Po článku zaměřeném na televizory a na nich provozovatelné aplikace internetových televizí (IPTV) a on-line videoték (VoD), odkaz níže, tu máme čistě aplikační pohled. Ten je, vedle televizorů, rozšířen i o možný provoz na dalších zařízeních, jako jsou herní konzole či multimediální přehrávače.

Článek vznikal jednak na základě oficiálních dat z webových stránek jednotlivých provozovatelů video služeb vztahujících se k provozu na konkrétních zařízeních a jednak z podkladů, které nám ke svým televizorům zaslaly jejich výrobci. Článek z tohoto úhlu pohledu (TV a možné aplikace IPTV/VoD) byl zveřejněn už dříve, teď nabízíme ryze „aplikační pohled“.

Zkrátka víte, jakou chcete provozovat aplikaci IPTV/VoD a z tabulky se dozvíte, na jakých zařízeních si ji můžete spustit. Pochopitelně opět zapomeňte na využití webového prohlížeče v televizoru.

Které IPTV a VOD přehraje váš televizor? Velký přehled aplikací pro Smart TV 2023

V úvahu bereme pouze vybrané placené a neplacené video služby dostupné na českém trhu. Nemá smysl psát typicky o YouTube, která je částí snad každé platformy, i když například YouTube Kids už všude být nemusí.

Vedle v tabulce uvedených zařízení lze někdy konkrétní video službu, resp. její obsah, sledovat i přes HbbTV na kompatibilním televizoru. V praxi jde především o aplikaci České televize.

Zjistit, jaká vlastně jsou podporovaná zařízení spolupracující s konkrétní video službou není vždy triviální, někdy je to dokonce z neznámých důvodů zasuté nebo to vůbec není přítomno. Vyzkoušíte to jednoduše: napište do vyhledávače třeba „SledovániTV zařízení“ a hned uvidíte, jak se k tomu daná streamovací služba staví (zde ukázkově dělané)! No a pokud chcete nějaký kontrast, podívejte se třeba na Telly nebo na Českou televizi.

Tady je jasně vidět, že na tomhle přece v praxi vůbec nezáleží!

Ukázkově dělaná podpora platforem pro službu SledovaniTV.

Při pohledu „chci nějakou aplikaci a hledám zařízení na kterém – oficiálně vzato – pojede“, může být někdy ještě jiný problém. Totiž s verzí příslušné aplikace vydané pro konkrétní zařízení, resp. platformu. Jinak se pak může chovat přihlášení ke službě, jiné mohou být i její možnosti a pamatujeme i takové, u kterých byl omezen obsah, resp. kvalita obsahu.

Tady ale nemáte šanci, jako divák, to ovlivnit. Někdy to může dojít až tak daleko, že verze pro konkrétní platformu bude dokonce zastavena, i když se vám ji ještě z příslušného tržiště aplikací stáhne. A platí to i o tom největším, tedy Google Store.

Vyhledávání kompatibilních zařízení pro využití aplikace „Televize Seznam“ nedopadlo (jak vidíte, zkoušeno také „TV Seznam“). A nejen v Googlu, ale i ve vyhledávači Seznamu.

Jak číst tabulku

Pomalu každá aplikace má parametry pro kompatibilní zařízení udány jinak. Typicky je to vidět na bodu „PC/web“. Například Lepší.TV vůbec neudává verze Windows a webových prohlížečů, Disney+ je pak specifikuje naprosto pregnantně. Usoudit z toho můžeme ledacos, ale vše ukáže až praxe, i když rady typu „tento webový prohlížeč může mít problémy, pokud je bude mít, použijte raději tento“ jsou naprosto k ničemu. Ale takovéto pseudorady vidíme kolem sebe všude možně, dokonce třeba i v domácím internetovém bankovnictví a v tomto směru září Komerční banka (vlastní zkušenost autora).

Bod „mobil/tablet (Android, iOS)“ je jasný, „MMC (Android, Android TV)“, tedy multimediální centra, buď pracují s prostým mobilovým Androidem nebo s „televizním“ Android TV. Pro provozování aplikací IPTV/VoD je druhá verze operačního systému rozhodně lepší, ale jak vidíte, některé video služby jsou kompatibilní s oběma systémy, jiné pouze s Android TV, který je v našem případě jasně lepší volbou.

V kategorii „ostatní“ jsou uvedena nejrůznější další kompatibilní zařízení, včetně typicky herních konzolí. Bod „televizory“ je zřejmý a „poznámka“ pak vše doplňuje a završuje, včetně možného konkretizování některých verzí platforem.

Z pohledu kompatibilních zařízení která lze pro video službu využít, je SkyShowtime představitel nemastně neslaného přístupu. Informace najdete pod podivně nazvaným bodem „Kde můžete SkyShowtime sledovat“, v Centru nápovědy vpravo dole informace zcela chybí.

Poznámky k jednotlivým video službám a jimi podporovaným zařízením

Streamovací služby jsme z hlediska kompatibility jednotlivých zařízení a platforem prohlédli i tak, že jsme se od nich odhlásili a následně hledali požadované informace v prostředí PC/web (Windows 10, Firefox, vše samozřejmě plně aktualizováno), protože o to jde nejvíce. Navíc jsme řetězec (případně řetězce) zadali do vyhledávače Google.

