Situace na nejlukrativnějším trhu se spotřební elektronikou, tedy trhu s televizory, je stále překvapivě dobrá. V případě malých přístrojů pracujících nejen na 230 V, ale i na 12/24 V, to sice bylo v minulosti výrazně horší, ale jak vidíte z tabulky v závěru článku, letos se objevila celá řada nových kousků. Jsou tu ale i nové značky a dokonce i naprosté chuťovky s akumulátorem.

Do lodě, karavanu nebo obytného auta umístíte vcelku libovolný malý televizor a v tomto ohledu záleží na vaší chuti, peněžence a zejména prostoru, který máte k dispozici. Vybrat si můžete mezi televizorem zcela obyčejným, tradičním, a také televizorem takzvaně chytrým s aplikacemi a napojením na internet. A dotáhnout si internet třeba do stanu dnes opravdu není problém, a někdy pomůže už i například notně rychlé 5G, jehož síť se utěšeně rozšiřuje, i když pochopitelně potřebujete kompatibilní telefon, což ani zdaleka nejsou všechny (nyní).

V tabulce ke stažení, stejně jako minulý rok, najdete v drtivé většině případů pouze tzv. malé značky a problém je v napájení, nikoli v tom, že by masoví výrobci malé úhlopříčky pod svou značkou vůbec neměli, i když je pravdou, že se spodní hranice zvyšuje.

Finlux 32FFMG5760 Travel TV Žádná láce, ale dobrá práce

V segmentu takříkajíc „mobilních televizorů“ není životní cyklus výrobků tak rychlý a svět zde plyne spíše tempem poklidnějším až poklidným. Z tabulky tak bylo, oproti minulému přehledu, který byl dělán asi před rokem, odstraněno jen několik přijímačů, nesrovnatelně víc jich je tu nových (skoro 20) a dostáváme se tak asi na 40 kousků. Těch „smart“ je ovšem stále menšina…

Jak vidíte, cenové rozpětí je poměrně značné, jsou tu i někteří specializovaní výrobci, ale osobně bychom těmto kouskům moc nevěřili, solidní informace totiž chybí, nemluvě o tom, že cenově jsou někdy v až nadoblačných výšinách!

Pro nákupy „TV na 12 V“ můžete využít jednak běžné obchody, kde nabídka nebývá příliš široká (výborné je Atos Elektro), můžete ale také sáhnout po ryze specializovaných „e-shopech“ pro karavany, lodě a obytné vozy. Nicméně příslušnou sekci, tedy „televizory s napájením 12 V“, dnes už najdete ve většině obchodů, i když například na Alze jsme ji hledali hodně těžko a v tomto ohledu se obchod od minulého roku nijak nezlepšil!

Přehled námi nalezených (a uváděných) výrobků najdete v tabulce ke stažení na konci článku, a to i včetně případných odkazů na náš test (formát XLSX).

Na co si dát pozor

U televizorů této kategorie je nabídka roztroušena po řadě obchodů, pro ty úplně velké to totiž nemusí být zcela zajímavý segment, prodeje ostatně nejsou nijak vysoké. Rozhodně tak nespoléhejte jen na váš oblíbený (nejoblíbenější) obchod a pohlédněte dále.

Určitě je dobré nakupovat tam, kde lze přijímač bez udání důvodu vrátit, ověřit si zejména vnější rozměry pro montáž na zeď (a nezapomenout na potvrzení otvorů VESA kvůli držáku), dále frekvenci a třídu napojení přes Wi-Fi (pokud budete využívat) a zkuste i tlačítko fyzického vypnutí a dálkový ovladač s pojistkou víčka baterií. Na něj nezapomínají ti zkušenější výrobci…

Jestliže budete televizor provozovat v omezeném prostoru a bude ho sledovat více lidí, zaměřte se také na pohledové úhly, které bohužel nejsou hodně často vůbec zmiňovány. A nemusí být ani zdaleka maximální, tedy plných 178 stupňů!

Situace na trhu, změny a novinky

Některé televizory z nabídky vypadly, jako například Gogen TVF 22P406 STC, Ferguson Cute 9 a Opticum Travel 20″. Celkově vzato je jich vysloveně jen několik.

Vzhledem k současné krizi (další…) překvapivě mnoho televizorů zlevnilo, byť většina nijak výrazně, ale jak se tak říká, „dnes je každá kačka dobrá“. Týká se to například Finlux 24FDM5760 (ze 7.490 Kč na 6.990 Kč), Finlux 32FFMG5760 Travel TV 12V (o tisícovku na 9.999 Kč), Megasat Camping TV Royal Line III 19 (7.900 Kč, nyní kolem 7.490 Kč), Megasat Camping TV Royal Line III 22 (9.200 Kč, nyní 8.299 Kč), Megasat Camping TV Royal Line III 24 Smart (11.400 Kč, teď asi 9.799 Kč), Sencor SPV 7012T (3.200 Kč, nyní 2.989 Kč) či Trevi LTV 2010 HE (ze 3.800 Kč na nějakých 3.100 Kč).

