Absolutní novinka, která se sice ještě neprodává, ale datum se už blíží. Zapůjčila nám ji u nás příjemně aktivní čínská značka Hisense a v tomto televizoru vyšší střední třídy má nabídnout nové funkce třeba i pro hry, poprvé včetně speciálního menu, podsvícení Mini LED, nejnovější verzi HbbTV a dokonce i horní reproduktory pro Dolby Atmos a DTS. Vše zastřešuje inovovaný operační systém s další úpravou domácí obrazovky, která nyní například dovoluje umístit sem oblíbené TV stanice.

Za hodně „na dálku“ odhadovaných 40.000 Kč (loňský model v této cenové relaci byl) je tu sice stále ještě osmibitový panel ovšem s až 120Hz (144 Hz při VRR), plošným podsvícením Direct LED s miniaturními „žárovkami“ Mini LED a nechybí ani lokální zhášení, tedy nezávislé utlumování podsvícení, v rámci 1.008 zón. Ostatně řadu vlastností vidíte na úvodním snímku z uvedení řady U8 na veletrhu CES 2023 v Las Vegas.

Vyspělou obrazovku typu LCD ULED (QLED) doplňuje neméně unikátní audio systém 2.1.2 s rozložením 2x 10 W (hlavní) plus 20 W pro subwoofer na zadní straně a 2x 5 wattů (poslední dvojka) jde do reproduktorů vyzařujících do stropu. Ostatně pokud je pro Dolby Atmos nebo nějaké DTS připraven kvalitní zvuk, uslyšíte rozdíl okamžitě a jasně to bylo vidět například na originálních ukázkách Dolby a DTS. Vyzkoušeli jsme i kompatibilitu se zatím oficiálně neudávaným špičkovým DTS-HD Master Audio a televizor se choval skvěle!

V předprodukční Hisense 65U8KQ vše doplňuje nejnovější „červené tlačítko“ HbbTV 2.0.3 (co je to), nebývalá řada systémů pro přehrávání obsahu s HDR, včetně Dolby Vision IQ, a vyspělé Wi-Fi 6, což je v tomto segmentu momentální maximum (zřejmě půjde o verzi 6e). Celý televizor obsluhuje firemní linuxový operační systém Vidaa U7, který nejspíše ještě ovlivní finální úprava firmwaru i když jsme narazili vysloveně jen na několik málo nedodělků.

Pokud se, pro srovnání, chcete podívat jak u nás dopadly finální loňské modely, máme tu pro vás dlouhodobý test Hisense 65U8GQ (odkaz níže), test o jedničku nižší řady Hisense 55U7HQ je na Televizním webu zde.

Hisense 65U8GQ hodně potěšil I v náročném vánočním provozu

Kvalitní podstavec, excelentní třídění kanálů

Sestavení televizoru je snadné, protože někdo myslel hlavou. Základ podstavce je kovový, plastový díl, přes který se připojuje k panelu je vyztužen kovem a pokud oba díly smontujete, stačí do kovu panel jednoduše posadit. V našem případě předprodukčního vzorku sice nezapadal zcela ideálně, ale držel bezproblémově.

Následné uvedení televizoru do provozu uděláte buď klasicky přes dálkový ovladač, nebo s využitím mobilu, což je zjevně v počátcích, protože to fungovalo s až třetím. Základem je ovšem mít nainstalován firemní software pro ovládání televizorů Hisense a také nějakou čtečku kódů QR. Fotoaparát mobilu Samsung S20 s povolenou prací s kódy QR, který běžně v tomto směru autor používá, televizoru nestačil. Tohle by ale podle nás mělo být obsaženo přímo v ovládací aplikaci Hisense tak, jak to vidíte třeba u Skylink Live TV. Rozhodně by to byla ta nejjednodušší cesta.

Možnosti programování speciálního tlačítka. Foto: autor

Zprovoznění televizoru bylo rychlé i tak, k tržišti aplikací Hisense se zpočátku vůbec nemusíte přihlašovat. Ostatně některé zavedené aplikace byly vhodné i pro naše podmínky a šlo zejména o Lepší.TV, SledovaniTV a Voyo. U Disney+ nevíme, službu se nepodařilo rozchodit k čemuž se ještě dostaneme.

