Po delší době tu pro vás máme klasický přijímač DVB-T2 se vším všudy. A protože jde o před několika lety běžnou klasiku, která se objevovala jak na běžícím pásu, zatímco dnes je pomalu vzácná, podívejme se na ni podrobněji, včetně zejména instalace. Ta je navíc trochu svá…

Za 699 Kč dostanete celokovovou krabičku (s výjimkou čela), která tentokráte nebyla „obehnána“ fólií dříve často bránící volnému pohybu vzduchu u výdechových otvorů. Fólie pouze kryla přední stranu s displejem kvůli zamezení případného poškrábání.

Koncepce je tradiční, tj. externí zdroj s kulatým konektorem a výdechy na přístroji na horní a spodní straně. Tady najdete i výborné nožičky.

Výbavou box míří na starší i novější televizory, takže tu máte konektor SCART, který adaptérem snadno přeměníte na cinch, naopak chybí digitální audio výstup, který ale stejně není – v této třídě – zapotřebí (je tu analogový). To ale není ani RJ-45, tedy Ethernet (LAN), a využitá platforma zjevně nepustila, takže ho na zadní straně také najdete. Mimochodem připojením na domácí síť se tu nemá smysl zabývat, aplikace Ping, čtečka RSS a Počasí nestojí za to, multimédia i o po napojení pracovala pouze s USB.

Instalace česko-anglická, pohodové třídění kanálů, ale se zádrhelem

Už v okamžiku, kdy jsme zapojili set-top box a spustili instalaci byly jasné dvě věci: lokalizace se nepovedla a obrazový výstup na referenční televizor Hisense 55U7HQ (4K, 2022) je podivný. Vezměme to ale po pořádku.

Na úvodní obrazovce vyberete zemi a jazyk a není to udělané právě šikovně i když Česko (a čeština) nechybí stejně, jako Slovensko. Povolit zde můžete i napájení antény, kterému se tady říká „anténní síla“. Jinak je ale správně v poloze vypnuto, což jistě bude většinová instalace.

Při následném ladění se kanály ukládají do dvou seznamů, tedy zvlášť rozhlasové a televizní, a to od čísla 1. Na dálkovém ovladači pak mezi nimi přepínáte v seznamu stanic (OK/Enter) barevným tlačítkem. Dlužno ještě dodat, že na rozhlasové stanici nepracoval žádný šetřič obrazovky, což jsme ale viděli i jinde.

Že nebude obraz, který se po ladění zobrazil, v pořádku, bylo jasně už z prvního pohledu na instalaci. Menu nastavení šlo tak říkajíc z formátu a částečně byly rozsypané i znaky. Následný pohled odhalil, že si Strong nastavil – při výstupu přes HDMI – neuvěřitelné rozlišení 576i! Zvláštní ale bylo i to, že jsme v příslušené volbě obrazového výstupu neviděli položku pro automatické nastavení rozlišení („Auto“) a bylo tu pouze volba pro automaticky nastavitelný poměr stran obrazu. Po úpravě video výstupu na 1.080p, 60 sn./s, což televizor Hisense zvládá, se obraz výrazně vylepšil a hlavně se vylepšilo menu nastavení, takže prakticky zmizely rozsypané, „třesoucí“ se znaky. Tento režim je pro daný set-top box nejvyšším.

Třídění kanálů bylo pohodové a dá se dělat přes oblíbené položky nebo fyzicky. V tomto případě můžete stanice přesunout na novou pozici nebo vymazat, a volby najdete v části Upravit. Celkově vzato jsou zdejší operace poměrně jednoduše ovladatelné, resp. pochopitelné. Problém byl u nás v tom, že přesun pohodlně fungoval a zavedl se, avšak výmaz nebo přeskočení kanálu bylo pouze naznačeno a následně nepracovalo, resp. stanice byly v seznamu nadále k dispozici.

