AKTUALIZOVÁNO: Letos jsme náš tradiční přehled trochu pozměnili. Nějakou českou lokalizaci totiž už má celá řada aplikací, ať už jde o IPTV, tedy internetový příjem televize, nebo VoD, tedy on-line videotéky. Nyní jde zejména o to, jaké aplikace se oficiálně nabízejí pro „Smart TV“ prodávané v Česku. A jde také primárně o modelovou kolekci 2022/23. To je základ na který jsme se zaměřili.

 

AKTUALIZOVÁNO, 6. 4.: dorazily infomace k televizorům TCL.

AKTUALIZOVÁNO, 3. 4.: dorazily infomace k televizorům Sony. Aktualizována je i tabulka.

AKTUALIZOVÁNO, 10:00: Společnost Samsung právě oznámila, že aplikace pro novou platformu svých televizorů z kolekce 2022 /a novou verzi systému Tizen) uvolní už tento měsíc a nabíhat budou postupně. V tabulce je sice uveden červen, ale od teď je vše jinak. 

 

Vedle v tabulce zmiňovaných aplikací, které jsou buď vysloveně domácí nebo alespoň dobře lokalizované a s řadou obsahu (dabing, české titulky), jsou tu i další, kde něco takového (občas, tu a tam, apod.) najdete. Jde například o Apple TV a Rakuten a i proto je v tabulce uvádíme, pokud je uvedl výrobce. V létě se pak na český, a zřejmě i slovenský trh, očekává příchod Disney+, zatím však není jasné, jak dalece bude lokální obsah k dispozici, resp. jak dalece bude video služba lokalizována. Nicméně pokud výrobce tuto aplikaci zmiňuje, najdete ji níže také.

Problém může nastat v okamžiku, a teď mluvíme obecně, kdy požadujete aplikaci, kterou ve vašem televizoru nemáte, nebo ji tam ještě nemáte. Pak je třeba využít tzv. zrcadlení obrazovky mobilu nebo tabletu a dostat ji na velký panel televizoru touto cestou, což ovšem může být komplikovanější (více samostatný článek). Přes prostý webový prohlížeč v TV to pochopitelně nejde a v tomto ohledu si na zprovoznění IPTV/VoD žádné naděje nedělejte!

Zrcadlení mobilu na televizi Jak na aplikace a promítání fotek

Tabulka, kterou si můžete stáhnout na konci článku, jak v podobě PDF, tak XLSX, je připravena čistě na základě firemních údajů. Kráceno bylo tu a tam zejména z prostorových důvodů.

Streamovací války v Česku V čem jsou jednotlivé VOD služby nejlepší?

Jak vypadá situace

U všech televizorů z kolekce 2022 je samozřejmě k dispozici Youtube, které tak většinou neudáváme, pokud ale výrobce zmiňuje Youtube Music a Youtube Kids, v tabulce je najdete stejně, jako zmiňované aplikace u nichž se obsah v češtině „někdy vyskytuje“.

Stream.cz a Pohádky už jako samostatné aplikace k dispozici nejsou (nebo by už být neměly) a jsou nyní – většinou – součástí aplikace často souhrně nazývané Seznam.cz.

V přehledu ani letos nenajdete naprosto neseriozní Kuki TV (rozhodně nedoporučujeme) a nenajdete tu ani aplikace typu MX Player či VLC Player, což se týká zejména operačního systému Android TV. Pro něj nicméně stáhnout jdou stejně, jako řada dalších.

Kde sledovat fotbal a hokej? Velký přehled pro fanoušky sportu

A co konkrétní značky televizorů?

U Hisense se nám letos u skvělé firemní platfformy Vidaa (vlastní zkušenost i z dlouhodobého testu) objevilo zdůraznění i v rámci verzí. Jde o Vidaa U4 (čtěte „vida“), Vidaa U5 a Vidaa U6. Poslední dvě najdete v modelech 2022, ta první se týká aktualizace.

LG – nedodáno, v tabulce ponechány aplikace pro televizory z kolekce 2021

Panasonic – nedodáno, v tabulce ponechány aplikace pro televizory z kolekce 2021

Philips má letos v televizorech opět dvě platformy. Android TV a firemní linuxový systém s uživatelským prostředím Saphi, který je stále častěji takto také označován. Letos ho podle výrobce najdete pouze v řadách Philips 7607 a Philips 7657. Jak vidíte, sázka na Android TV se zvyšuje i když zatím nevíme, xxx jak to bude s přechodem na budoucí Google TV, což už proběhlo u Sony (značka přešla zcela).

K TÉMATU: Dostupné aplikace pro televizory z kolekcí 2021/2022

Samsung – v případě této značky je třeba upozornit na to, že řada aplikací v tabulce u nichž je uvedeno, že budou v červenci k dispozici je, pouze se nyní provádí jejich uzpůsobení na novou verzi o. s. Tizen použitou v modelech 2022. V červenci tak například majitelé televizorů mohou očekávat Antik TV, Facebook Watch, FilmBox+, iSport.cz, O2 TV SK, Orange TV, Pohádky, či ukrajinské zpravodajství v podobě UA Pershyy. Právě zde výrobce zdůrazňuje dvě aplikace: Sweet.TV, což ukrajinská IPTV a placená služba pro místní komunitu (myslí tím českou) a zmiňovanou UA Pershyy (Ukrajinská první), což je něco jako naše CT24. Ta byla spuštěna tento týden a je dostupná na Smart TV Samsung od roku 2017. K dispozici je ve všech „místních“ regionech a juriozní na tom je, že i včetně Ruska… 🙂

Sony – „Co se týče Disney+, ač bylo oficiálně oznámeno spuštění služby pro ČR, v tuto chvíli ještě není potvrzené, jak to bude s aplikací pro Google TV.“

TCL: od značky dorazila aktualizace pro aplikace u TV 2022. Za ty nejdůležitější přidané považuje výrobce MírPlay (videotéka Divadla Mír) a TVCOM (prý výborná aplikace ze světa sportu). K Disney+ TCL říká, „…taktéž podporujeme, ale oficiálně vyjde pro ČR a jiné státy až 14. 6. …“

Tabulky ke stažení

PDF: tabulka – CZ Smart TV APP v TV 2022_3

XLS:tabulka – CZ Smart TV APP v TV 2022_3