Zapomeňte na Google Android TV, tady je Google ve své údajně nejvyšší a nejpropracovanější podobě, tedy Google TV. Jen tak mezi námi – tenhle systém se zatím u nás moc nepředvedl, včetně něčeho tak prostého, jako je vyhledávání aplikací. Tady k tomu ještě přistupují čínská specifika.

Řada C83 představuje u tohoto čínského výrobce spojení obrazovky typu LCD (QLED) s plošným podsvícením za pomoci Mini LED a výše uvedeného operačního systému. Nejen tento výrobce se vám snaží namluvit, že Mini LED je nový druh obrazovky, což samozřejmě není, ale marketing dokáže zmást mnohé. Takže: stále jsme u LCD, jsou tu ale jiné tekuté krystaly (systém QLED) a také jinak provedené celoplošné podsvícení Direct LED u něhož jsou LED žárovky vysloveně miniaturní a tudíž jich například může být podstatně více (Mini LED); TCL neuvádí kolik a tzv. o lokálním stmívání mluví jako o „Micro Dimming“, což je další marketingový nesmysl.

Obrazovka je 10bitová a má pracovat s frekvencí až 120 Hz. K dispozici je řada technologií pro hry (VRR až 144Hz, Freesync Premium, TCL Game Bar) a vedle toho je tu také rozhraní HDMI 2.1 a kompatibilita s všemožnými systémy HDR (co je to), včetně Dolby Vision IQ.

Bylo sice řečeno, že tu není Android TV, ale přesněji – tvoří základ o. s., který uživatel nevidí a svrchní vrstvy UR, tedy uživatelského rozhraní, pak vystřídala Google TV, která se nyní instaluje automaticky, bez ptaní a nedá se vzít zpět. TCL hovoří o „nejpokročilejším systému Smart TV vůbec“, ale i to je opět marketing. Nás zde zlobilo i něco tak prostého, jako je vyhledání požadované aplikace a takových „googlovin“ je tu více.

Další veledůležitou věcí, je audio systém pocházející od společnosti Onkyo. Je typu 2.1, s celkovým výkonem 60 W, který je ovšem pouze hudební a je až trapné, že TCL u takové značky neudává obecně srovnatelný výkon v RMS.

Středo-výškové reproduktory vyzařují do podstavce, který je středový a dá se umístit ve dvojí výšce. Subwoofer najdete na zadní straně a i když na pohled představuje zdvojený systém, je tu pouze jeden reproduktor.

Zapůjčený televizor TCL 65C835 má úhlopříčku 165 cm a zakoupíte ho dnes za cenu kolem 26.990 Kč.

Podivná plastová stojina, zdvojené přihlášení

Sestavování televizoru představuje jeden velký paradox. Výrobce, mírně řečeno, zvolil „zajímavou“ kombinaci. Základ podstavce je kovový (plochá deska), stojina na něm zase ryze plastová. Když jsme ji vzali do ruky, příliš důvěry nebudila, po pravdě způsobila více obav! Navíc jsme u úhlopříčky 165 cm, což rozhodně není málo, takže byly na místě. Nicméně po připevnění (všechny šrouby jsou stejné) vznikl překvapivě tuhý útvar na kterém se obrazovka nijak přehnaně netřásla, ani nepohybovala, jakmile jsme do ní strčili.

Řešení sice důvěru nebudí, ale zdá se být funkční.

Jakmile máte za sebou základní sestavení, můžete přistoupit k instalaci, tedy i ke zprovoznění Google TV. V průběhu narazíte na několik kuriosních věcí, ale vrcholem všeho je… „Jsme rádi, že vás můžeme pozvat, abyste se stali členem TCL.“

O co jde?

Poté, co jsme se přihlásili k tržišti aplikací u Googlu nás TCL vyzvalo, abychom se přihlásili ještě k němu. Následné potvrzení souhlasu s celou řadou věcí, v podstatě všech operací s účtem Googlu (přihlašování přes něj), představuje naprostou nehoráznost!

A samozřejmě nevíte, komu tato čínská společnost údaje předává a zda si nedělá zadní vrátka.

Druhé přihlášení u televizoru s Google TV. To tu ještě nebylo! Foto: autor

Upozorňujeme, že přes tento bod se nelze bez souhlasu dostat, ale protože jsme vám recenzi chtěli přinést, poskytli jsme ho. Následovala překvapivá zpráva o tom, že se nepodařilo od Googlu získat autorizaci a tudíž přístup a skoro to vypadalo, že Google má rozum…

Jak vidíte ze snímku, další možností je jít přes speciální účet u TCL, resp. přes aplikaci TCL Home, s potvrzením všech možných přístupů, což jsme odmítli, vrátili se na začátek a televizor se snažili nainstalovat bez aplikací, jako klasický, což ovšem neklaplo. Následně se ukázalo několik věcí: na náš dotaz místní zastoupení odpovědělo, že „…u nových modelů 2023 je možnost přeskočit nabídku už v základu“; míněno přihlášení k TCL. Nicméně ještě nám bylo prozrazeno, jak se ze situace vylhat. Při instalaci je prý třeba udělat následující: „Na obrazovce, kde je tedy přihlašování k účtu TCL je nutné zmáčknout 5x šipku nahoru a 5x dolů a možnost přeskočení by měla naskočit.“

Bohužel se uvedený postup přes veškerou snahu nepodařilo uvést do praxe.

Při následném náhodném a opakovaném zkoušení přihlášení k TCL přes účet Googlu se zčista jasna jednou ukázalo, že se TCL podařilo získat autorizaci a tudíž přístup k účtu autora. Jak se to povedlo, když to čtyřikrát, pětkrát před tím nešlo, netušíme.

Následně jsme museli souhlasit s další várkou „čehosi“, automaticky se instalovaly nějaké aplikace (TCL vůbec neoznámí jaké…) a nakonec jsme skončili na domovské stránce Google TV, která ani na první, ani na druhé liště neobsahovala vstup na živé TV vysílání. To jsme později našli v seznamu všech aplikací, které byly k dispozici a také na hlavní stránce zcela dole. Nedivte se tedy rozladění autora nad tímto překážkovým během.

A třídění kanálů?

Najdete ho přímo v seznamu naladěných stanic na tlačítku OK a jde například o přesunutí na novou pozici. Kanálů můžete vybrat více a dokonce i na přeskáčku, třídění je snadné a svižné, tedy pokud si odmyslíte, že ovladač nemá barevná tlačítka, resp. je má zprostředkované přes další funkci, a že TCL je hojně využívá.

I tohle je poněkud nepochopitelné!

A ještě drobnost: v nastavení bylo u „Modelu Android TV“ uvedeno „Smart TV Pro“, jako „Verze Android TV“ tu byla „11“ a verze Google TV nebyla nikde k dispozici. I tak se to dá řešit!

Menu TCL bohužel bez možnosti vypnout obrazovku a ponechat pouze zvuk. Foto: autor

Ovládání lepší i špatné, většinou bohaté nastavení

Vedle menu Google TV, které je na dálkovém ovladači přístupné přes tlačítko s ozubeným kolečkem, je tu i menu TCL vyvolatelné rovněž z dálkového ovladače (snímek výše). Pokud by se výrobce choval normálně, dalo by se tomuto počinu jen zatleskat i když neobsahuje všechny položky, které by tu být měly. Nicméně alespoň svižněji upravíte obraz i zvuk. U obrazu se připravte na to, že prakticky při každé změně přednastaveného režimu (Standardní, Dynamický, Kino…) je nutné opakovaně potvrzovat hlášení o spotřebě. U většiny konkurence to stačí provést jednou.

Dálkový ovladač upoutá především klávesami pro placené služby, které jsou doplněny o přístup na multimédia a Youtube. Na druhý pohled si ale asi všimnete, že chybí barevná tlačítka (vyvolatelná jsou přes jedno speciální, společné), takže zapomeňte na pohodové HbbTV nebo ovládání aplikací jako Lepší.TV. Ale to není vše! S barevnými tlačítky hodně pracuje i ovládání televizoru (EPG, třídění…), takže je tu další naprosto zbytečná komplikace a i tohle je pochopitelně zklamáním.

Společnost TCL také bohužel rezignovala na rozumně snadné vyvolání živého televizního vysílání, tedy na vstup do tuneru. Tlačítko s ikonou televizoru ho navíc nevyvolá tak, jak je zvykem u jiných značek, ale vstoupíte přes něj pouze do EPG! Do tunerů se tak dostanete buď následným zmáčknutím Zpět/Back, nebo přes domeček (Home, domovskou obrazovku) a sjetí v úvodní nabídce zcela dolů plus odmáčknutí příslušné ikony. Nebo si musíte ikonu označenou jen jako „TV“ posunout na lepší místo. Proč TCL živé vysílání neumístilo podstatně lépe, tzn. na první nebo druhé místo v rámci úvodní vodorovné lišty není známo. Nicméně odpor Googlu k tomuto typu příjmu je vidět skoro všude. Alespoň že OK vyvolá seznam naladěných stanic, i když se mu někdy moc nechce. Celkově vzato byl ale přijímač poměrně svižný, potíže někdy nastaly jen krátce po jeho zapnutí. Po nějaké době se většinou vše uklidnilo.

