Podle Atmedia Index, který je výsledkem pravidelného dotazování více než 4000 respondentů z Českého národního panelu, využívá aspoň jednu placenou službu typu VoD (video na vyžádání), jedno jakou, již 40 % obyvatel Česka.

„Služby VoD si v posledních letech získávají stále větší popularitu také mezi českými diváky. Výrazně k tomu přispěla celosvětová pandemie, kdy jsme byli všichni zavření doma a sledování televize nebo videí na vyžádání patřilo k nejčastějším aktivitám, kterými jsme trávili volný čas,“ přibližuje Pavel Müller, Head of Research & Marketing ve společnosti Atmedia, výsledky průzkumu Atmedia Index.

Streamovací války v Česku V čem jsou jednotlivé VOD služby nejlepší?

Sběr dat v rámci internetové populace 15-69 let realizovala na vzorku 1.680, resp. 4.217respondentů agentura Nielsen Admosphere v březnu a květnu letošního roku. Ta dospěla i k tomu, že uživatelé mají v průměru přístup k 1,5 videoslužbě, ale ne vždy za ně platí. V tiskové zprávě mediální zastupitelství Atmedia uvádí, že… „Časté je například sdílení účtů se svými známými. Ukazují to výsledky za 1. pololetí letošního roku…“

Ze získaných dat vyplývá i to,…

  • že během příštího roku plánuje využít VoD dalších asi 4 % lidí,
  • za zhruba třetinu přístupů VoD jejich uživatelé neplatí a
  • z celkového počtu přístupů k placeným VOD je prostřednictvím tzv. přímého členství hrazeno 52 % z nich, dalších 12 % je placeno přes operátory. Zbytek představují např. sdílené účty s rodinou či občasné zakoupení filmu.

Foto v úvodu: TP Vision