Televizor v obchodech také najdete pod jménem Hisense 55U71HQ, ale na krabici, a na energetickém štítku EU, je označení z titulku. Hisense ovšem má v pojmenování svých výrobků tak trochu chaos, takže to nechme být. Hlavně že máme oficiální televizor právě probíhajícího MS ve fotbale 2022 na vyzkoušení!

 

AKTUALIZOVÁNO, 12:30 – obousměrné Bluetooth Audio tu je a pracovalo se všemi zmiňovanými telefony. Nestačí však Bluetooth na televizoru zapnout a jít do Správy zařízení. Ta podle Hisense takovéto přístroje nezobrazuje a je určena pro DO a mj. vnější reprosystémy, což se ale nikde neříká. A hlavně nespustí na televizoru režim párování Bluetooth. Je proto nutné, což jsme také následně vyzkoušeli, jít do volby „TV Bluetooth reproduktor“ a až v tomto okamžiku může mobil televizor přepnutý do párovacího režimu vidět a může se na něj také napojit. Systém je podstatně složitější než u konkurence, ale jak je vidět, funguje. Navíc se při audio výstupu z mobilu dá u televizoru vypnout obrazovka a poslouchat jen zvuk.

Za 19.990 Kč (někdy ale i o tři tisíce méně) si můžete zakoupit oficiální přijímač MS ve fotbale s obrazovkou LCD (QLED), plošným podsvícením s lokálním stmívání (32 zón se samostatnou regulací) a samozřejmě i se sportovním režimem v němž si televizor sám nastaví parametry obrazu tak, aby maximálně vyhovovaly dynamice a rychlým scénám. V souvislosti s fotbalovým svátkem se podíváme i na toto. Ostatně na digirevue.cz jste mohli minulý týden vyhrát jeden ze tří oficiálních míčů adidas se kterými se v Kataru skutečně hraje. Mimochodem míč se jmenuje „Al Rihla“ a česky to prý znamená „Cesta…

A když jsme u toho… Česká televize nabídne prý historicky první fotbalové mistrovství pořádané v zimním období zdarma hned na čtyřech platformách. Kromě živého vysílání na ČT sport můžete jít i na web stanice, na HbbTV (červené i modré tlačítko) a také do mobilní aplikace. Znalosti ze světa fotbalu si navíc můžete ověřit i ve speciálním vydání AZ-kvizu. Více o přenosech z MS najdete na odkazu níže.

MS ve fotbale prověří dosah multiplexu 24 Šampionát nepoběží jen z vysílačů CRA

V recenzi televizoru se podíváme i na to, jak „hraní“ vypadá na obrazovce přijímače, který si výrobce, jako sponzor MS, zvolil za „oficiální televizor šampionátu“, a to doslova.

Pořídit si ho můžete ve dvou velikostech – 140 a 165 cm, přičemž zapůjčenu jsme dostali menší variantu. Obrazovka pracuje s obnovovací frekvencí až 120 Hz s technologii zvanou MEMC s vkládáním mezisnímku, nicméně stále ještě využívá barevnou hloubku 8 bitů. Pohledové úhly jsou samozřejmě plné, boční rámeček kovový (podstavec v podstatě také) a zabudována je Wi-Fi 5 pracující tedy i na frekvenci 5 GHz. Nadstandardní je výbava dovolující přehrávání obsahu s HDR (co je to) a oba modely, tedy Hisense 55U7HQ i Hisense 65U7HQ, zvládají dokonce HDR10 Adaptive a hlavně Dolby Vision IQ (plus nižší…). A aby toho nebylo málo, je tu ještě zvuk v Dolby Atmos a DTS:X, které však nikde v menu nebylo i když TV třeba DTS-HD přehrávala, a režim Filmmaker Mode, přičemž podle některých údajů televizor ještě pracuje s Imax Enhanced.

I na to se v recenzi blíže podíváme, protože dnes to jde ověřit snadno třeba na Disney+.

Instalace přes mobil nefunkční, excelentní třídění kanálů

Namontování plastovo-kovového podstavce televizoru je velmi snadná a rychlá. Má totiž jen jeden díl a pouhé čtyři šrouby. Takhle by se to mělo dělat a nevymýšlet marketingové nesmysly u kterých strávíte pomalu půl hodiny.

Zprovoznění TV je už horší a hned ze začátku je vám nabídnuta buď prý snadná instalace za pomoci mobilu (kód QR) nebo klasická cesta přes dálkový ovladač. Bohužel Hisense se zřejmě v případě mobilu poučilo u nefunkčního Androidu, takže jsme hned při prvním kroku viděli, že tudy cesta nevede a pro Hisense platí klasické „zpátky na stromy“.

Televizor nejen že nebyl schopen převzít přihlášení k tržišti aplikací Googlu, ale dokonce ani neodhalil, že v mobilu už ovládací aplikace Hisense nainstalovaná je!