Třídění naladěných stanic bylo parádní a ve stylu značky. Vybrat totiž můžete více kanálů, a to i na přeskáčku, a následně je na novou pozici přesunete najednou. Jde to snadno a intuitivně a tady výrobce opět nezklamává!

Většinou dobré ovládání, ale nyní také zhoršený vstup do živého TV vysílání

Ovládání bylo opět mírně upraveno. Domovská obrazovka je více podobná aplikacím VoD, což není ideální ani zde stejně, jako například u Samsungu. Její ovládání navíc není tak sofistikované, jak mohlo být a mezery jsou tu a tam vidět, což pochopitelně může být i předprodukčním kusem. Nepracují například Exit a Menu (kontextové menu), Return (Zpět) funguje velmi omezeně a o tom, že by vás, například, vzal z pozice na vodorovné liště kdesi zcela vpravo na její začátek (kolovat se nedá) si můžete nechat jen zdát. Škoda také, že se přes něj nedostanete ani na svislé menu v levé části obrazovky a v pruzích je nutné šipkou zajet zcela vlevo. V podstatě jediné, co Return dělá je, že svisle skáče na první, úvodní, informační pruh, kde bývá reklama nebo nějaké jiné upozornění a v podstatě asi půjde o placené místo.

Jinak je v ovládání víceméně vše při starém. Menu nastavení je na základní úrovni jediné, kde jde kolovat, resp. jde to ještě v kontextovém menu vyvolatelném třeba v tuneru. V jiných částech nabídky, včetně té, která je umístěna v Home kolovat nejde a jak vidno tento obojaký a nepochopitelný způsob trvá.

Naštěstí je vše při starém i v místech, kde to ocení snad každý! V kontextovém menu jde tak lehce vypnout obrazovka a ponechat pouze zvuk a tohle je rozhodně vynikající funkce! Šetříte peněženku a takto dobře to dnes uděláno bohužel najdete málokde.

Zbrusu nové herní menu vyvoláte v okamžiku, kdy jste připojeni na nějaký externí zdroj. Foto: autor

Samotné menu nastavení se v drtivé většině ovládá tradičně, takže se hodně nacvakáte a platí to i při pohybu po vodorovných lištách domovské nabídky. Tady narazíte například na to, že nikde není ikona pro spuštění živého televizního vysílání, což je dnes populární hloupost. A není ani hodně zasutá, takže se do tuneru přepnete jen přes tlačítko vstupů, protože na dálkovém ovladači žádné vyhrazené není. Byla tu ještě druhá možnost, totiž umístit si ho na jediné programovatelné tlačítko, které je v tomto směru k dispozici na dálkovém ovladači. Na něj můžete umístit další vstupy a výstupy nebo třeba nejpoužívanější aplikaci. To by ale samozřejmě neměla být „Live TV“, to jde proti logice televizoru. Obecně vzato je tak vstup do tunerů zbytečně komplikovaný a horší než v minulých letech. Hodilo by se také, pokud by výrobce povolil kolování alespoň u vstupů a výstupů. Nabídka je tady hodně dlouhá a pokud chcete například na zrcadlení obrazovky z mobilu, musíte mačkat, mačkat a mačkat! A když jsme u vstupů. Nejnověji je tu AirPlay, naopak starší volba „Sdílení obsahu“ konečně vypadá použitelně, tj. nabízí třeba vstup na server domácí sítě. Najdete tu také „Sdílení hudby“, které také začíná dělat to, co má, tedy „sdílí muziku“ z napojeného mobilu přes Bluetooth.

Kontextové menu vyvolané z televizního tuneru DVB-T2. Na volbu „Jen zvuk“ se díky kolování dostanete snadno. Foto: autor

Pokud by se zmiňované funkce dotáhly, byl by to rozhodně přínos pro uživatele, protože typicky vstup do multimédií je poslední dobou u Hisense zbytečně komplikovaný. Například u tohoto televizoru tlačítko pro multimédia zmizelo z dálkového ovladače a také příslušná ikona je první vodorovné liště domovské nabídky umístěna kamsi vpravo. Můžete ji pochopitelně přemístit delším podržením OK/Enter, tato volba naštěstí zůstala zachována, ale ptáme se: „proč?“.

