Průzkum situace kolem tzv. e-sportu (elektronický sport nebo také progaming) realizovala společnost Nielsen Admosphere prostřednictvím on-line sběru na vzorku pěti set respondentů starších 15let z internetové populace Českého národního panelu.

Pro třetinu Čechů, kteří jsou on-line, je sice e-sport odvětvím s velkým potenciálem, konkurentem tradičních sportů, ale podle průzkumu v budoucnu nebude. Nicméně 56 % dotazovaných ve věku 15-35 let e-sport sleduje. a jako soutěžní utkání v počítačových hrách, se v poslední době těší vyšší pozornosti. Z průzkumu Nielsen Admosphere rovněž vyplynulo, že soutěžní hraní videoher sleduje 19 % české populace, která je on-line.

Canal+ Sport představil Premier League Nejambicióznější fotbalový projekt za poslední roky

Většina odvětví e-sportu má silnější publikum mezi nejmladšími respondenty, u karetních a stolních her se naopak častěji objevují ti starší a má to být také jediný žánr, v jehož sledovanosti nedominuje nejmladší generace.

Pro část české on-line populace je pak e-sport odvětvím s velkým potenciálem růstu a „určitě ano“ nebo „spíše ano“ odpověděl zhruba každý třetí Čech aktivní on-line. U věkové skupiny 55+ to však byl přibližně jen každý desátý.

Foto v úvodu: srchiv TW

Štítky