Nástupce modelu Techniradio 3 je v prodeji v jedné barvě za 1.199 Kč a jde o v plastu provedený přenosný přijímač s teleskopickou anténou a základními funkcemi. Řekněme si ale rovnou: až na lepší příjem („normální“ anténa) se skvělému, a ještě levnějšímu, Technisat Techniradio RDR nevyrovná. To ani zdaleka!

Výbava je pouze základní. Techniradio 200 je tak bez Bluetooth a funkcí jako budík a automatické vypnutí (Sleep). Vybaveno je pouze dvěma tunery, tedy VKV/FM a DAB/DAB+, regulací displeje a volbou pro aktualizaci datumu a času. Výkon zesilovače je 1 W (RMS), z rozhraní je k dispozici výstup na sluchátka, který pracuje ve stereu.

Mono přijímač (reproduktor je za nesnímatelným plastem) může být napájen buď přes externí síťový adaptér nebo přes čtyři tužkové baterie typu AA. Ty můžete, ale také nemusíte použít. Rádio si totiž v klidu jede i bez nich pouze na 230 V.

A ještě jedna věc: maximální spotřeba je jednou udávána na 2,3 W a jednou na 6 W. Protože na štítku přijímače byla ta druhá, uvádíme ji také v tabulce.

Základní funkce, snadné a logické ovládání

Zprovoznění je jednoduché a spočívá pouze ve výběru jazyka (angličtina, němčina) a naladění DAB na které je pak rádio automaticky přepnuto. Tohle je samozřejmě výborné a mnohé přijímače nejen této značky na úvod výběr jazyka nenabídnou.

K tunerům se dostaneme za okamžik, takže se věnujme v podstatě jediné další funkci, která tu je, totiž seřízení displeje. Najdete ho v části System a je dvojí – „On level“ (zapnuto, tři stupně plus vypnuto) a „Dim level“ (vypnuto). Ta má dvě nastavení – vypnuté podsvícení a nízké. V této souvislosti je třeba dodat, že česká příručka popisuje trochu jinak nazvané položky menu.

Vedle toho nastavíte ještě aktualizaci datumu a času, ale tak, že by se za to nemusel stydět výrobek pětkrát, šestkrát dražší u kterých to někdy dokonce i chybí. U Technisat Techniradio 200 je totiž volba „aktualizovat ze všech zdrojů“ a tohle abyste skutečně pohledali! Kdo ví proč…

Ovládání je snadné a logické a opět jde o krátké a „dlouhé“ stisknutí tlačítka. Středový otočný volič zajišťuje jednak regulaci hlasitosti a jednak OK/Enter. „Tune/Scan“ zajistí automatické a manuální ladění, Info/Menu (zmáčknutí, resp. zmáčknutí a podržení) pak obvyklé údaje o stanici a pořadu, resp. vstup do menu nastavení.

Technisat Techniradio 200 – hodiny a datum při pohotovostním režimu a napájení z 230 V. Foto: autor

Dvouřádkový displej je jasný a výrazný, při vypnutí na něm vidíte docela rozměrné hodiny a datum (napájení ze sítě) nebo nevidíte nic (provoz na baterie). V této souvislosti je škoda, že se přijímač nedá v druhém případě přepnout na zobrazení datumu a času. A když jsme u toho – nikde se také nezobrazuje stav baterií. Pokud tedy použijete dobíjecí „tužky“ (doba provozu neudána ani neměřena); testováno s Varta AA, 2.100 mAh, doplnění energie obstarala dobíječka Varta LCD UltraFast Charger+ (test).

Menu příjmu digitálního rozhlasu (DAB) nabídne na spodním řádku klasické volby. Foto: autor

Základní DAB i analogové VKV/FM

U VKV jasně chybí funkce AMS, která by proladila pásmo a podle nastavení uložila stanice automaticky do paměti. Tohle je podle nás u přenosného rádia klíčové. Jinak v menu najdete volby pro ladění (silné kanály, všechny) a audio (stereo nebo vynucené mono). Pokud povolíte stereo, půjde i do sluchátek.

DAB je zde je pouze základní, tj. s vymazáním neaktivních stanic, funkcí Prune. Chybí tak možnost třídit vytvořený seznam třeba podle abecedy. Naopak nechybí manuální ladění.

A ještě jedna věc – uložení stanic do paměti se nekoná ani pro jeden z tunerů. Funkce totiž zcela chybí stejně, jako zmiňované AMS. U příjmu digitálního rozhlasu DAB/DAB+ ale pochopitelně můžete využít vytvořeného seznam. U VKV máte smůlu.

V menu System skoro nic najdete. Naprosto skvěle je však dělána aktualizace času a datumu. I proto se na tomto přijímači chová naprosto excelentně a tohle pomalu neuvidíte! Foto: autor

Jaké je? Pro někoho asi až moc jednoduché

Přijímač se výtečně chová i v okamžiku, kdy nemá baterie a nastane výpadek proudu. I po asi půl hodině stačilo připojit napájení a čas a datum naběhly doslova během okamžiku. To samé se ostatně stalo i po výpadku celonočním!

Pokud do rádia zastrčíte dobíjecí tužkové baterie, nebudou v něm dobíjeny, což je standardní a nikdo to asi ani nečeká. Je ovšem značná škoda, že vás v tomto okamžiku přijímač neupozorní na jejich stav, resp. ho nezobrazuje.

Jinak je Technisat Techniradio 200 subjektivně vzato nadprůměrně citlivý na signál, uvnitř jsme naladili stanice, které u drtivé většiny přijímačů všech tříd chybí. Nicméně pokud abstrahujeme od výrazně silnějšího příjmu, co do funkcí se s levnějším Techniradio RDR srovnat nedá. Je paradoxem, že právě tento přijímač je podle nás pro dvoustovku tou největší konkurencí. Pochopitelně až na zmiňovaný příjem. Tam jednoznačně, díky malé anténce v poutku, prohrává.

Hodnocení

  • PRO: citlivý příjem (subjektivně vzato), excelentní nastavení datumu a času a reakce na výpadek napájení, jednoduché a jasné ovládání, výrazný displej, výtečné chování bez baterií
  • PROTI: stanice nelze uložit do paměti ani u jednoho tuneru, chybí funkce AMS, při napájení bateriemi nezobrazuje stav