Mimořádné vysílání ke čtvrteční slavnostní inauguraci nového prezidenta republiky Petra Pavla chystají všechny tři velké tuzemské televizní skupiny. Každá ovšem k události přikročí trochu jinak.

Tradičně nejvíc prostoru věnuje uvedení Petra Pavla do nejvyšší ústavní funkce v zemi veřejnoprávní Česká televize. Zpravodajský kanál ČT 24 plánuje celodenní maraton mimořádného vysílání, které začne již v 5:59 hod. ráno z prostor Pražského hradu. Speciální studio se vstupy z Pražského hradu a samotným přenosem inaugurace bude pokračovat po celý den až do sedmé večer, kdy na mimořádné vysílání naváže hlavní zpravodajská relace Události. Po ní nabídne ČT 1 a ČT 24 od 20:10 čtyřicetiminutový rozhovor s Petrem Pavlem. A ani jím speciální vysílání neskončí, hned od 20:50 budou následovat Události, komentáře Speciál, které na ČT 24 potrvají až do 23:00 hod.

Startuje pořad Co na to premiér Ode dneška každý měsíc na CNN Prima News

ČT chystá tři přenosové a pět satelitních vozů

Přímo na Pražském hradě bude mít ČT hned trojici přenosových vozů a pětici satelitních vozidel. „Jmenování hlavy státu bude snímat nejméně šestadvacet kamer a diváky jím provede celkem devět moderátorů ČT,“ přiblížily Kavčí hory. Samotný inaugurační akt bude ČT živě přenášet z Vladislavského sálu od 14:00 hodin. Petr Pavel složí slavnostní slib na společné schůzi Poslanecké sněmovny a Senátu Parlamentu České republiky. Před a po přenosu inaugurace ČT 24 nabídne rozhovory s politickými špičkami, historiky a ústavními právníky, rozšířené o praktické informace k organizaci celé události. Další speciální přenos bude následovat v 18:00: společná modlitba a Te Deum z Katedrály svatého Víta, již pokryje nejen zpravodajská, ale náboženská redakce ČT.

Avizovaný exkluzivní rozhovor s nově jmenovaným prezidentem republiky přinese ČT z Vladislavského sálu Pražského hradu. Po něm, ve speciálních Událostech, komentářích, budou následovat interview s předsedou obou komor Parlamentu: šéfem Senátu Milošem Vystrčilem a předsedkyní Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou. Ve speciálním studiu ČT v Lobkowiczkém paláci vystoupí během dne i druhý český prezident Václav Klaus, slovenský premiér Eduard Heger nebo expremiér Vladimír Špidla a vicepremiér Vít Rakušan. „Průběh celého dne zhodnotí a očekávání od nové hlavy státu doplní novinářské osobnosti Sabina Slonková, David Klimeš nebo Jaroslav Spurný, ale také herec Jan Hrušínský,“ dodala ČT.

Foto: Markéta Navrátilová

Nova nabídne živě inauguraci a online speciál

Přímý přenos z inaugurace nového prezidenta republiky chystá také televize Nova. Nabídne ho na svém hlavním kanálu a také online prostřednictvím zpravodajského webu TN Live. „Přímý přenos na TV Nova bude probíhat od 13:30 do 15:30 a budou ho komentovat Michaela Indráková a Michal Kratochvíl,“ přiblížila Nova. Na internetovém TN Live přenos začne již v 11:00 hod. a potrvá až do Televizních novin, které začínají v 19:30 hod. Inauguraci budou pro Novu kromě jiných komentovat Lenka Zlámalová a Lukáš Jelínek, kteří budou společně s moderátorem TV Nova Lukášem Richtárem ve venkovním studiu umístěném na třetím nádvoří Pražského hradu u katedrály svatého Víta, Václava a Vojtěcha.

„TV Nova se volbě nového prezidenta věnovala v kampani s názvem Cesta na Hrad. A nyní jsme na Hrad nedošli pouze pomyslně, ale i fyzicky. Diváci se mohou těšit na studio postavené přímo před katedrálou, která je pro většinu obyvatel České republiky jedním ze symbolů naší země. Bude to velmi důstojné. Zároveň jsem si jistý, že přineseme velké množství zajímavých zákulisních informací,“ slibuje Kamil Houska, ředitel zpravodajství TV Nova.

Foto: generalpavel.cz

Prima plánuje celodenní speciál na CNN i Zemanovu rekapitulaci

Celodenní speciální vysílání k prezidentské inauguraci plánuje také zpravodajský kanál Primy. Začne již v ranním bloku Nový den a pokračovat bude až do večerních hodin. „Dopoledním programem diváky provedou moderátoři Terezie Tománková a Petr Suchoň spolu s několika reportéry přímo na Pražském hradě. Odpolední část budou mít pod taktovkou moderátoři Lucie Ptáčková a Petr Převrátil. Ceremoniál z Vladislavského sálu bude CNN Prima News přenášet živě s komentářem bývalého hradního protokoláře Miroslava Sklenáře a dalších odborníků. Chybět nebudou ani komentáře současných i bývalých politiků. Výjimečnou událost odvysíláme, stejně jako prezidentské volby, mimořádně bez reklam,“ informovala Prima.

Už na středu připravila CNN Prima News speciální vysílání ke konci prezidentování Miloše Zemana. Probíhat bude od 9:00 do 12:00 hod. a televize v něm probere, co všechno se odcházejícímu prezidentovi povedlo, a co se mu nepodařilo, a jak moc se za jeho vlády změnilo Česko. „Na tyto otázky budou odpovídat politologové, komentátoři i bývalí politici. Hostem pořadu K věci ve 12:30 pak bude bývalý český prezident Václav Klaus,“ sdělil Matěj Štýs z marketingového a PR oddělení FTV Prima.