Připojení k domácí síti, potažmo k internetu přes Wi-Fi může obstarat i tlačítko WPS. Jakmile to máte za sebou, měli byste hodně zpozornět, protože ani zde to Hisense zcela nezvládlo. Sice vás správně upozorní na to, že hodlá zapnout funkce WoL, tedy probuzení po počítačové síti, což mnohá konkurence často vůbec nezmíní, ale vysvícena byla volba „Povolit“, takže pokud si nevšimnete, nebo budete příliš rychlí, budete mít – mezi jiným – spotřebu v pohotovostním režimu místo nějakých 0,5 W, plné 2 watty.

To jsou oficiální údaje výrobce (odpovídají našim zkušenostem) a v dnešní době by to asi nikoho nepotěšilo.

V instalaci následuje pár drobností, jako souhlas se vším možným, včetně připojení k firemnímu tržišti aplikací a nabídka vypustit živé TV vysílání a přejít na Netflix. Pokud to druhé odmítnete, jde se k ladění tuneru, kde se už bohužel k postupu na další krok nepoužívá OK/Enter, nýbrž šipka vpravo; proč už si v tom Hisense konečně neudělá pořádek?

Následně proběhne ladění tuneru/tunerů a pak – světe div se a „Bravo Hisense!“ – skončíte nikoli na nějaké obskurní domovské nabídce, nýbrž přímo v živém televizním vysílání.

Jsme přece stále ještě u televizoru…

Třídění naladěných stanic – přesunutí dvou náhodně vybraných kanálů současně. Klidně jich ale může být více. Foto: autor

Třídění kanálů je excelentní a intuitivně ovladatelné. Můžete jich totiž přesouvat i více a navíc vybraných na přeskáčku a tohle v podstatě nikde neuvidíte!

V našem případě ještě po instalaci dorazila aktualizace, kterou si televizor následně stáhl na pozadí a v okamžiku dokončení operace nabídl možnost okamžité nebo pozdější aktualizace a hlášení prošlo i do v daném okamžiku zkoušené IPTV.

Z cvičných důvodů jsme zvolili pozdější instalaci, chvíli sledovali živé televizní vysílání (Lepší.TV byla samovolně ukončena, což je nejspíše správně) a pak televizor uvedli do pohotovostního režimu. Po opětném zapnutí se aktualizace začala automaticky instalovat.

Tohle je ukázkové chování!

Výborné ovládání, OK vyvolá naladěné stanice i když…

Začněme dodaným dálkovým ovladačem, který je příjemně těžký do ruky („velké tužky“) a který v podobě ohlášené a finální vidíte na snímcích výše. Ten skutečně dodaný nemá ani jedno programovatelné tlačítko a z plných 12 tlačítek video služeb drtivá většina z nás využije jednu, možná dvě. Tohle je opravdu značné zklamání nemluvě o zcela odhozeném vyvolání EPG, což je v Česku hojně používaná služba.

Dodaný dálkový ovladač vlastně završil do podivné podoby předělanou domovskou obrazovku (Home), kterou to vlastně vše začalo a jestli u nás toto duo nesníží firmě prodeje, tak už asi nic.

Jinak tlačítko OK/Enter vyvolá naladěné stanice a dělalo to v našem případě spolehlivě. Nicméně je tu ještě jedno CH.LIST určený k tomu samému a jakoby si výrobce nebyl jist…

O zvláštně pojaté nabídce Home, které dominuje nesmyslně velká grafika a hůře dostupné základní funkce jsme se už zmiňovali, takže pojďme k menu nastavení. V něm se dá na první úrovni kolovat, takže se snadno dostanete k volbě vypnutí obrazu a ponechání pouze zvuku a také ke kompletním nastavením.

Jak vidíte ze snímků, menu je i na první úrovni textové a je také svým způsobem kontextové. V tuneru má až příliš voleb (viz foto), například v IPTV jsou výrazně redukovány. Vždy se však lehce můžete dostat ke všem nastavením a zmiňované položce „Jen zvuk“ ze které budou nadšeni nejen ti, kteří pouštějí přes televizor rozhlasové stanice.

Parádní EPG, poslední verze HbbTV

Programová nabídka je rychlá a prakticky perfektně provedená až na to, že se televizor – bohužel – nedokáže při zadání upozornění probudit z pohotovostního režimu (na dané verzi firmwaru). Na druhou stranu nikdy nedošlo k přerušení zvuku, ať už při vstupu nebo při odchodu z EPG, kterému se zde říká Guide.

Po nabídce pořadů a stanic se můžete volně pohybovat, k dispozici máte řadu filtrů a pohodlný je také přechod na další dny přes barevná tlačítka. Celkově je to proto za jedna či jedna mínus a pokud by se televizor dokázal probudit z pohotovosti, byla by to čistá jedna nebo spíše jedna s hvězdičkou.

„Červené tlačítko“ HbbTV je tu v poslední subverzi 2.0.3 a zkoušeno bylo na kanálech České televize, Novy, Primy (pouze něco) a Praha TV. Pouze u této stanice se někdy stávalo, že po ukončení HbbTV zůstal na obrazovce viset malý náhled a televizor se nevrátil do původní podoby, tedy nerozprostřel obraz na celý panel. Těžko říci v čem byl problém, ale HbbTV této stanice to dělalo jen někdy.

Opět trochu předělaná domácí nabídka (Home), kterou vyvoláte přes tlačítko domečku. Přístup a ovládání by si ovšem zasluhovaly dotáhnout! Foto: autor

Aplikace výborné, ale bez HBO

Aplikace video služeb se vyvolávají buď z opět přepracované (po kolikáté už?) domovské nabídky nebo z olbřímího, nejspíše zaplaceného, bloku tlačítek v horní části dálkového ovladače.

Programovatelné tlačítko pro „tu vaši“ aplikaci ovšem z nového DO zmizelo (a to dříve tu byly snad dokonce dvě…) a to co zůstalo, je standardní ovladač v ničem se neodlišující od desítek dalších ovladačů nejen masových značek.

I když vlastně…

Žádná jiná značka kterou známe, nemá na DO plných 12 tlačítek vyhrazených pro IPTV/VoD…

Vedle Youtube jsme úspěšně vyzkoušeli Sledovani.TV, Lepší.TV a Disney+, HBO Max tu bohužel stále není a jeho osud zatím není jasný. Vše bylo bez problémů, u Lepší.TV pouze z přehrávání pořadu zmizel skok na jeho začátek, takže pokud přijdete k pořadu později, je třeba se na začátek vysílání dostat přetáčením, což chvíli trvá. Nicméně aplikace byla plně funkční.

U video služby Disney+ ještě upozorňujeme na to, že na operačním systému Vidaa není přítomna vždy (jde o nízké verze o. s.), takže pokud na aplikaci trváte, raději si to před koupí jiné TV ověřte. U7HQ pracuje s momentálně nejvyšší verzí Vidaa U6, takže tady je to bez potíží. A byla tu také volně k dispozici aplikace FIFA World Cup Daily, resp. v ní bylo volně k přehrání úvodní video. Zřejmě jako upoutávka k včerejšímu zahájení fotbalového šampionátu.

Oficiální seznam všech kompatibilních aplikací pro letošní kolekce TV najdete pro různé platformy v samostatném článku.

Zrcadlení obrazovky z mobilu bylo zkoušeno se čtyřmi telefony s různými verzemi o. s.: Samsung S20 FE (Android 12), Sony Xperia XZ (F8331, Android 6), TCL Plex (Android 10) plus TCL 30+ (Android 12). Uspěl jedině Samsung, a to ještě částečně. Podobně na tom bylo Bluetooth, které je pouze jednosměrné a pracuje přes něj i dálkový ovladač.

Směr z televizoru jsme vyzkoušeli přes výtečný Sencor Sirius SSS 6400N (více informací zde), který se spároval bez problémů a také v pohodě fungoval. Bluetooth Audio v opačném směru chybí, což vzhledem k překvapivě dobrému zvukovému systému televizoru zamrzí o to více.

Do multimédií se na této verzi o. s. Vidaa dostanete zvláštním způsobem – USB se vám v nabídce objeví, ale server na domácí síti LAN nikoli. Foto: autor

Průměrná multimédia, nadprůměrný správce souborů i HDR

U multimédií máte opět dvě cesty – buď do USB zasunout nějakou flash paměť či točivý disk, nebo jít na domácí síť a typicky tedy na místní server. Volba ale v druhém případě zdánlivě nikde není. Nakonec zjistíte, že musíte do „Sdílení obsahu“ (!) a Hisense má někdy opravdu krkolomný přístup či překlady a narazíte na to i jinde. Tady „sdílení“ neznamená to, co obvykle, ale představuje prostý vstup na server, což byl v našem případě výtečný Synology DiskStation DS414j s neméně výtečnými disky Western Digital Red.

A co se v tomto okamžiku přehraje? Prakticky to samé co u konkurence, takže nic extra nečekejte. Titulky pouze interní, XviD a DivX nikoli, takže tu a tam čistý MPEG-4 a různé soubory či kontejnery s videi s kompresí H.264/H.265/HEVC. Nic extra a Hisense s tímto bojuje už léta a hlavně – nic s tím nedělá! Na druhou správce souborů je o dost lepší než u naprosté většiny konkurence, včetně Samsungu, a to už tím, že přehrává všechna multimédia najednou a že si je můžete vypsat jako text, což je u seriálových dílů k nezaplacení. Pamatoval si také skončenou pozici a jedinou výhradu, kterou bychom tak měli by byla k řazení souborů, které neodpovídá standardu běžnému například ve Windows.

V okamžiku USB paměti jsme narazili na nekompatibilitu se souborovým systémem exFAT a na jiný přístup souborového manageru. Ten totiž paměť rovnou zobrazil mezi vstupy a výstupy, dokonce správně označenou jako NTFS (u exFAT kompatibilitu ani neoznámil…). Otázkou, kterou si našinec v tomto okamžiku musí klást je to, proč tu tedy není rovnou uveden i server!

U multimédií jsme si potvrdili shodnou kompatibilitu server/USB (včetně FLAC, navíc jen externí titulky a vždy skvěle ovlivnitelné!) a také schopnost přehrát DTS (Dolby Atmos najdete i v menu) a i když s DTS:X nic testovacího nemáme a v menu nastavení volba pro přestavění audio systému chybí, zvuk v DTS-HD Master Audio se přehrál, což umí málokterý televizor.

V případě obsahu s HDR (co je to) narazíte na nadstandardní podání u HDR10 a tmavých scén, což bývá největší potíž, a námitky jsme neměli ani k Dolby Vision. Tady si kompatibilní obsah vždy televizor sám přepnul do režimu Dolby Vision IQ. Opět bez oznámení…

Tlačítko Info tu není, tyto informace se zobrazí při přepnutí kanálu. Foto: autor

Jaký je? Výborný, rychlý a někdy zbytečně nedotažený

Režim Filmmaker tu je a vidíte to i v běžném pozemním televizním vysílání, kde to asi nemá co dělat. Co jsme naopak nenašli, byl Imax Enhanced a televizor na pořad ve službě Disney+ nijak nereagoval. Vylepšit by ještě u režimů, které Hisense zvládá chtělo, je oznámení, že se TV přepíná třeba do Dolby Vision nebo HDR10 či do zmiňovaného Filmmaker Mode. Takhle Hisense bohužel nepracuje a že daná volba funguje vidíte až v okamžiku, kdy si chcete zvolit jiný přednastavený obrazový režim. A když jsme u mínusů: ekvalizér sice nabízí regulaci v sedmi pásmech, ale zvuk je rozdělen pouze do 10 kHz, což je natolik zvláštní, že to až není pravděpodobné.

Na zvuk v DTS:X jsme nikde nerazili a v menu byla pouze nabídka zapnout/vypnout Dolby Atmos a byla spuštěna hned po instalaci. To bylo v praxi znát, ale zesilovač se projevoval jako mimořádný hned na DVB-T2. Nicméně Hisense výborně zvládá DTS-HD, takže snad jde v případě DTS:X pouze o firmwarové opomenutí a v menu se časem objeví.

Sportovní režim byl zkoušen na stanicích ČT Sport a Nova a první den fotbalového šampionátu působil na obrazovce tak nějak „dynamicky“ (ne, nepodobně tomuto režimu). Televizor si ho při příjmu automaticky nepřepnul, což asi nebude jeho vina, a bylo třeba to udělat manuálně. Míč byl u ČT vždy výtečně sledovatelný, zelená (a zelenější) výborně rozlišeny a zápasy bylo radost sledovat. Přenos toho samého utkání (úvodní) byl na Nově poznatelně horší, míč při pohybu ve vzduchu zanechával drobnou stopu, ale stále bylo znát, že televizor dělá co může, jen zjevně neměl potřebná minimální data.

Tady asi každý fotbalový fanoušek přešel k ČT…

Celkově vzato, je co do obrazu televizor výborný, resp. v rámci třídy nadprůměrný a pro sportovní přenosy se – vzhledem k ceně – nejen že hodí, ale v tomto ohledu nabízí nadstandardní poměr cena/výkon. Barevné podání mělo sklon k přirozenosti a šlo ho ještě v menu upravit buď pro stávající zdroj, nebo pro všechny. Zvukové podání jde pak citelně nad rámec ceny a tady je znát rozdíl vyšší než u obrazu.

Hodnocení

  • PRO: výborný obraz u zvuk, rychlá, hodně rychlá TV, parádní EPG bez zvukového výpadku, stabilní platforma Vidaa v nejvyšší verzi, operativní vypnutí obrazu a ponechání pouze zvuku, výtečné HDR10 i Dolby Vision IQ, excelentní třídění kanálů, zvuk v DTS-HD Master Audio i Dolby Atmos, obousměrné Bluetooth Audio
  • PROTI: výrazně zhoršený (rozložení a možnosti) dálkový ovladač, včetně absence programovatelného tlačítka (pořiďte si od Hisense jiný), problémy se zrcadlením obrazovky z mobilu (momentálně v podstatě nefunkční), chybí (snad zatím) aplikace pro HBO Max