Nijak levný televizor (14.490 Kč) se 140 cm úhlopříčky pracuje s certifikovaným Android TV, ale Googlu to tentokráte moc nevyšlo. Bylo to vidět i na tomto stroji, u něhož sladěnost hardwaru a softwaru nebyla zcela ideální. Řekneme si ale rovnou – jak vidíte na hodnocení – žádná velká tragédie to nebyla!

Hlavní vlastnosti TV vidíte hned na úvodním snímku. Slovo „QLED“ jsme uváděli na pravou míru už několikrát, takže jen stručně: stále jde o televizor LCD (na LED byste potřebovali o pár milionů korun více) vybavený současným vrcholem této technologie, tedy obrazovkou typu LCD (QLED). Postaven je na platformě Vestel, kterou najdete u řady menších výrobců a operačním systému Android TV 11, což v praxi znamená slušnou aplikační základnu. A také poněkud speciální ovládání, které se JVC snaží omezit.

TIP: Líbí se vám televizor JVC LT-55VAQ8235? Kupte si ho za nejvýhodnější cenu na Alze!

Fyzická platforma společnosti Vestel si vedla co do rychlosti a spolehlivosti slušně, sladěnost se softwarem byla ovšem na nižší úrovni, i když jak jsme už řekli, nic tragického. Spíše firmwarové mouchy typu „chvíli po zapnutí nejelo EPG“, někdy zlobilo přepínání stanic postupnou volbou, atd.

Elegantní podstavec, špatné třídění kanálů

Montáž podstavce je složitější a tohle dnes vidíte jen málokdy. Je sice elegantní, ale má tři díly, i když pochválit musíme bytelný kovový základ. Výsledek vidíte na snímcích a chvíle hraní při sestavování se podle nás vyplatí. Navíc je ve středu otočný!

Zprovoznění televizoru představuje klasický Android TV se vším všudy, takže se připravte na to, že i s ním nějaký čas strávíte. V průběhu mj. zaregistrujete dotaz na možnost mít stále zapnutý Chromecast pro zrcadlení obrazovky mobilu a tady je na vás, jak se rozhodnete (Není obecné, pouze z kompatibilní aplikace. Možná pomohou informace o zvýšené spotřebě v pohotovostním režimu.) Je vám také nabídnuta rychlá instalace řady on-line videoték a internetových televizí, a protože jde o ty patřící do našeho prostředí, určitě je dobré ji přijmout.

Bohužel se na závěr ukázalo, že třídění naladěných kanálů je zcela podivné, nepříliš funkční a k tomu ještě složité (s výjimkou výmazu stanic). Navíc se nebralo při postupné volbě kanálů v úvahu a přitom v EPG bylo v pořádku. Televizor si na jiné setřídění naladěných stanic vzpomněl někdy v půlce testu a zavedl ho i pro postupnou volbu stanic. Jak vidíte, firmware se za usazený ještě pokládat nedá, což bylo vidět i jinde.

Dálkový ovladač má slušné rozložení a jedno programovatelné tlačítko pro vyvolání aplikace podle vašeho výběru. Foto: ETA

Vlastní doplňující menu, OK vyvolá seznam stanic

Ovládání televizoru s Android TV se řeší buď tak, že se ponechá na Googlu (katastrofa), nebo si výrobce TV navrhne ještě doplňující vlastní menu, do kterého vytáhne nejpotřebnější funkce, což jsou u televizoru zejména obraz a zvuk, které Google dlouhodobě ignoruje. Tady jde naštěstí o druhý případ, i když tlačítko menu zapadlo na dálkovém ovladači mezi ta aplikační a je hodně špatně k nalezení. Navíc na jediném programovatelném tlačítku ovladače (delší podržení, výběr z instalovaných aplikací) se při krátkém stlačení objevil výběr z přednastavených obrazových režimů, což bylo výborné. Tato funkce ovšem v okamžiku, kdy jsme tlačítko naprogramovali na spuštění iVysílání ČT, zmizela.

Menu nastavení Googlu je klasicky podivné a často potřebné volby jsou zasuté. Napsáno toho o tom bylo dost, takže tohle je rozhodně mínus a je to společné všem televizorům s tímto o. s. Tady naštěstí JVC/Vestel přichází s vlastním menu, i když výhrady můžeme mít už při jeho vyvolání k tomu, že na prvním místě jsou tzv. Zdroje (vstupy/výstupy), které mají samostatné tlačítko na ovladači. Ani lokalizace není ideální („Obrázek“ místo „Obraz“), ale pochopitelné to je, a hlavně že jsou obrazové a zvukové volby svižně k dispozici. A ještě drobnost, pro někoho důležitá: v části „Napájení“ najdete možnost vypnout obraz a ponechat pouze zvuk. Volba sice není vysloveně po ruce, ale ve slušném dosahu je, takže je televizor dobře využitelný i takto.

Vlastní menu nastavení JVC hodně pomůže. Díky němu je ovládání televizoru skoro takové, na jaké jste zvyklí. Foto: autor

Dálkový ovladač pracoval většinou spolehlivě, tu a tam se stalo, že bylo nutné zmáčknout některou funkci vícekrát (jeden čas to bylo i zapnutí TV). Rozložení tlačítek je velmi dobré, EPG je vysloveně po ruce, OK vyvoláte seznam naladěných stanic a potěší už zmiňované programovatelné tlačítko. Pro ty aplikace, které využívají barevných, původem teletextových tlačítek ovladač až tak vhodný není a na snímku je vidíte zcela na spodu. Zvykli jsme si na to ale rychle.

