Zásadní omezení výroby vlastních pořadů plánuje pro příští rok Česká televize. Poté, co se managementu nepodařilo prosadit u současné vlády zvýšení televizního poplatku a radikálně stoupají náklady na energie a další externí výdaje, musí ČT hledat úspory interně.

Již dříve Kavčí hory oznámily, že ke konci letošního roku ukončí vysílání archivního programu ČT 3. Ušetří tak 120 milionů korun ročně, z čehož převážná většina šla na vyplácení reprízného za odvysílání archivních pořadů České a Československé televize. Významnější změny ve vysílání dalších kanálů diváci pocítí v roce 2024, řekl v rozhovoru pro deník MF Dnes generální ředitel ČT Petr Dvořák. Úspory se dotknou všech programů s výjimkou zpravodajské ČT 24. Diváci to podle Dvořáka poznají na první pohled. Například program ČT art bude mít rozpočet nižší o 25 procent, ČT 2 se musí uskromnit o 20 procent.

ČT 3 končí! Česká televize ji vypne na konci roku

„Prakticky jenom ČT 24 zůstává na skoro stejném rozpočtu, což ale při nutných zvýšených nákladech na válečné zpravodajství, volební vysílání a speciály je vlastně také jistá redukce,“ uvedl Dvořák pro MF Dnes. Generální ředitel ČT také nastínil úvahy o zpoplatnění přístupu k internetovému archivu iVysílání pro ty, kteří neplatí koncesionářský poplatek. „Bylo by spravedlivé, aby ten, kdo poctivě odvádí koncesionářský poplatek, dostal iVysílání zdarma jako bonus. Totéž platí o zpětném sledování, které u některých pořadů přináší nárůst sledovanosti až o padesát procent,“ dodal Petr Dvořák.

Pro příští rok ČT připravuje celou řadu speciálních pořadů k 70. výročí zahájení pravidelného televizního vysílání na území tehdejšího Československa. Zároveň ale už bude zásadním způsobem šetřit na výrobě pořadů pro rok 2024.

Štítky