Tohle by mělo někde na kraji stejně, jako aplikace pro živý příjem TV!

Tlačítko OK/Enter dává v tuneru možnost vyvolat seznam naladěných stanic, ale stále ne vždy! V okamžiku, kdy se na obrazovce nacházejí informace o aktuálním pořadu, kanálu, tedy typicky těsně po přepnutí z jedné stanice na druhou, to nejde a pak nastupuje jinak zcela nepotřebné tlačítko Ch.list. Tohle by se mělo udělat lépe, navíc je to u Hisense dlouhodobý problém.

A dlužno říci, že i zbytečný problém!

Programová nabídka je stále výborně navržená a nabíhá bez zpoždění a přerušení zvuku. Tohle umí jen pár značek na světě! Foto: autor

Výtečné EPG, funkční aplikace i HbbTV

Klasické EPG/Guide je s obrazovým náhledem a můžete se po něm volně pohybovat. Stanice se dají filtrovat, naplánovat lze i upozornění na pořad i když televizor se z pohotovostního režimu neprobudil.

HbbTV bylo vyzkoušeno zejména na kanálech ČT. Pracovalo bez potíží například i po změně obrazové kvality, nebo skoku na jinou pozici. Bez potíží fungoval například i Český rozhlas na stanici Plus.

Jak už bylo řečeno, některé aplikace jsou televizorem už nainstalovány, a to přímo pro naše podmínky. Zprovozněna tak byla Lepší.TV, SledovaniTV i Voyo, bez potíží fungovalo všude přítomné Youtube. Naopak se nepodařilo rozchodit, resp. zprovoznit (přihlásit se), Disney+. Zavedena navíc byla starší verze aplikace, která nedokáže automaticky detekovat svůj protějšek v mobilu na stejné domácí síti. Možná ale půjde o aplikaci pro jiný region. Ostatně byla tu také například slovenská Antik TV.

Voyo i Lepší.TV jely bez potíží v řádu hodin, SledovaniTV bylo zkoušeno pouze namátkově, jeho předělaný způsob párování s aplikací v TV nechodil příliš dobře, takže bylo zapotřebí hodně trpělivosti.

V domovské nabídce (domeček)¨ ještě například najdete Seznam (při krátkém zkoušení funkční) a je tu také vstup do multimédií, včetně nějakého média na domácí síti LAN. Aplikace je však zasunuta prakticky zcela vpravo a protože se nedá kolovat, trvá dlouho než k ní dorazíte (šla přesunout). Úvodní vstup na multimédia je tak náročnější než by mohl být a řadu lidí to jistě odradí stejně, jako problém se spuštěním živého televizního vysílání. Tady bohužel chybí jak ikona, tak tlačítko na ovladači a z Home nefunguje ani Exit, ani Return.

Doufejme, že finální verze bude mít ikony výrazně lépe umístěné.

Zrcadlení obrazovky z mobilu bylo zkoušeno se třemi telefony s různými verzemi o. s. Samsung S20 FE (Android 12), Sony Xperia XZ (Android 6) a TCL Plex (Android 10). První a poslední telefon zrcadlil svou obrazovku přes Wi-Fi Miracast zcela bezproblémově, Sony s nízkým Androidem se už ale nechytlo, a potíž bude nejspíše právě v tom.

Přehrávání přes Bluetooth na vnější reprosystém jsme vyzkoušeli s výtečným odolným reproduktorem Sencor Sirius SSS 6400N (test) a pracovalo bez potíží, přičemž rychlé bylo i párování. Televizor dovolil pouze jeden výstup audia, takže buď Bluetooth nebo jeho vlastní.

