rovněž poměrně časté čekání na spuštění řady funkcí. Zvuk se vám tak přerušuje a pověstná svižnost o. s. Tizen se kamsi vytrácí. Daleko horší je ale to, že s předchozí domovskou nabídkou jste si připadali v centru dění. Teď se cítíte stranou, jako hospodyňka v zastrčené kuchyni do které nikdo nechodí, protože všichni sedí daleko od ní v obýváku.

Tohle jsou první pocity autora článku a i když pochybuje, že se jich někdy zbaví, jak říká božský James, „nikdy neříkej nikdy“.

Jedno východisko tady ale přece jen je!

Kupujte Samsung 2021.

Nebude!

Vlastně už skoro není…

Foto v úvodu: Samsung

Zaujal vás televizor SAMSUNG QE55QN95B? Na Alza.cz jej můžete koupit zde.

Hodnocení

  • PRO: výborný obraz i resamplování z nízkých rozlišení a nízkého datového toku, možnost ovlivnit co se vám má po spuštění televizoru objevit na obrazovce, stále výtečné režimy PiP a Multi View, opět vynikající Bluetooth Audio, koncepce s odděleným boxem s tunery a většinou elektronky, ale…
  • PROTI: …panel LCD málo odolný na zkrut už při 140 cm úhlopříčky (!), horší ovládání už tak hůře ovladatelného HbbTV (i aplikací, které používají barevná tlačítka), celkově horší ovladatelnost a dostupnost domovské stránky, vysloveně špatná konstrukce podstavce a chybějící návod na sestavení, pro někoho hodně lesklá obrazovka, stále nám slibují eko balení, ale máme…