UVNITŘ CENY – Výrobce oznámil uvedení modelů s obrazovkami OLED pro letošní rok. Na český trh mají přijít už v květnu (140 a 165 cm), resp. o měsíc později.

Konkrétně jde, plným jménem, o LG OLED evo C3 (na úvodním snímku) a LG OLED evo G3 Gallery Edition (na snímku níže). Mezi novinky má, podle zaslané tiskové zprávy od nové agentury LG v ČR, patřit zejména inovovaný operační systém WebOS, optimalizace pro hraní her a nový obrazový procesor s UI/AI, Alpha 9 Gen6. Umělá inteligence (UI), resp. procesor, má zajišťovat zejména vylepšený jas, objem barev a zpracování dodatečných detailů.

Nové trendy v televizorech pro rok 2023 Co nám ukázal Samsung Summit?

Jak se obě řady liší?

C3 a G3 se mají lišit mj. v designu. Vyšší model má využívat návrhu „One Wall“, takže prý, citujeme, televizory „…nezanechávají žádnou viditelnou mezeru při montáži na stěnu a přinášejí tak styl a eleganci do obývacího pokoje nebo kamkoli se je uživatelé rozhodnou nainstalovat. Díky použití materiálu z kompozitních vláken, který snižuje celkovou hmotnost každého modelu, se nejnovější OLED televizory LG snadno přemisťují a montují na zeď.“

Pod čarou, v zaslané tiskové zprávě, naleznete ještě následující vyjádření: „V závislosti na prostředí instalace může být mezi televizorem a stěnou malá mezera. Požadavky na instalaci se liší. Podrobnosti naleznete v příručce pro instalaci.“

Zatímco poslední citace se týká pouze řady G, kompozity jsou už, podle LG, využity u obou řad:

  • v úhlopříčkách 107 cm (42″), 140 cm (55″), 165 cm (65″) a 196 cm (77″) u řady C3 a
  • v úhlopříčkách 140 cm (55″), 165 cm (65″) a 196 cm (77″) z řady G3.

LG OLED G3.

Jaká jsou jednotlivá vylepšení?

Podívejme se nyní na některé ohlášené změny, tedy na novou verzi operačního systému WebOS a nový obrazový procesor s UI, Alpha 9 Gen6.

V případě WebOS, výrobce hovoří o „Praktičtějším uživatelském prostředí pro práci i zábavu.“ Uživatelské rozhraní má být navíc přepracované s „řadou možností přizpůsobení“. K dispozici má být nová sada tzv. Rychlých záložek seskupených do kategorií jako jsou Kancelář, Hry, Hudba a Sport. Systém má nabídnout svižnější a jednodušší přístup k nejčastěji využívaným službám a obsahu.

  • Záložka Kancelář: aplikace a služby pro produktivitu pro práci z domova, využití tzv. kloudových virtualizačních řešení, včetně Windows 365, a aplikace pro hlasové hovory, videohovory či kalendář.
  • Záložky Hudba a Sport poskytují přístup k řadě hlavních streamovacích hudebních služeb, resp. upozornění v reálném čase na oblíbená sportovní utkání, informace hráčích a týmech, apod.

Šestá generace obrazového procesoru LG α9 pracuje s novou UI, která je schopna tzv. hlubokého učení, což má následně vylepšit nejen kvalitu obrazu, ale také zvuku. Její součástí je vylepšený převod videí s nízkým a nižším rozlišením a také vylepšené zpracování barevných tónů v každém snímku. Ten se nyní rozparceluje na 20.000 oblastí ve kterých se v reálném čase analyzují a detekují například i nejtmavší a nejsvětlejší oblasti, což má vést k přesnější práci systémů HDR (co je to), a vylepšené optimalizaci obrazu jako takového. Výrobce ve své zprávě v tomto ohledu zdůrazňuje… „zcela novou architekturu řízení světla a algoritmy zesilující světlo pro zvýšení jasu o až 70 %“, což je interní údaj LG. Jas má být monitorován a řízen na úrovni obrazového bodu, omezeny mají být… „vizuální rušivé vlivy, jako jsou odlesky a odrazy světla“.

V případě zvuku pak má umělá inteligence (UI) zajistit virtuální prostorový zvuk v režimu kanálů typu 9.1.2. Všechny nové televizory OLED pak opět podporují Dolby Atmos a mají nabídnout lepší integraci s firemními zvukovými lištami, včetně spolupráce s audio systémy Imax Enhanced Sound, který je poháněn DTS:X. Novinkou má být rovněž vzájemná kooperace audio systému v televizoru a zvukové liště a možnost bezdrátově připojit dvě zařízení.