Hisense ale zvládá i druhý směr, tedy z mobilu na TV. Bohužel volba byla opět podivně nazvaná „TV Bluetooth reproduktor“ a pro ty, co ji neznají to může představovat problém. Snad do finální verze projde nějaký trefnější název. Nicméně tady by to bylo stejně jedno, protože televizor s mobily Samsung S20 a TCL Plex nespolupracoval (nebyl nalezen) a připomínáme, že jsme u předprodukční verze. V tomto směru byly znát potíže i u multimédií, kde byla zatím u videa, ve srovnání s modely 2022, výrazně omezena kompatibilita. Tady zjevně musíme dát výrobci čas.

Jaký je? Už v předprodukci výborný a s překvapivým zvukem

Televizor se i v předprodukční verzi choval velmi stabilně, při jednom zapnutí pouze nešel zvuk z TV tunerů, ale obnovil se po opětném vypnutí/zapnutí a problém se už neopakoval. Jen drobností se pak v této souvislosti zdálo být to, že pokud jsme v tuneru zmáčkli tlačítko Input (vstupy/výstupy) skončili jsme na domovské obrazovce a tudíž automaticky, a bez ptaní, vyskočili z příjmu DVB. Uvidíme, zda jde o chybu (z našeho pohledu určitě) nebo o vlastnost. Naopak doufejme, že zachována zůstane další drobnost, totiž to, že i po opětovném vypnutí a zapnutí si televizor pamatuje předposlední sledovanou stanici. Stačilo tak na té aktuální zmáčknout Return/Zpět a hned jsme se na ní ocitli.

Potěšil nejen výborný obraz, což sebou nese cenová kategorie (nebo by alespoň měla), ale také vysloveně ne-televizní zvuk. Jeho kvalita pak jasně rostla společně s kvalitou vstupu a například na zmiňovaných formátech Dolby Atmos a DTS-HD MA vysloveně exceloval!

Stejně jako u jiných přijímačů Hisense (pozorujeme to minimálně dvě sezóny) je ale třeba vyzkoušet funkci zapnutí/vypnutí položky „Dolby Atmos“. Ani u tohoto modelu jsme pak nenarazili na její obdobu pro DTS. U Hisense také obecně platí, že je dobré se věnovat menu v části Zvuk a přednastavenému audio režimu. Značka, na rozdíl od většiny ostatních, nemá položku typu Film, nýbrž Divadlo. Ta někdy může a jindy nemusí pomoci. Nechybí také zvýraznění dialogů nebo zvuk pro přijímač namontovaný na zdi. A překvapivě – jsme u televizoru – i noční poslech!

Co do obrazu si na DVB-T2 Hisense dokázal, většinou výtečně až excelentně, poradit nejen s HD stanicemi České televize, ale také s méně kvalitně vysílanými kanály, včetně hlavní Novy a Primy. Drobná zaváhání byla vidět zejména u sportovních přenosů, a to i ve Full HD, ale berme v úvahu, že ČT nemá nijak vysoký datový tok, navíc to nebylo nic přehnaného.

Obraz musíme hodnotit jako minimálně odpovídající, spíše pro danou kategorii lehce nadprůměrný. Zvuk pak jako někdy až vysoce nadprůměrný, a to zejména v okamžiku kvalitního vstupu nejen u DTS-HD Master Audio, ale třeba i muziky ve formátu FLAC či FLAC HD. Tady jsme často byli svědky interpretace à la solidní mini audio systém.

Překvapivě výborná byla obrazová kvalita u zrcadlení obrazovky! Obraz byl roztažený na celý panel televizoru a jeho kvalita byla velmi vysoká, odhadem skoro stoprocentní. Tímto způsobem snadno a lehce dostanete na velkou obrazovku televizoru aplikace, které operační systém Hisense Vidaa momentálně nemá k dispozici, jako HBO Max, Skyshowtime, nebo prima+. Ostatně i s těmi jsme zrcadlení vyzkoušeli.

Předprodukční Hisense 65U8KQ se předvedl v tom nejlepším světle, drobnosti doufejme výrobce odchytí a na trh přijde, zdá se, solidní přijímač vyšší střední třídy se stabilním, kvalitním a rychlým operačním systémem na úrovni toho nejlepšího, což je momentálně Samsung Tizen.

Přijímač vypadá hodně nadějně!

Hodnocení – nehodnoceno, předprodukční vzorek

  • PRO:
  • PROTI: