Jednoduchý a levný (2.899 Kč) televizor základní třídy je primárně určen do prostředí s napájením 12volty. Na nic si nehraje a má slušnou základní výbavu, což v tomto případě znamená, že adaptér pro autozapalovač dostanete v ceně. A skutečně mu funguje…

Celkově vzato je výbava současného televizoru jasná a obvyklá už řadu let. Nezměnila se ani u tohoto levného kousku: je tu tedy kompletní tunerové osazení zvládající i kodek H.265/HEVC, mechanika PCMCIA (CI+) pro případnou přístupovou kartu k satelitním kanálům, programová nabídka EPG/Guide a rozhraní USB pro přehrávání multimédií. Ve stísněnějších prostorách, kam tento televizor míří, se ještě možná uplatní i nejvyšší pohledový úhel, tedy 178°, potěší také dvojice HDMI a A/V vstup pro starší zařízení. Připojíte tak i nějaký novější nebo letitější multimediální přehrávače.

Televizory na 12 voltů? Ano, máme! A hodně nových…

Televizor je pochopitelně bez Wi-Fi i Bluetooth, ovladač je však v dospělejší verzí zřejmě z nějakého vyššího stroje, a včetně barevných tlačítek. Ty zde využijete pro třídění kanálů i EPG k čemuž se dostaneme záhy.

Strong SRT 24HE4023 s úhlopříčkou 61 cm z kolekce 2023 na trhu střídá doprodávaný SRT 24HC3023. No a pokud byste rádi třeba televizor tak říkajíc chytrý a rozměrnější, podívejte se na Televizním webu třeba na test Finlux 32FFMG5760 Travel TV za 9.999 Kč.

Rychlá instalace, snadné třídění kanálů, ale…

Instalace je velmi rychlá a nejvíce času zabere naladění kanálů, které se ukládají do jednoho seznamu, kdy rozhlasové stanice najdete (kupodivu opět od čísla „1“) na jeho konci.

Na závěr instalace se pak ocitnete v živém vysílání, což je věc u „Smart TV“ dnes nevídaná. Tady jsme ale pochopitelně u podstatně jednoduššího televizoru i když konkrétně toto s tím nemá nic společného.

Zajímavé je seřazení naladěných stanic. Dělá se sice velice jednoduše (vyberete kanál barevným tlačítkem a šipkou ho přesunete na novou pozici), ale vymazání stanice je jednoduché až příliš a proti všem ergonomickým pravidlům. Stačí totiž zmáčknout jediné tlačítko a kanál je fuč…

Dobré ovládání, chybí zejména vypnutí obrazovky

Dálkový ovladač je z vyšší třídy, OK nevyvolá stanice, nýbrž Info, což je s podivem, protože tu je ještě speciální tlačítko. To existuje i pro zobrazení seznamu naladěných kanálů a najdete ho pod názvem List mezi hlasitostí a postupnou volbou stanic. Některé potěší i speciální tlačítko zajišťující kolování mezi dvěma naposledy využitými kanály, ale nejen jimi. Skočíte tak třeba i na využitý vstup/výstup.

Okolí OK je výborně navrženo a vidíte tu zejména EPG a DMP, což je vstup do multimediálního přehrávače. Vše doplňují Menu a Exit, pro návrat na vyšší úroveň nabídky stačí využít právě Menu.

Vstup na rozhlasové stanice zajistí buď List nebo tlačítko Radio na spodním okraji DO. Škoda, že chybí vypnutí obrazu a ponechání pouze zvuku, což je funkce, kterou bychom u takovéhoto televizoru rozhodně čekali! Alespoň, že tu je – při příjmu rozhlasu – šetřič obrazovky.

Menu nastavení vyběhne na spodním okraji, dá se v něm s výhodou kolovat a na jeho konci najdete vstup do obecných nastavení s možností například aktualizace firmwaru, návratu ke standardním hodnotám či změně jazyka doprovodného zvuku.

Volby „Obraz“ a „Zvuk“ pak nabízejí minimum možností, což asi nepřekvapí. Jde například o stereováhu a zpoždění audia, barevnou teplotu a poměr stran obrazu. Obraz tu nijak zásadně neovlivníte., takže je stále tak nějak „jednoduchý“ a lehce šisovaný.

Očekávané EPG i když s probuzením z pohotovosti

HbbTV ani aplikace tu nejsou, takže pojďme rovnou k programové nabídce. Jak vidíte ze snímku výše, náhled je jen na části obrazovky, písmo je bohužel hodně tenké. EPG má dva náhledy: první ukáže pořad pro osm stanic, druhý více pořadů pro jednu stanici. Vstup do režimů je však poněkud komplikovanější přes dodatečné tlačítko Index a pak teprve začnou pracovat šipka vlevo a vpravo, kterými se přepínáte.

Po EPG se můžete volně pohybovat, změna stanice tedy nevyvolá změnu v tuneru. Podrobnější informace o pořadu vypíšete přes barevné tlačítko (ta jsou tu hojně využívána) do náhledového okna po levé straně. Například přes to modré si zadáte upomínku na pořad a televizor se kupodivu i probudil z pohotovosti, což je samozřejmě vynikající zvláště na cestách. Vytvořenou připomínku jde navíc i upravit (čas, jednou nebo opakovaně, atd.).