Nemastná, neslaná programová nabídka do které se navíc dostanete zcela podivně, přes tlačítko televizoru. To má dělat něco zcela jiného! Foto: autor

Základní EPG a hledání HbbTV

Programová nabídka je bez obrazu (zvuk pracoval) a nemůžete se po ní volně pohybovat. Přejetí na novou stanici zároveň způsobilo i změnu v tuneru, navíc u pořadu nevidíte časy začátku a konce (viz foto) a vyvoláte je až dodatečně. EPG je tak pouze základní a ve stylu jednoduchých set-top boxů.

Potíže byly rovněž s „červeným tlačítkem“. Pokud totiž chcete do HbbTV vstoupit, můžete vás to stát klidně i pět, šest zmáčknutí (šipky plus OK) a tohle je pro ty, kteří ho využívají, špatná zpráva. Hybridní televizní příjem navíc nebyl po instalaci povolen, což dnes dělají všichni, takže musíte prohledat menu nastavení, najít příslušnou volbu a zapnout ho (podívejte se do části Systém).

TCL hluboce zklamává i zde a je otázkou, pro kolik lidí to v praxi znamená to, že HbbTV vůbec nenajdou a jednoduše nad ním mávnou rukou.

Jelikož autora hned úvodem zachvátila hodně velká nedůvěra k výrobci, která se v průběhu testu jen prohlubovala, nebyly zkoušeny žádné vnitřní aplikace s nutností zadat přístup a test byl maximálně urychlen. Jejich seznam pro chytré televizory 2022, včetně Android TV/Google TV, najdete v samostatném článku.

Televizor jsme však, jako obvykle, vyzkoušeli přes tzv. zrcadlení obrazovky z mobilu, mimochodem obvyklý dotaz v průběhu instalace chyběl (Chromecast stále dostupný ano/ne) a šlo o telefony TCL 30+ (test) a Samsung Galaxy S20 FE 5G (test), oba se systémem Android 12.

Zrcadlení u TCL pracovalo, obraz na televizoru byl ovšem zmenšený a v horší kvalitě než bývá zvykem. U Samsungu se funkci vůbec nepodařilo rozchodit, mobil totiž televizor nenašel.

Tohle uvidíte po zmáčknutí tlačítka vstupů a výstupů. Nabídka je hodně obsáhlá a neobvyklá!

Jaký je? Podivný i když s dobrým obrazem

Jak vidíte, televizor byl zkoušen omezeně zejména s živým TV vysíláním. Chování přijímače při jeho zprovozňování naprosto nebudilo důvěru a autor by si do domácnosti takový televizor, resp. televizor této značky (pokud jsou na tom ostatní podobně), nikdy nepořídil. Vypadá to i na jakási vrátka, která jeho instalace otevírá do vaší domácí sítě a zařízení na ní a proč si způsobovat možné problémy, když je tu daleko normálnější konkurence, včetně taktéž čínského Hisense, korejského Samsungu či japonské značky Panasonic.

Vše navíc komplikují problémy s ovládáním, absence barevných tlačítek na dálkovém ovladači a po instalaci naprosto zbytečně nespuštěné HbbTV, které si musíte komplikovaně najít. Počítejte také s nepříliš funkčním šetřičem obrazovky, nikde po ruce nebylo ani vypnutí panelu a ponechání pouze zvuku. Překvapením bylo poměrně nerovnoměrné podsvícení, což je při daném systému nepochopitelné a hlavně to naznačuje věci, které si raději nechceme ani domýšlet.

Pokud jsou výše uvedené instalační peripetie vlastní všem „smart TV“ TCL z roku 2022, jak ostatně naznačuje oficiální vyjádření, pak tuto značku vůbec nedoporučujeme kupovat!

TCL a Google předvedlo celkově naprosto nedůvěryhodné až nebezpečné prostředí a za vše hovoří i to, že pokud televizor po instalaci odhlásíte z účtu u Googlu, přestane fungovat! Zkrátka skončili jste a nedá se použít dokonce ani pro příjem živého vysílání!

Hodnocení

  • PRO: výborný obraz (většinou), kompatibilita s všemožnými systémy HDR, výtečné třídění kanálů, firemní ovládání většinou nezávislé na Googlu, ale…
  • PROTI: …problematický DO bez barevných tlačítek (je třeba je vyvolávat přes další), tlačítko s ikonou televizoru nevyvolává živé TV vysílání (!), na úvodní liště domovské stránky chybí vstup na živé TV vysílání (najdete ho až zcela dole), nerovnoměrné podsvícení, pocitově nebezpečný televizor s nutným dvojím přihlášením k účtům u Googlu a TCL, řada podivných souhlasů, jestliže TV odhlásíte z účtu u Googlu nedá se použít ani pro příjem živého vysílání, atd., atd.