Zástupci muzea Dne D v Arromanches-les-Bains na severofrancouzském pobřeží využívají projekční techniku pro názornější ilustraci událostí před, během a po vylodění v rámci invaze spojenců na kontinent.

Hlavním požadavkem muzea bylo vybrat co nejtišší a nejspolehlivější projektory pro čtyři klíčové části expozice: posluchárnu, nástěnnou „videomalbu“, projekční mapování a virtuální realitu. Nakonec byly zvoleny laserové DLP projektory Panasonic PT-MZ16K, PT-RZ790 a PT-RZ990 společně s objektivy ET-DLE020, ET-DLE060, ET-DLE085 a ET-EMW300.

Obří úhlopříčka? Co zkusit televizi přes projekci na velmi krátkou vzdálenost?

Hlavním cílem bylo zachytit události při invazi a následnou výstavbu jednoho ze dvou umělých přístavů pojmenovaných Mulberry Harbours. A protože vylodění bylo hodně o logistice, mohou si nyní prý návštěvníci lépe představit i tuto část vylodění. Jelikož je prostředí v muzeu omezeno co do velikosti prostor, bylo nutné projektory vybavit objektivy s krátkou projekční vzdáleností a ultraširokoúhlým záběrem tak, aby se projekce „vešla“. Právě tohle ukazuje fotogalerie výše.

Foto: Panasonic

Pro projekci na velký model o rozloze 28 m² (fotografie v úvodu), který zachycuje operace po dni D, bylo použito projektoru Panasonic PT-RZ990 s ultraširokoúhlým objektivem ET-DLE020. Důležité také v tomto okamžiku bylo to, že optické srdce projektoru je odolné proti prachu a zvládá, podle výrobce, 20.000 hodin bezúdržbového provozu, což k řadě Panasonic PT-RZ patří. Výsledkem tak mohl být skoro nepřetržitý a tichý provoz. Hlučnost je ostatně u výše uvedeného projektoru s rozlišením 1.920 x 1.200 bodů udávána na 40 dB v režimu Normal a až 35 dB v tzv. tichém módu (Quiet).