Dálkový ovladač nemá samostatná tlačítka pro hlasitost a postupnou volbu stanic. Foto: autor

Snadné ovládání, OK zobrazí seznam stanic

Kompaktnější dálkový ovladač má prakticky všechna běžná tlačítka, až na postupnou volbu kanálů a úpravu hlasitosti. To vám zajistí kurzorové šipky.

Kolem OK/Enter je soustředěno vše základní a dobře to vidíte na fotografii výše. Po ruce je kupodivu i EPG, ikonka „Exit“ vpravo dole od OK plnila spíše funkci Zpět a pracovala většinou podobně jako zmáčknutí Menu. Zpět se ale někdy dalo v nabídce dostat i šipkou vlevo a tady to bylo trochu schizofrenní.

Přepnutí na rozhlasové stanice je snadné, což už bylo naznačeno, k dispozici máte i funkce jako ukončení práce s USB pamětí (její správné odpojení) nebo úpravu parametrů pro video výstup (kontrast, jas, sytost, atd.).

Menu nastavení dovoluje kolování a je řiditelné tradičním systémem OK/Enter, šipková tlačítka, Menu a „Exit“. Pohyb je snadný a pochopitelný i když, jak bylo řečeno, ne vždy funguje vše jak má. Tlačítko Menu ale asi pracovalo nejspolehlivěji.

Položky samotné nabídky jsou logicky rozloženy, na prvním místě jsou kupodivu multimédia, což je nezvyklé, ale jinak se do multimédií ani nedostanete. Pak následují obvyklé kanály, kde najdete třídění a například i nastavení videovýstupu, do kterého budete nuceni (nejspíše) vstoupit hned po instalaci. Tedy pokud si set-top box nebude s vaším televizorem rozumět více než s naším v Ultra HD (4K).

I když máte, podle webové stránky produktu, k dispozici nebývale vysoký počet časovačů událostí (30) ve třech režimech (jednorázový, denní a týdenní), našly jsme jich v menu pouze osm a neseděly ani režimy (chyběl týdenní).

Ti, co touží po společném ovládání set-top boxu a televize přes HDMI (CEC) mají smůlu, nic takového se tu nekoná. Jak ale bylo na těchto stránkách mnohokrát řečeno, stejně není příliš funkční.

Nepatrně rozšířené EPG, solidní nahrávání

O tzv. chytrých funkcích už zmínka byla, HbbTV tu pochopitelně není, takže pojďme k EPG. To je sice i s obrazovým náhledem ale pouze na části obrazovky, což je v tomto segmentu obvyklé. Přejetí na novou stanici generuje změnu v tuneru, podrobnější popisek k pořadu nevyvoláte přes Info nebo opakované stlačení EPG, nýbrž přes OK.

Pokud chcete na další den, zajistí vám to volba „Čas“ ve spodní části obrazovky. V ní ale musíte sáhodlouze přejet na zobrazené nabídce zcela vpravo, vybraná položka byla i zde hodně špatně čitelná a nevýrazná.

Nahrávání jsme vyzkoušeli s eko flash pamětí Goodram Eco Friendly 32 GB USB 3.0 (test). Paměť ve FAT32 nebylo zapotřebí v boxu formátovat, ostatně volba tu ani nebyla. Set-top box si nejprve automaticky provedl základní měření rychlosti (soubor „test_write1.dvr“), data a pomocné soubory pak ukládá do adresáře „ALIDVRS2“ a podadresářů nazvaných například takto: „[TS]2023-06-18.08.38.15-CT 24 HD T2-25“. Ukládá se přímo transportní stream (koncovka TS), nahrávku šlo v počítači přehrát VLC Playerem.

Při nahrávání se na televizoru ukazovalo nenápadné „REC“ a šlo přepínat na další kanály v rámci multiplexu; box nám správně omezil jejich seznam. Druhý stream už ale z něj zaznamenat nešlo.

