Vysílací stožáry jediného donedávna funkčního dlouhovlnného rozhlasového vysílače v Topolné na Uherskohradišťsku jsou od čtvrtečního dopoledne minulostí.

České Radiokomunikace nechaly obě věže odstřelit a odvézt. Vysílač, jehož výstavba začala v roce 1951, fungoval do konce minulého roku. Z Topolné se naposledy šířilo vysílání Českého rozhlasu, konkrétně stanice Radiožurnál, pro území Zlínského kraje i celé České republiky. V noci šlo toto vysílání naladit i po celé Evropě.

Naladili nás radioamatéři až v Japonsku vzpomíná bývalý technik vysílače Topolná

Původní záměr ponechat věže jako technickou památku zhatily náklady na jejich údržbu. Jenom výměna a údržba kotevních lan by vyšla řádově na miliony korun. Dlouhovlnné vysílání navíc prakticky skončilo už ve všech evropských zemích a nemělo další uplatnění. Český rozhlas, který jako jediný využíval celoplošné dlouhovlnné a středovlnné vysílání, s tímto šířením signálu skončil loni na Silvestra. Další klienti využívali obdobné, ovšem středovlnné vysílače, jen výjimečně (vysílají takto Rádio Dechovka, Český Impuls a Country rádio).

Výstavba vysílače Topolná byla zahájena v roce 1951 krátce po přijetí Kodaňského plánu kmitočtového plánu, kde tehdejší Československo získalo kmitočet 272 kHz v jednom z dlouhovlnných pásem vyhražených pro rozhlas. Jeho hlavním cílem bylo pokrýt celé území státu od západu k východu od Aše až po Michalovce na Slovensku. Tomu odpovídala i orientace obou 270 m vysokých stožárů. Přečtěte si reportáž z naší návštěvy v Topolné jen několik dní před loňským ukončením vysílání:

Dlouhé vlny Českého rozhlasu končí. Navštívili jsme vysílač Topolná, který se na Silvestra definitivně odmlčí

Štítky