Programová nabídka byla občas nefunkční, a to zejména při vyvolání hned po zapnutí televizoru. Je sice bez obrazu, ale stránka je přehledná. Foto: autor

Jednodušší EPG, funkční HbbTV

Programová nabídka je bez obrazu, který jede na pozadí, zvuk se nepřerušoval ani při příchodu ani při odchodu a přesun na další den jednoduše zajistíte přes barevná tlačítka.

Po EPG se nemůžete volně pohybovat, tak daleko platforma Vestelu ještě není. Jakýkoli přechod na jinou stanici tak zajistí i změnu v tuneru. Výtkou největší je však to, že EPG občas nešlo vůbec vyvolat, pregnantně ale odhalit situaci nešlo; většinou to bylo hned, nebo chvíli, po zapnutí televizoru. V tuto dobu také často nepracovala postupná volba stanic. Po chvíli vše naběhlo, takže nic zásadního a snad to spraví aktualizace firmwaru, i když je zajímavé, že výrobce jsme na tento problém upozornili jako první.

U HbbTV neznáme verzi (zřejmě už dvojka…), na kanálech Novy a České televize pracovalo, při krátkém zkoušení, bez viditelných problémů. U ČT pak navazovalo i při změně kvality a jelo i na režim kvality zvaný Auto.

Aplikace jsme tentokráte vyzkoušeli namátkou. Disney+, iVysílání, HBO Max i SledovaniTV pracovaly bez potíží, stáhli jsme a nainstalovali také O2 TV 2.0, takže je předpoklad, že by mohlo fungovat rovněž (přístup nemáme). Kompletní seznam aplikací pro chytré televizory 2022/23, včetně Android TV, najdete v samostatném článku.

O zrcadlení obrazovky jsme se už zmínili, takže pojďme k Bluetooth Audio. To je tu jednostranné, zařízení jiného druhu (klávesnice, ovladače…) připojit šla. Ostatně k televizoru se mobil připojil, zvukový výstup však nefungoval a žádné funkce zde k dispozici nebyly.

Opačný směr byl vyzkoušen s výtečným Bluetooth reproduktorem Sencor Sirius SSS 6400N (test zde) a propojení fungovalo svižně a zcela automaticky. Nikde v menu televizoru jsme však neviděli volbu pro výběr zvukového výstupu. Televizor se po spárování na Sencor automaticky přepnul a po jeho vypnutí opět automaticky přešel na interní reprosystém. Tohle by pochopitelně vytknout šlo, nám ale více vadí to, že si svěží zvuk JVC nevyužijete s mobilem. Takto bohužel TV nepracuje a je to velká škoda!

Přes tlačítko Info postupně nabíhají informace o stanici a pořadu. Tady vidíte výsledek třetího zmáčknutí. Foto: autor

Jaký je? Nadějný, aktualizace by se však hodila

Obrazově je televizor výborný (LCD QLED) a překvapit někdy dokázal i zvukově. To bylo jasně vidět stejně jako že proti obrazovce a práci s ní nelze mít námitek. Velmi dobré bylo resamplování z hůře vysílaných stanic a horších videí na jiných vstupech a tady jde JVC nad rámec třídy.

Operační systém a jeho sladěnost je ovšem jiná věc. Drobné firmwarové chybky, které se jasně ukázaly v průběhu zkoušení hovoří o tom, že by měla přijít aktualizace, která by alespoň to nejviditelnější odstranila. Za nás jde o třídění stanic a potíže s vyvoláním EPG a funkčností tlačítek postupné volby kanálů. S absencí kompatibility se souborovým systémem NTFS (alespoň) se asi nic neudělá, to bude vlastnost platformy Vestelu. Pro vás to znamená nemožnost z USB přehrávat velké a kvalitní videosoubory.

Jinak JVC LT-55VAQ8235 rozhodně neurazí, a to ani vzhledem. Zejména když využijete kovový podstavec, byť náročnější na smontování. Za nás je toto JVC hodně nadějným kouskem, který po dotažení výrazně zvedne poměr cena/výkon.

A ještě drobnost: dejte si pozor na údaje na webových stránkách výrobce. Řada věcí tam chybí (například spotřeba v pohotovosti), řada věcí představuje jen podivné marketingové výrazivo (princip QLED) a solidněji vypadají až údaje na tzv. Informačním listě, který je zde ke stažení. Ty, které nám chyběly, resp. tu byly k dispozici, jsou brány odsud. À propos v listu se dozvíte i následující: „Minimální zaručená podpora výrobku: 7 let“.

Za nás výborné a na úrovni vrcholových hráčů.

Hodnocení

  • PRO: výborný obraz, někdy překvapivý zvuk, možnost záruky 42 měsíců, středově otočný stojan (to už moc často nevidíte), vlastní a lépe dostupné menu nastavení, slušná spotřeba (obsah bez HDR)
  • PROTI: neusazený firmware, nefunkční třídění stanic a následné operace, na USB nepodporuje ani exFAT, ani NTFS, hodilo by se vstupní Bluetooth Audio