Přejmenování streamovací služby HBO Max na pouhý MAX oznámil provozovatel této placené videotéky, společnost Warner Bros. Discovery. Zároveň dojde k integraci MAX s další streamovací službou Discovery+, již bude možné předplácet i samostatně.

Značka HBO z názvu streamovací služby zmizí 23. května, ale pouze ve Spojených státech. Další trhy se dočkají později, konkrétně Česká republika a Slovensko až v příštím roce. Pro MAX to bude pokus začít „znovu a lépe“, protože start inovované služby HBO Max loni v březnu, kdy služba nahradila dosavadní HBO GO, se v tuzemsku příliš nepodařil. Společně s chystaným přejmenováním zavede MAX i tři předplatitelské tarify místo jednoho (v USA již nyní existují dva), včetně levného předplatného s reklamou. Lišit se budou nejen přítomností nebo absencí reklamy, ale také rozlišením obrazu a možností a počty stažených pořadů pro sledování offline.

Dva nové tarify pro Evropany: s reklamou a 4K / Dolby Atmos

Nejlevnější základní tarif Max Ad-Lite bude obsahovat reklamu, umožní sledovat obsah na dvou zařízeních najednou v HD rozlišení (1080p) a s prostorovým zvukem 5.1, ale neumožní nic stahovat do zařízení a sledovat offline. Na americkém trhu si tento tarif udrží svoji současnou cenu 9,99 USD (v přepočtu 211 korun). Střední tarif bez reklamy Max Ad Free nabídne totéž co nejnižší tarif a k tomu možnost stáhnout si měsíčně 30 pořadů do zařízení a sledovat je offline. Vyjde na 15,99 USD měsíčně (338 korun). K těmto dvěma již existujícím tarifům na americkém trhu přibude Max Ultimate Ad Free za 19,99 USD měsíčně (422 korun), který umožní souběžné sledování na čtyřech zařízeních, nabídne rozlišení obrazu Ultra HD/4K, 100 stažení pořadů do zařízení a sledování offline měsíčně a zvuk Dolby Atmos.

Nejvyšší tarif Max Ultimate Ad Free bude mít oproti dosavadnímu „bezreklamovému“ tarifu HBO Max Ad Free větší nabídku obsahu ve 4K, včetně populárních seriálů Hry o trůny, Poslední z nás (The Last of Us), Harry Potter, Pán prstenů, The Dark Knight a další. Veškeré letošní filmové novinky od Warner Bros. budou po kinopremiérách dostupné ve službě MAX v Ultra HD/4K rozlišení. Od přejmenování na MAX má nová služba nabízet okolo 40 nových filmů a epizod seriálů měsíčně. Pro dosavadní předplatitele HBO Max na americkém trhu se přejmenováním služby nic nemění, jejich předplatné, ať již HBO Ad-Lite nebo HBO Ad Free, bude pokračovat za stejných podmínek. Provozovatel již v lednu zvýšil měsíční předplatné u tarifu bez reklam ze 14,99 na 15,99 USD.

Co čeká uživatele HBO Max v České republice?

Uživatelům HBO Max se také nezmění nastavení jejich profilů, oblíbených pořadů a další funkce. Provozovatel MAX jim slibuje tato nastavení zachovat nejméně půl roku po spuštění služby MAX, tedy přibližně do konce letošního roku. Stejné zůstanou i přihlašovací údaje, takže předplatitelům se v noci z 22. na 23. května jenom promění podoba a název služby. Odstranění značky HBO z názvu streamovací služby provozovatel odůvodňuje integrací služby Discovery+ a dalšího obsahu od všech studií, která spadají pod koncern Warner Bros. Discovery. Zároveň ale ponechá možnost předplatit si službu Discovery+ samostatně (na americkém trhu je k dispozici za měsíční předplatné sedm dolarů, tj. necelých 150 korun).

Pro české uživatele služby HBO Max se minimálně do konce letošního roku nic nezmění. Na tuzemském trhu je služba dostupná pouze s jedním tarifem za 199 korun měsíčně bez reklam. Verzi s reklamami zavede až po přeměně na MAX, kdy by měly přibýt dva nové tarify – levnější s reklamou a dražší s rozsáhlejší s knihovnou v Ultra HD/4K, kvalitnějším zvukem a možností častějšího stahování pořadů do zařízení a sledování offline. Cenově by tyto tarify měly odpovídat situaci na českém trhu, měly by tedy být o něco levnější než na americkém trhu. Společně se značkou HBO ze služby zmizí i označení „HBO Originals“, které nahradí „MAX Originals“. HBO jako takové nezanikne, zůstane jako označení prémiových lineárních televizních kanálů nabízených prostřednictvím poskytovatelů placené kabelové, satelitní a IP televize.

Rok HBO Max v Česku: co uspělo? Nejsledovanější filmy a seriály