České Radiokomunikace (CRA) zahajují druhou fázi testování digitálního televizního a rozhlasového vysílání v novém vysílacím standardu 5G. Vysílání v 5G Broadcast umožní divákům sledovat televizi ve vysoké kvalitě prostřednictvím chytrých telefonů a tabletů, například na cestách, a to bez potřeby využití mobilních dat.

Do nynějších testů budou zapojeny pražské vysílače ze Žižkova a nově ze Strahova na kmitočtu 746 MHz, což odpovídá původnímu kanálu 55 UHF pásma (je v duplexní mezeře pásma 700 MHz, které bylo po přechodu na DVB-T2 uvolněno pro mobilní sítě 5G). Vysílání poběží v rámci jednofrekvenční sítě, v případě Žižkova se stejným výkonem, jako nyní běží vysílání v DVB-T2, a to s vyzářeným výkonem 32 kW a z vysílače Praha-Strahov výkonem 2 kW. Jedná se o doporučovanou variantu 5G Broadcast velkým výkonem z vysoké věže a středním nebo malým výkonem z věže nižší HPHT-MPMT/LPLT). Shrnující článek o stnadardu 5G BC jsme přinesli v závěru minulého roku

Budoucí standard TV vysílání 5G Broadcast Cesta od mobilů k TV s 5G BC

Kromě Česka se vysílací technologie 5G Broadcast testuje i v dalších evropských zemích, jako jsou Rakousko, Německo, Italie a v poslední době i u příležitosti mobilního veletrhu MWC v Barceloně. Zatím největší testování proběhlo v loňském roce u příležitosti živého přenosu a vysílání Velké ceny Eurovize (Song Contest) souběžně ve čtyřech evropských městech – v Turíně, Stuttgartu, Vídni a Paříži. Francie, jako pořadatel příštích Olympijských her v roce 2024 v Paříži plánuje využití 5G vysílání. Upříležitosti zahájení první fáze testů 5G Broadcast v květnu loňského roku jsme napsali

Jak se testuje 5G Broadcast v Evropě Česko není jediné, kdo zkouší nový standard

CRA chtějí během aktuálního testovacího vysílání získat praktické poznatky o dostupné technologii, parametrech při využití jednofrekvenční sítě a porovnat pokrytí s předchozím testem z roku 2022, kdy se vysílalo jen ze žižkovského vysílače Praha město. Účelem testu je ověřit pokrytí signálem v Praze a možnosti mobilního příjmu TV vysílání a nastavení různých modulačních schémat pro zajištění optimálních vysílacích parametrů.

Systém vysílání 5G by mohl být úspěšně zaveden vedle, a později jako náhrada, stávajícího pozemního digitálního televizního a rozhlasového vysílání (DTT), které je v České republice vysoce spolehlivou, ekologickou a jednou z nejmodernějších síťových platforem s využitím interaktivních televizních služeb prostřednictvím hybridní televize HbbTV. Jedná se o nejrozšířenější platformu pro sledování televizního příjmu v českých domácnostech (využívá ho cca 57,4 % českých domácností). Existující sítě základních vysílačů (HTHP) společně s překryvnou sítí (MTMP) by mohly být použity k výraznému posílení pokrytí a minimalizaci nákladů na zavedení této nové technologie v budoucnu. A k tomu by druhá fáze testů Českých Radiokomunikací měla pomoci.

Teoretická mapa pokrytí 5G Broadcast vysílání z pražských vysílačů Žižkov a Strahov (Zdroj: CRA)

„V testování nových technologií v televizním vysílání jsme tradičním lídrem a tuto pozici potvrzujeme i v případě technologie 5G Broadcast,“ říká Miloš Mastník, generální ředitel CRA. „Vysílání v 5G dokáže přinést divákům jejich oblíbené pořady do mobilních telefonů a nebo tabletů bez toho, aby museli používat mobilní data, je hospodárnější a ekologičtější než dosavadní technologie,“ doplňuje Miloš Mastník.