Tříměsíční testovací vysílání v celoplošném terestrickém multiplexu 24 dnes zahájil hudební kanál Óčko Black. Jde o první stanici z televizní skupiny Óčko, která využila síť konkurenta Českých Radiokomunikací (CRA).

„Dnes jsme zařadili do celoplošného šíření multiplexu 24 nový televizní program Óčko Black v testovacím režimu na dobu 3 měsíců. Programová skladba tohoto televizního programu je tvořena s důrazem na nejnovější hity a rozmanitost hiphopové, rapové a RnB scény,“ informoval provozovatel multiplexu 24, společnost Digital Broadcasting, prostřednictvím svého webu. Óčko Black je nejmladším ze čtyř hudebních kanálů Óčko a původně mělo jít o stanici určenou pouze do nabídek placených služeb kabelových, satelitních a IPTV operátorů. Od září 2020 se nicméně společně s dalším programem Óčko Expres objevilo v pozemní Regionální síti 12, kterou v Praze provozují CRA.

Letos v srpnu pak Óčko Black společně s Óčkem Expres vstoupili i do dalšího regionálního multiplexu CRA, Regionální sítě 8 dostupné ve většině krajských měst. Hlavní kanál Óčka a stanice Óčko Star jsou dlouhodobě klienty celoplošných sítí CRA. Původně tyto dva programy vysílaly v multiplexu 3, po přechodu na DVB-T2 jsou dostupné v multiplexu 22 vedle všech stanic skupiny FTV Prima a dalšího hudebního kanálu Retro Music TV. Ten původně využíval pro distribuci signálu konkurenční multiplex 24 provozovaný společností Digital Broadcasting. Óčko je tak dalším klientem CRA, který lavíruje s konkurenčním distributorem signálu DVB-T2.

Óčko Black a Óčko Expres expandují v DVB-T Zdarma je naladíte už v devíti krajských městech

V minulosti se mezi sítě CRA a Digital Broadcasting „rozkročila“ skupina Nova, která si v síti CRA ponechala hlavní kanál Nova a filmovou stanici Nova Cinema. Prostřednictvím sítě Digital Broadcasting pak začala šířit další tematické kanály, které dnes vysílají pod názvy Nova Action, Nova Fun, Nova Gold a Nova Lady. K tomu v multiplexu 24 vysílá i hlavní kanál Novy, který je tak dostupný hned ve dvou celoplošných sítích DVB-T2. Krok Óčka může souviset s blížícím se koncem kontraktu s CRA na šíření signálu hlavního kanálu Óčko a stanice Óčko Star v multiplexu 22.