Devět nových vysílačů a dokrývačů svojí digitální sítě ČRo DAB+ může spustit veřejnoprávní Český rozhlas. Jak upozornil server ČRo Digitální rádio, Český telekomunikační úřad přidělil rozhlasu individuální oprávnění pro všechny lokality, o nichž v červnu informoval technický ředitel Českého rozhlasu Karel Zýka na konferenci DIGIMEDIA 2022. Na zlepšení příjmu digitálního vysílání ČRo se mohou těšit zejména posluchači na jižní Moravě, kde přibydou dva silné vysílače v Mikulově o maximálním výkonu 5 kW a Hodonínu s výkonem 2 kW. Jejich spuštění rozhlas plánuje na podzim.

MAPY POKRYTÍ: Celoplošná veřejnoprávní síť ČRo DAB+

V Karlovarském kraji spustí rozhlas vysílač Cheb – Zelená hora s výkonem 200 W a dokrývač Aš – Háj s výkonem 100 W. Středočeský kraj dokryje síť ČRo DAB+ z lokality Mochov, kde bude vysílat výkonem 200 W, a v Rakovníku, kde bude městský dokrývač s výkonem 100 W. Ústecký kraj se dočká dokrývače u ústí Šluknovského výběžku v Jiřetíně pod Jedlovou (jeho výkon je naplánovaný na 100 W), kraj Vysočina v Třebíči s výkonem 200 W a Zlínský kraj ve Vsetíně, kde bude nový dokrývač vysílat výkonem 100 W. V Čechách budou nové vysílače vysílat na kanálu 12C, na Moravě na kanálu 12D. Jde o první vlnu nových dokrývačů, které chce rozhlas v příštím roce doplnit dalšími.

Chcete přijímat digitální stanice Českého rozhlasu? Vyberte si vhodné DAB+ rádio.

Český rozhlas: Další vysílače DAB+ ještě letos Osm nových lokalit zprovozní CRA

„Seznam neobsahuje jen městské vysílače, ale jedná se o kombinaci vysokovýkonných, středněvýkonných a nízkovýkonných vysílačů. Jejich spuštění je vázáno jednak na udělení individuálních oprávnění ze strany ČTÚ, které vyžaduje mezinárodní koordinaci, a také na následnou výstavbu,“ uvedl už dříve pro Televizníweb.cz Karel Zýka s tím, že všechny nové vysílače budou pro rozhlas provozovat České Radiokomunikace. „Vysílače budou spouštěny postupně během třetího a čtvrtého čtvrtletí tohoto roku,“ dodal. Rozhlas těmito vysílači nechce navýšit celkové pokrytí sítě ČRo DAB+, které se už dnes pohybuje nad 95 procenty obyvatel České republiky, ale zejména zlepšit příjem digitálního vysílání uvnitř budov.