Osm kandidátů naplnilo podmínky výběrového řízení na generálního ředitele České televize a budou se moci zúčastnit konkurzu na šéfa veřejnoprávní televize. Dalších pět kandidátnesplnili podmínky a byli vyřazeni, oznámila na dnešním veřejném zasedání Rada ČT.

Kromě Petra Dvořáka se o možnost stát se generálním ředitelem ČT utkají další dva zástupci veřejnoprávní televize, a to ředitel brněnského studia ČT Jan Souček a dramaturg Jan Štern, který na tuto funkci kandidoval již v minulosti. Opakovanou kandidaturou prochází i bývalý generální ředitel televize Prima Martin Konrád, kterého při minulé volbě v roce 2017 porazil právě současný šéf ČT Petr Dvořák. Dalšími kandidáty jsou Ondřej Cón, Pavel Hřídel, Jiří František Potužník (též v minulosti již kandidoval) a Ondřej Vrbík. Mezi vyřazenými kandidáty, kteří neměli v pořádku dokumentaci, byli Alena Dlabačová, Antonín Dopita, Jana Hochmanová, Jiří RoupPavel Zítko.

Jan Souček: ČT se musí posunout v digitálu Začíná výběr nového šéfa Kavčích hor

Z osmice kandidátů, kteří splnili podmínky výběrového řízení, radní vyberou 17. května pětici finalistů, kteří pak budou na veřejném zasedání 7. června prezentovat svoje kandidátské projekty a radní z nich poté tajnou volbou vyberou nového generálního ředitele. Pro zvolení kandidáta je nutných alespoň 10 hlasů z 15 radních. Rozložení sil v radě je ale takové, že ani Petr Dvořák nemůže aktuálně počítat s tím, že by získat alespoň minimální počet 10 hlasů. Volba může dopadnout patem. Současné funkční období Petru Dvořákovi vyprší letos v září, kdy by ho měl nahradit vítěz výběrového řízení.

Štítky