Z šesté lokality v české metropoli začal vysílat celoplošný televizní multiplex 24 provozovaný společností Digital Broadcasting.

Dokrývač v Malešické ulici na Žižkově má částečně nahradit končící vysílač Praha – Olšanská, který se nachází na střeše telekomunikační budovy, dřívější centrály Českého Telecomu a později Telefóniky O2. Tato budova bude na přelomu září a října stržena, proto operátor multiplexu 24 hledal náhradní řešení. Přímou náhradou Olšanské je vysílač umístěný na pankráckém mrakodrapu City Tower, společnost navíc spustila další vysílač na Zličíně. Obě nové lokality jsou v provozu od 1. září, dnes k nim přibude dokrývač Malešická. Ve všech případech jde o posílení stávající jednofrekvenční sítě multiplexu 24 na kanálu 42.

Nové vysílače multiplexu 24 v Praze: City Tower, Zličín a Malešická

Dokrývač Malešická má vyřešit příjem signálu multiplexu 24 v údolní části Žižkova. V provozu nadále zůstávají i původní vysílače této sítě na Ládví a Novodvorské, dočasně i na Olšanské. Po jeho demontáži zůstane Digital Broadcasting v Praze pět vysílačů místo dosavadních tří. „Na lokalitě Praha ÚTB (Olšanská) postupně snižujeme výkon a v pátek 30. září dojde k jejímu vypnutí. Během září tak budeme v Praze vysílat souběžně ze všech šesti lokalit. A od října budeme v Praze provozovat pět vysílačů, tj. o dva více než v původní podobě,“ informoval Martin Roztočil, ředitel pro vnější vztahy ve společnosti Digital Broadcasting.

Multiplex 24 šíří celoplošně zejména tematické kanály skupiny Nova s výjimkou Novy Cinema a také hlavní kanál Novy, který souběžně využívá i konkurenční multiplex 23 provozovaný společností Czech Digital Group (CDG), dceřinou firmou Českých Radiokomunikací (CRA). Kromě dalších celostátních televizí nabízí jako jediná celoplošná síť DVB-T2 programové pozice odpojovatelné po jednotlivých krajích.

Úvodní foto: Digital Broadcasting