Německo nikdy nepatřilo mezi velké fandy terestrického televizního vysílání. Díky mobilním přijímačům ale zájem o DVB-T2 roste. Za poslední tři roky přibyla třetina domácností.

Mobilní a přenosná zařízení zvyšují penetraci DVB-T2 vysílání natolik, že podle aktuálního výzkumu společnosti Kantar pro operátora Media Broadcasting terestrický příjem televize využívá už 13,8 procenta domácností. Z dlouhodobého hlediska se tento podíl držel pod 10 procenty. Od roku 2019 se podle agentury Kantar zvýšil o 31 procent, což v celkovém součtu představuje 5,7 milionu domácností s deklarovaným příjmem DVB-T2. Zvyšující se zájem o sledování terestrické televize umožnil příjem signálu na počítačích, noteboocích, tabletech nebo mobilních telefonech.

Zatímco sledování terestrické televize na mobilních zařízeních stoupá, u klasických televizorů naopak klesá – z 5,7 procenta domácností v roce 2019 na 5,5 procenta letos. Tento trend podle společnosti Media Broadcasting jasně ukazuje, že silnými stránkami terestrické televize nejsou pouze nekomplikovaný a levný příjem televizního signálu, ale také mobilní využití, které zohledňuje zvýšenou mobilitu uživatelů. Další atraktivní výhodou pro diváky je fakt, že na rozdíl od streamování se při sledování terestrického vysílání nespotřebovávají žádná mobilní data.

Německo s předstihem uvolnilo pásmo 700 MHz, Vodafone majitelem největší gigabitové infrastruktury

„Stále rostoucí zájem o příjem terestrické televize na přenosných a mobilních zařízeních potvrzuje poptávku diváků po takové formě distribuce signálu. Zajištění vysílacích frekvencí pro DVB-T2 a výhledově i pro 5G Broadcast a návazné technologie je tedy důležitým předpokladem pro to, aby bylo možné i nadále využívat pozemní infrastrukturu pro jednoduché, energeticky efektivní šíření audiovizuálního obsahu i do budoucna, včetně krizové komunikace,“ uvedl podle serveru BroadbandTVnews.com Arnold Stender, generální ředitel společnosti Media Broadcast.

Úvodní foto: PNGall.com