Velmi výrazně pak zlevnily televizory Finlux 32FFMG5770 Android TV 12V (11.999 Kč, nyní se dá pořídit za 9.999 Kč), Megasat Camping TV Royal Line III 19 Smart (9.800 Kč, nyní 7.490 Kč) a Megasat Camping TV Royal Line III 22 Smart (7.999 Kč, dříve 10.500 Kč).

Naopak poměrně výrazně zdražil televizor Finlux 24FDM5660, který šel z 6.890 Kč na 7.499 Kč, ale to byl jediný, u kterého jsme si toho všimli.

Philips 24PHS5537 bez operačního systému za 4.490 Kč. Foto: TP Vision

Jak číst tabulku

První tři položky, „cena“, „chytrá TV“ (ano/ne) a „úhlopříčka“ jsou zřejmé. U posledního bodu se nezabýváme podsvícením, které v těchto velikostech postrádá důležitost, i když bude dnes asi dosti často plošné, tedy Direct LED. Pokud z jakýchkoli důvodů hledáte co nejtenčí televizor, dívejte se po podsvícení v rámu (Edge LED).

„Obrazovka“ – druh displeje je pouze LCD, rozlišení je však několik, ale protože jsme u malých televizorů, bavíme se zde z principu o HD (nějaké formě) nebo nižším (přenosné věcičky, kombinované TV). V této kategorii je dnes nejčastější HD Ready, bodové rozlišení vidíte v tabulce (může jich být několik). Full HD je pak jasně dané a jde vždy o 1.920 x 1.080 bodů. Ultra HD v této kategorii není.

Položka „tuner a zvuk“ ukazuje to, co říká název. Audio systém je vždy max. typu 2.0, tedy stereo, výkony zesilovače se pochopitelně různí a jen málokdy je uveden v RMS (co je to). Na kvalitu zvuku se zde pochopitelně nehraje, nějaké externí repro ale mohou pomoci.

Lenco TFT-1028 za 3.199 Kč. Úhlopříčka 25 cm, rozlišení těsně pod HD (1.024 x 600 bodů). Foto: Lenco

„Energ. třída (nová)“ – současná (nová) metodika měření není souměřitelná s předchozí verzí energetického štítku a dejte si tedy pozor, protože někdy bylo docela jasně vidět, že jsou údaje proházené nebo staré („C“, „D“ asi sedět nebude, ale jisti si pochopitelně být nemůžeme, proto je v tabulce najdete). Pokud vám na tom záleží, prověřte si to před nákupem a chtějte vidět energetický štítek, který u prodejců často chyběl. Více o nových štítcích EU na digirevue.cz.

„Vstupy/výstupy (výběr): většinou přesně toto, někdy ale bylo k dispozici jen naprosté minimum údajů. Pokud není uvedeno „PCMCIA (CI+)“, tedy mechanika pro přístupovou kartu k vysílání, neznamená to, že ji přijímač nemá. Možná jen údaje chyběly. V každém případě vás to zajímá jen v okamžiku, kdy televizor má satelitní tuner, který navíc chcete takto využít. U tzv. chytrých televizorů pak najdete i Wi-Fi a většinou také Bluetooth. Tyto údaje se však často nepodařilo dohledat.

„Rozměry (švh); hmotnost“: ani tady se na parametry spolehnout příliš nedá, někdy je prodejce udává bez podstavce, jindy s ním a ještě jindy zcela bez udání druhu. A protože ve většině instalací půjde o montáž na stěnu, dobře si to u konkrétního modelu před koupí prověřte. My jsme měli snahu uvést – pro orientaci – alespoň něco.

V „poznámce“ jsou uvedeny další důležité či zajímavé údaje, včetně toho, zda dostanete adaptér na 12 V v ceně, či si ho musíte dokoupit. Opět vycházíme z uvedených údajů u prodejců, ale tady je to vcelku jedno, protože v praxi jde stále o „stovkovou“ položku.

Přehled televizorů s napájením 12 V na domácím trhu, květen 2023

Poslední aktualizace tabulky proběhla ve středu 10. května 2023, v případě článku pak 11. 5. Přehled si sice neklade za cíl ukázat kompletně celou nabídku na českém trhu, ale pokud víte o nějakém televizoru, který není pouhým „klonem“ těch stávajících, dejte prosím vědět v diskusi pod článkem.

Tabulka ke stažení (PDF): tabulka – přehled TV do karavanu 2023

Tabulka ke stažení (XLSX, včetně odkazů na naše recenze): tabulka – přehled TV do karavanu 2023