Výsledky byly někdy dosti tristní, jak ostatně můžete vidět na snímcích. Některé služby, ale příjemně překvapily!

Disney+: vše bylo řečeno u výše uvedeného snímku. Tady by se mohli mnozí učit!

FilmBox+: informace o zařízení na hlavní stránce chybí, a to i v odpovědích na tzv. nejčastější otázky, takže musíte hledat a hledat. Narazíte jen na větičku: „Vše můžete sledovat v televizi, v chytrém telefonu nebo tabletu.“ A to je trochu málo! Legrační pak je, že v části „Podmínky používání“ služba odkazuje na hlavní stránku Filmbox+, kde ovšem informace chybí. Klasický důkaz kruhem ale vždy pobaví. Pokud tedy už nejste zoufalí.

HBO Max: i bez přihlášení zcela dole na hlavní stránce najdete položku Zařízení, na níž je odkaz na speciální stránku à la Disney+, takže vše taktéž vynikající a hlavně jasné a přehledné.

„Časté dotazy“ v iVysílání… Zajímavé, jako řada dalších věcí u iVysílání České televize.

iVysílání (ČT): přímo u aplikace, například na webových stránkách, jsme podporovaná zařízení nenašli, jejich vyhledání nikam nevedlo a zcela dole v části „Časté dotazy“, která by snad jako jediná mohla něco objasnit, byly… dva dotazy a jeden z nich zněl: „Lze prostřednictvím ČT získat autogramy moderátorů, herců a hereček?“ No není to legrační? Spíše smutné…

Lepší.TV: bez přihlášení, jak je u IPTV zvykem, narazíte na vysvětlení nabídek služby a marketing, v části „Ukázat všechna zařízení“, pak naprosto jasně vidíte, na čem můžete video službu používat. Opět vynikající a takové, jaké by to mělo být.

O2 TV: tahle služba je svá, což vidíte v už naproti směru hodinových ručiček se točícímu kolečku zobrazujícímu čekání na načtení O2 TV. Jinak na hlavní stránce není nic, takže nejspíše půjdete do „Nápovědy“ a zde už vidíte „Kontrolu kompatibility“. Toto nesmyslné označení zastřešuje veškeré informace o platformách, na kterých lze O2 TV provozovat. Ve skutečnosti jsou tu na první pohled pouze webové prohlížeče a přehrávání prostřednictvím mobilu a tabletu. Teprve při podrobnějším čtení uvidíte informace o dalších platformách. Tohle je hodně, ale hodně slabé!

prima+: nejnovější video služba má na spodním řádku od prvního pohledu dvě možnosti – „Informace“ anebo volbu „Nevíte si rady?“. V praxi stačí kliknout na tu první a hned jsou tu „Podporovaná zařízení“. Rozhodně tedy slušné, zejména když na následující webové stránce máte vcelku jasně ukázáno vše potřebné.

Na podporovaná zařízení narazíte u streamovací služby prima+ snadno. Stačí kliknout na Informace.

Skylink Live TV: tady trvá, než se k informacím dostanete. Provozovatel si vše navíc komplikuje příjmem přes satelit, a to i v okamžiku, kdy se konečně dostanete ke službě Skylink Live TV. Primární jsou tu navíc TV stanice a dostat se ke kompatibilním zařízením pro přehrávání je tak hodně náročné, ne-li nemožné. Něco sice najdete, ale tady je to tak za čtyři mínus…

SkyShowtime: informace jsou dole na stránce, pokud nejste přihlášeni ke službě. Pokud jste, zcela chybí. Bod v nejčastějších otázkách a odpovědích „Kde můžete SkyShowtime sledovat“, pochopitelně může vyjadřovat i něco zcela jiného a překladatelům se to zjevně s češtinou moc nedaří. Naprostou chybou je pak fakt, že informace nejsou vytaženy na základní úroveň v bodu Centrum nápovědy a že po otevření položky „Kde můžete SkyShowtime sledovat“ odkazuje na zvláštní stránku se seznamem podporovaných zařízení jakási neviditelná „mrňka“, kterou lehce přehlédnete. Tohle se nepovedlo!

SledovaniTV: v podstatě ukázková záležitost a jasně – a hned zkraje (viz snímek) – na webové stránce IPTV vidíte, na jakých platformách je vlastně k dispozici.

Telly: informace najdete, po chvíli pátrání, hned dole na hlavní stránce v častých dotazech přes které se dostanete na speciální stránku „Zařízení“. Tady už je to zřejmé a celkově vzato, slušná práce i když s přehnanou grafikou místy potlačující informaci.

TV Seznam (Televize Seznam): přes všechnu snahu se informace nepodařilo najít, nebo byly jen kusé. Jinak na webové stránce produktu máte vše možné (krbová kamna, rušení finančních úřadů, atd.), ale tohle nikoli.

Voyo: ukázkově řešené a hned na hlavní stránce dole vidíte „Podporovaná zařízení“ a následně i velmi přehledně provedený výpis. Mimochodem, Voyo najdete na spoustě zařízení a v tomto směru u nás nemá konkurenci. Navíc někdy jde i o hodně stará zařízení, včetně těch vysloveně kuriosních, jako Samsung TV s o. s. Orsay či LG Netcast. I když asi nemusí fungovat na všech, takže raději dopředu vyzkoušet.

Image by rawpixel.com on Freepik