Nikoli v březnu, ale nejdříve v dubnu zveřejní Český telekomunikační úřad (ČTÚ) nové podmínky výběrového řízení na kmitočty pro sítě určené terestrickému digitálnímu rozhlasovému vysílání DAB+. Důvodem je změna formátu plánované aukce.

Původní podmínky aukce kmitočtů pro sítě DAB+ zveřejnila 31. ledna, den před vypršením svého mandátu, dnes již bývalá předsedkyně Rady ČTÚ Hana Továrková. Její nástupce Marek Ebert po nástupu do funkce ihned návrh podmínek aukce stáhl z veřejné konzultace s tím, že ČTÚ nejprve uspořádá workshop s operátory sítí i provozovateli rozhlasového vysílání a zapracuje jejich připomínky do nové podoby podmínek aukce. Ty pak slíbil zveřejnit během března. Workshop proběhl již v polovině února, nové podmínky aukce kmitočtů pro DAB+ však ČTÚ dosud nezveřejnil. Televizníweb.cz se proto obrátil přímo na telekomunikační úřad s dotazem, zda březnový termín zveřejnění nových podmínek aukce platí.

Obrat: ČTÚ stahuje návrh aukce DAB+ Šlo prý o unáhlený krok Hany Továrkové

Dražit se budou dvě celoplošné a 27 regionálních sítí

„Jelikož jsme se rozhodli vyhovět některým připomínkám a změnit aukční formát na klasickou aukci (nikoliv tedy obálkovou metodu), vyžádá si příprava více času, než bylo původně avizováno,“ sdělila mluvčí ČTÚ Tereza Meravá. Na harmonogramu aukce by se zdržení nemělo zásadně projevit, se začátkem aukce ČTÚ počítal na červen až červenec. Nelze ale vyloučit, že se kvůli letním prázdninám začátek aukční části výběrového řízení posune na září. Podle dřívějšího vyjádření Barbory Havelkové z tiskového oddělení ČTÚ pro Televizníweb.cz se aukce rozhodně uskuteční letos. Zájem o účast již projevili všichni operátoři současných sítí DAB+, tedy společnosti České Radiokomunikace, Teleko digital, RTI cz, Joe Media a navíc ještě Progress Digital (sesterská společnost Digital Broadcasting).

Z únorového workshopu s dotčenými subjekty vyplynulo, že ČTÚ nebude měnit ceny kmitočtových přídělů z návrhu podmínek aukce, které zveřejnila Hana Továrková na konci ledna. Ty jsou desetinové oproti sumám navrhovaným loni na podzim, proti nimž se potenciální zájemci o kmitočty ohrazovali. Nyní vychází vyvolávací cena sad kmitočtů na jednu korunu za každého pokrytého posluchače, tj. nejdražší jsou celoplošné sítě s vyvolávací cenou 10,5 milionu korun a z regionálních pak středočeské, pražské, jihomoravské a moravskoslezské za více než jeden milion korun. O celoplošnou síť se budou chtít ucházet České Radiokomunikace a Progress Digital, ostatní hráči se zajímají spíše o regionální sítě. Celkem se budou dražit dvě celoplošné a 27 regionálních sítí DAB+.

Aukce kmitočtů pro DAB+ začne v červnu Vyvolávací ceny se nezmění

Z podmínek aukce zmizí rychlé pokrytí dálniční sítě

Z původních podmínek zveřejněných ještě za předsedkyně Rady ČTÚ Hany Továrkové by měla zmizet některá rozvojová kritéria týkající se pokrytí konkrétních multiplexů. Nikoli co se týká dosahu signálu v daném regionu nebo celoplošně, ale Továrkové návrh obsahoval podmínky minimálního pokrytí dálniční sítě. Celoplošné multiplexy měly do 18 měsíců po získání kmitočtů pokrýt nejméně polovinu délky dálnic a do 24 měsíců dokonce 80 procent jejich délky pro příjem na venkovní anténu. To zhruba splňovalo aktuální pokrytí digitální sítě Českého rozhlasu, který kvůli dálniční síti zprovoznil několik dokrývačů podél hlavní dálnice D1 na trase mezi Prahou a Brnem. Veřejnoprávní rozhlas je v současnosti jediným operátorem, který v tuzemsku provozuje celoplošnou síť DAB+.

Komerční rádia dlouho terestrické digitální vysílání ve standardu DAB+ odmítala. Především se jim nelíbila myšlenka, že by mělo dojít k přechodu od analogového vysílání v FM pásmu výhradně na DAB+. To však odmítlo ministerstvo kultury, podle něhož má FM vysílání a DAB+ fungovat vedle sebe. Komerční rádia pak vznesla požadavek na regionalizaci celoplošných sítí, aby v nich mohla odpojovat regionální zprávy a reklamu. Přípravy na zavedení digitálního rozhlasu u nás probíhají už mnoho let. „Výběrové řízení a následné udělení kmitočtů bude završením dlouhodobého procesu příprav. Po regionální konferenci v Ženevě RRC-06, která přijala Dohodu Ženeva 2006, byly koordinovány nové kmitočtové plány. Koordinační jednání ohledně III. pásma byla v ČR dokončena v květnu 2022 a Úřad tak mohl přistoupit k národnímu plánování způsobu využití. V dubnu 2022 uspořádal Úřad kulatý stůl, kde byly za účasti dotčených subjektů diskutovány principy, podmínky, možnosti i požadavky na využití dotčeného kmitočtového pásma,“ shrnuje ČTÚ na svém webu.

Návrh aukce kmitočtů pro DAB+ je tu ČTÚ výrazně snížil ceny