Začátkem ledna tohoto roku přistál na streamovací službě HBO Max první díl dlouho očekávaného seriálu na motivy stejnojmenné hry s názvem The Last Of Us. Včera byl po téměř dvou měsících zveřejněn poslední díl, který uzavřel děj první série a současně první hry. Jak si tento seriál vedl? Je skutečně tak dobrý, nebo se jedná o další mainstream, další nadšení, které časem opadne? A co můžeme čekat od druhé série?

Apokalyptické drama. Ale (téměř) bez infikovaných

Nejdříve se podívejme na příběh. Seriálové zpracování TLOU nám nabízí celkem 9 epizod o průměrné délce jedné hodiny. Autoři Neil Druckmann a Craig Mazin se ve většině případů poměrně striktně drží herní předlohy, která pro seriál otevírá zajímavé možnosti. Namísto nahuštěného příběhu si tak diváci mohou užít postupné budování charakterů postav, jejich pozadí, motivací i vnitřních konfliktů. Některé epizody jsou tak věnované vedlejším postavám, specifické vzpomínce nebo okamžiku, který je klíčový pro pochopení pohnutek charakterů. Místo nudného blábolení, často specifického pro žánr drama, jsou ale postavy vykreslovány prostřednictvím jejich činů.

Zatímco drama žánr je silně posílen, žánr horor, který by měl být na první pohled výrazný, je naopak mnohdy upozaděn. Místo zástupů clickerů se často musíme spokojit pouze s jedním, nebo se dokonce v celé epizodě žádný infikovaný ani neobjeví. Toto rozhodnutí v mém případě seriálu ubírá na akčnosti, poutavosti a celkové atraktivnosti. Nikoliv ale na kvalitě. Větší množství akčně nabitých a vizuálně atraktivních scén je totiž vystřídáno právě žánrem drama. Kamera dobře pracuje s temnými zákoutími a napínavou hudbou, a tak v nás pouhé vědomí, že se za každým temným rohem může schovávat infikovaný, vzbuzuje dostatečné napětí.

Dokonalý Pascal i na první pohled kontroverzní casting Belly Ramsey

O skvělých hereckých výkonech hlavních hrdinů již bylo na internetu napsáno mnohé, a tak jen ve zkratce. Pedro Pascal v roli Joela je ztvárněním dokonalého castingu, po všech stránkách. Fyzická podoba s herní předlohou je v tomto případě jen třešničkou na dortu. Pascal se poctivě chopil role a fanouškům her dal přesně takového Joela, jakého si zasloužili. Zachmuřelého, loajálního, oddaného, nezlomného. Zajímavý byl na první pohled kontroverzní casting Belly Ramsey do role Ellie. Ačkoliv při odhalení tohoto obsazení obdrželi tvůrci velké množství kritiky, Bella si svými perfektními hereckými schopnostmi dokázala získat diváky téměř ihned. Nebo v mém případě, někdy ve čtvrtém díle. Ramsey není herní postavě příliš podobná, do každé scény ale dokázala dát ohromné množství nejrůznějších emocí a seriálu tak dodat jiskru.

Na atraktivitě dodává TLOU také zajímavé apokalyptické prostředí a různé komunity lidí. Během pár hodin se nám hned několikrát změní počasí i celé roční období, podíváme se do napůl zchátralých měst, zasněženého lesa, opuštěného obchoďáku a dokonce uvidíme i opice a žirafu. Během cesty se můžeme setkat s vládní organizací FEDRA, komunitami lidí v provizorních městech a vesnicích, nájezdníky. Máme zde tedy vše. Od totalitních režimů přes ty komunistické, od života plného lovu a zemědělství přes vraždy, znásilnění a krádeže. A to je bezpochyby další z důvodu, co dělá svět TLOU tak atraktivní, i bez věčné přítomnosti infikovaných.

Oceňuju nenásilné zpracování téma LGBTQ+, které navazuje na herní předlohu a také očividné (i ty skryté) významy, které nám seriál podsouvá. Zvláště v dnešní době je zajímavé zapřemýšlet si nad tím, co vše bereme jako samozřejmost. Je tak neuvěřitelně poutavé sledovat Franka, jak si užívá teplou sprchu, jídlo a víno. Neuvěřitelně zábavné pozorovat Ellie, jak se baví jízdou na eskalátorech. A neuvěřitelně smutné vidět bojovat Joela, aby mohl znova vidět svého bratra a v průběhu ztratit svou partnerku. Tak, jako v mnoha dalších postapokalyptických seriálech, je i zde rovněž vykresleno, že mnohdy tím největším zlem jsou samotní lidé. To, co jsou postavy ochotny obětovat pro ty, které milují, je tak stejně tak děsivé, jako dechberoucí.

Rok HBO Max v Česku: co uspělo? Nejsledovanější filmy a seriály

Budou se tvůrci držet herní předlohy i v druhé sérii?

Poslední epizoda byla v mém případě lehkým zklamáním, a ačkoliv se držela herní předlohy, přesto jsem v napětí očekávala, jak si herci se závěrem série pohrají. Bude Joel váhat? Umístí na závěr tvůrci nějaký cliffhanger na druhou sérii? Zpracují snad konec úplně jinak? NE. Dostanete přesně to, co vám slíbila hra. Ačkoliv držení se předlohy oceňuji, v seriálové podobě a v závěru série bych ocenila trochu více kreativity nebo dramatu, ze kterého autoři jinak bravurně těží.

Zbývá tak jediná otázka. Ačkoliv druhý díl hry The Last Of Us získal skvělé hodnocení kritiků, u hráčů už tak (z pochopitelných důvodů) populární nebyl a obdržel mnohdy negativní recenze. A proto, budou se autoři striktně držet předlohy i v druhé sérii? Ač byl v případě Belly Ramsay risk skutečně ziskem, je více než možné, že tvůrci nebudou riskovat špatné hodnocení a pobouření fanoušků a druhá série by se tak mohla výrazně odchýlit od své předlohy. Jak to skutečně bude zřejmě zjistíme až v příštím roce.

RECENZE REDAKCE: 80%