V případě časového nahrávání přes EPG jde upravit čas začátku a délka záznamu, využít můžete rovněž funkce TimeShift, tedy sledování živého vysílání s časovým posunem. Při krátkém zkoušení jelo klidně i 15 minut zpětně a v záznamu se dalo pohybovat.

Správce souborů je vysloveně jednoduchý, video se už ale spouští do plné obrazovky. Foto: autor

Očekávaná základní multimédia

Set-top box si nerozumí se souborovým formátem NTFS (to bychom ani nečekali), takže k využití je FAT32. K dispozici také není přístup na server a pracuje se tudíž pouze s rozhraním USB. Správce souborů je vysloveně triviální a většinou obstarožně ovladatelný (například přepnutí mezi fotem, videem a muzikou se odehrává přes „1“) i když soubor se už naštěstí spouští přes OK/Enter a video soubor se otevírá rovnou na celou obrazovku, což v nejlevnější třídě není zvykem.

Z muziky se přehrálo MP3 a set-top box nezvládal dokonce ani základní WAV. U fotografií šlo o JPG a BMP, lepší už to bylo v případě videí. DivX se sice nepřehrál, ale Xvid už ano stejně, jako klasický MPEG-4 a běžný záznam v TS. Z dalších formátů, kontejnerů, zmiňme třeba MKV a AVCHD. Titulky k dispozici nebyly stejně, jako přehrávání všech souborů na jeden zátah. Dopředu si tak musíte vybrat co chcete. Strong vedle výše zmiňovaného nabízí i přehrávání vlastních záznamů, které jsou s koncovkou TS.

Jaký je? Dotáhnout potřebuje firmware

Tak říkajíc základní obrazová kvalita patří k věci, ostatně co dnes při dané ceně čekat. Tady ale možná budete překvapení. I když byl obraz co do kvality poměrně proměnlivý, na HD kanálech České televize byl většinou překvapivě dobrý i když někdy sklouzl pomalu o třídu níže, jakoby box něco rozhodilo. Tohle ale při 699 Kč opravdu řešit nebudeme stejně, jako znatelně horší obraz například na Nově nebo Primě, kde je ovšem také citelně nižší rozlišení.

Zvukově si set-top box s televizorem Hisense překvapivě rozuměl a na některých pozemních kanálech bylo někdy dokonce slyšet – při povolení virtuálního prostorového zvuku v TV – i příjemné rozšíření prostoru.

Jednoznačně box potřebuje dotáhnout firmware. Ne, že by nechodil nebo nějak padal. V našem případě pouze zazlobil jednou videovýstup a potíž tak byla hlavně v oblasti třídění stanic. I když totiž byly některé kanály vymazány a jiné měly být přeskočeny, Strong na to ohled nebral a vesele je v seznamu stanic zobrazoval dál a šlo se na ně také přepnout. Zvláštní přitom bylo, že v případě nahrávání se box choval výborně a dokázal uživateli omezit seznam dostupných stanic pouze na příslušný multiplex z něhož se nahrávalo. V jeho rámci jsme se mohli přepínat bez ukončení nahrávání.

Strong SRT 8216 je velmi levný a po instalaci si některé věci musíte sami upravit; alespoň u nás tomu tak bylo. Za provozu však – s výše zmiňovanou výjimkou – fungoval spolehlivě. Jediný další problém na který jsme narazili, bylo ono přepnutí video výstupu na HDMI na základ, tj. na 576i. Stalo se to po zapnutí set-top boxu po nočním odpočinku a už se to neopakovalo. I tady snad pomůže nová verze firmwaru.

Hodnocení

  • PRO: cena, kovové provedení, které se nehřeje ani po mnoha hodinách provozu, výborně čitelné písmo v nabídkách, dobré chování při nahrávání
  • PROTI: potíže s video výstupem (jde upravit) a tříděním stanic, podivná lokalizace (lepší by asi byla žádná)