Pouze do konce března bude možné prostřednictvím FM vysílačů naladit na českých dálnicích jediné čistě dopravní české Rádio Dálnice. Provozovatel stanice plánuje pokračovat na internetu.

Za Rádiem Dálnice stojí mediální skupina Pohoda, kterou před lety vytvořil ostravský podnikatel Radim Pařízek. Doplnil tak dosavadní rozhlasové stanice Rádio Čas a Čas Rock s tím, že nová stanice bude úzce propojená s televizními infokanály. Jako první takto začal vysílat kanál Info TV Brno a Jižní Morava, s nímž Rádio Dálnice sdílelo obsah. Nyní se ale dopravní rádio přestěhuje výhradně na internet, kde bude poskytovat podcasty. Vyloučit nelze ani návrat do éteru poté, co proběhne aukce kmitočtů pro sítě určené komerčním digitálním rádiím. O ty se totiž chce ucházet i sesterská společnost skupiny Pohoda, firma Progess Digital.

Rádio Dálnice pošilhává po DAB+, digitálně by rádo vysílalo třeba s Českým rozhlasem

Proč Rádio Dálnice skončí na FM? Stanice na svém webu uvádí dva hlavní důvody: stále znatelnější změnu způsobu, jakým posluchači na cestách konzumují obsah a aktuální metodiku měření poslechovosti, která nereflektuje mobilní posluchače. „Tato kombinace přestala být vnímána jako trvale udržitelná a žádoucí k tomu, aby dopravní platforma fungovala na vlnách FM,“ uvádí stanice, která prostřednictvím FM vysílačů šířila program od roku 2017 a nabízela dopravní zpravodajství nejen v češtině, ale také v angličtině. Od dubna se přetvoří v podcastovou platformu Dálnice – podcasty na cesty a nabídne i obsah věnovaný aktivnímu životnímu stylu.

„Dálnice, jak ji známe, jako rádio, které si naladíte pomocí FM přijímačů v autě, ukončí ke konci března činnost, přesto, že jsme historicky dosáhli největší poslechovosti. Všichni to však vnímáme jako pozitivní zprávu, protože situace a potřeby posluchačů se rapidně mění. Již brzy se na našich sociálních sítích začne postupně zveřejňovat, co se chystá dál. Na výběr budou mít posluchači z široké palety podcastů naší produkce, ale i obsah externích tvůrců, překvapením bude i hudební složka. Je na co se těšit,” uvedla spolumajitelka mediální skupiny Pohoda Katka Pařízková.

Rádio Dálnice získalo dvě digitální licence: pro DAB a satelit