Souborový manager v části fotografie (všude je stejný). Foto: autor

Velmi dobrá i když místy specifická multimédia

Ovládání multimédií, resp. správce souborů, je poněkud těžkopádné (akci nespustíte OK), což je pro levné a extra levné televizory takřka pravidlem. Změna je tu v tom, že dálkový ovladač nemá vysloveně vyhrazená tlačítka pro multimédia a jsou – jako další funkce – přidělena na barevné a teletextové klávesy.

Jednotlivé druhy médií se přehrávají samostatně, takže si musíte vždy dopředu zvolit co chcete. Vedle hudby, fotek a videí je tu také zbytečný „Text“.

Zvyknout si (nejen kvůli výše jmenovaným specifikám) bylo třeba na přehrávání fotografií, kde někdy tlačítko pro vyvolání dalšího snímku nepracovalo a stále dokola se ukazoval ten samý. Z fotografií se přehrál zejména formát JPG, uspěli jsme také s BMP a PNG.

Muzika byla určitě největším překvapením tohoto Strongu! Vedle formátů jako MP3 a WAV je tu totiž i FLAC a FLAC HD a pokud se do televizoru pustila kvalitní muzika, jeho audio systém se s chutí probouzel a podával znatelně lepší výkony než při běžném televizním vysílání.

Pokud jde o video, DivX se sice nepřehrálo, ale XviD někdy ano, jinak pracuje třeba MPEG-4 AVC či MKV. Externí titulky k dispozici byly, ale nepřehrávaly se automaticky a vždy se musely nejprve povolit v menu na položce Info, nebo na dálkovém ovladači. Titulkům šlo nastavit kódování a synchronizace, velikost už ale nikoli a použité písmo bylo stejně špatné, jako třeba v EPG.

Televizor na druhou stranu zvládal při přerušení na přehrávání navázat.

Informace o aktuálním pořadu, stanici, vyvoláte buď přes tlačítko Info, nebo OK. Jak vidíte, použitý font je velmi tenký a špatně čitelný. Foto:autor

Jaký je? Něco málo chybí, něco málo je navíc

Provoz na 12 V a to, že je dodaný adaptér do autozapalovače v pořádku jsme zkusmo ověřili v osobním voze Suzuki Vitara (čtyřkolka na tlačítko : ). V této souvislosti veďte v patrnosti, že na rozdíl od jiných televizorů určených pro toto použití je víčko baterií dálkového ovladače bez pojistného šroubku, takže se jen běžným způsobem zacvakne.

Další věcí je to, že obecná volba „vypnutí obrazu a ponechání pouze zvuku“ chybí i když v případě rozhlasových kanálů na DVB se televizor automaticky přepíná do šetřiče obrazovky, který představuje pohybující se nápis „Pouze zvuk“. Jaký to má vliv na snížení spotřeby netušíme, ale nepochybně to ani zdaleka nebude tolik, jako kdyby šla obrazovka rovnou vypnout. V tomto případě se mluví o poklesu spotřeby o nějaké dvě třetiny.

Nezaškodí si připomenout základní zásady pro umístění malého televizoru. U většího se může lišit zejména vzdálenost od zdi, po stranách pak přidejte nějakých pět, nahoře klidně i deset cm. Foto: Strong

K obrazu se nemá smysl vyjadřovat, je to klasika základní kategorie a v menu nastavení ho moc neupravíte (zkrátka velmi levná TV). V případě zvuku, jde hlasitost od 0 až do hodnoty 100 a nastavení bylo u TV příjmu velmi jemné. Audio výkon sice není nijak vysoký (2x 2 W, zřejmě hudební), ale hodně záleželo na zdroji. V malém a menším prostoru bude rozsah dostatečný, otázkou je, co to udělá třeba v jedoucím autě, což nejsme schopni posoudit. Nicméně při přehrávání muziky z USB, kde televizor zvládá překvapivé množství formátů, včetně FLAC HD, vykazoval televizor Strong solidní rozsah a poslech byl rozhodně lepší (a hlasitější) než z běžného televizního vysílání.

Jinak se připravte na o něco pomalejší přepínání kanálů a lehce pomalejší spouštění. Nic zásadního to však nebylo. Ovládání je slušné stejně, jako rozložení tlačítek (většinou) dálkového ovladače a televizor byl schopen se při nastavení upomínky v EPG probudit z pohotovostního režimu, což určitě někoho potěší. Za danou cenu tak Strong SRT 24HE4023 představuje velmi slušnou nabídku pro toho, kdo chce jen základní funkce.

Hodnocení

  • PRO: cena, dobré ovládání, překvapivé množství formátů u muziky (i FLAC HD!), EPG s probuzením z pohotovosti, na rozhlasových kanálech se automaticky zapíná šetřič obrazovky, ale…
  • PROTI: …chybí obecné vypnutí obrazu a ponechání pouze zvuku, pro někoho to, že víčko baterií DO je bez pojistného šroubku