Konec roku se blíží a s ním i tradiční televizní žně. A protože nás Covid stále neopustil, a zjevně hned tak neopustí, jedinou jistotou je mít pořádné kino doma.

Cestou k němu ale nemusí být jen klasický televizor, ale také projektor pracující na velmi krátkou (ultra krátkou) vzdálenost. Ten totiž nepotřebuje žádnou stavební přípravu!

Běžný projektor svítící na plátno z několika metrů stavební přípravu vyžaduje, ať už tomu říkáte jakkoli. Pokud tedy nechcete tahat kabely po povrchu místnosti, nebo se spokojit s omezenými funkcemi, což ale v případě živého televizního vysílání moc neplatí, tady prostě kabel a konektor HDMI nějak natáhnout potřebujete!

Instalace klasického projektoru v domácnosti tak může být hodně náročná a ideálně se provádí při výstavbě nebo důkladnější rekonstrukci (protažení kabelů pod podlahou), přičemž se předpokládá, že v daném místě již máte 230 V (bavíme se pouze o stacionární instalaci). Tady se ale zaměříme na projekci na velmi krátkou vzdálenost, tedy na řádově nižší desítky centimetrů, typicky dvacet, třicet (neplést s krátkou vzdáleností, tedy na nějaký metr, metr a půl). Někdy se v tomto okamžiku také mluví o limitu 15palců, nějakých 38 cm, zahlédli jsme ale také 40 cm, resp. i 60 centimetrů. Ať je to jak chce, je tu jeden zásadní problém jak takovou vzdálenost měřit, resp. od čeho. I k tomu se dostaneme, navíc s tím musíte počítat při nákupu, protože jinak se vám při instalaci lehce může stát, že spláčete nad výdělkem!

Laserový projektor BenQ V6050 má nad zdrojem světla kryt, který se má před zahájením projekce automaticky odsunout. Nepráší se tedy na optiku a zvědavé dětské prstíky se tam nedostanou.

Pokud se rozhodnete pro zmiňovaný druh projekce, není zapotřebí ničeho jiného než nějakého stolku, skříňky, před projekční plochou. Tento systém představuje tu nejsnazší cestu k obří úhlopříčce, jaká momentálně existuje. A nějaký ten set-top box či přehrávač disků Blu-ray už napojíte velmi snadno, protože projektor máte nejspíše kousek od něj. Samozřejmě pokud je k dispozici HDMI, ale to bylo jednou z našich podmínek pro zařazení do přehledu.

Možná si ještě pamatujete na tzv. projekční televizory, nevzhledné a hodně hluboké krabice a šlo vlastně o projektor s plátnem v jednom balení. Ty také svého času představovaly (vedle klasické projekce) jedinou cestu k velké úhlopříčce a velká tenkrát znamenalo cokoliv nad nějakých 80, 90 cm). Dnes je to pochopitelně o něčem jiném. Vše, co potřebujete je projektor pracující na velmi krátkou vzdálenost a nějaká volná stěna, resp. projekční plocha. Projektor položíte, podle modelu třeba jen 20 cm od plátna, a máte vystaráno. Úhlopříčka pak dosáhne klidně i více než dvou metrů a jakmile vše seřídíte a přivedete zdroj televizního signálu (projektor může mít TV tuner i v sobě), máte hotovo.

Mimochodem tradiční výrobci projektorů jsou hodně konzervativní. Živou vodu do kategorie vnesly až Hisense a Samsung a je to jen dobře!

Snad se dočkáme projektorů s velmi krátkou vzdáleností se zabudovanými televizními tunery i od těch tradičních producentů. Krásně by to prosvětlilo scénu!

Recenze odpovídajících výrobků na Televizním webu:

Jaká je současná nabídka

Pokud bychom se orientovali pouze na projektory se zabudovaným televizním tunerem, byla by dosti chudá. Na trhu jsme našli jen čtyři výrobky od dvou firem: Hisense 100 L5F a Hisense 88L5VG a Samsung The Premiere ve dvou provedeních: SP-LSP7T a SP-LSP9T. V brzké době je doplní pátý, a to Hisense 100L9G TriChroma Laser TV.

Pro naše potřeby jsme tedy rozšířili přehled na kategorii projekce na velmi krátkou vzdálenost, přidali ještě požadavek na rozhraní HDMI tak, aby bylo možné k projektoru připojit set-top box pro DVB-T2/S2, a přidali i další dnes důležité věci. Jako poměr stran minimálně 16:9, schopnost promítání obsahu s HDR (jistě nepůjde jen o současné domácí televizní vysílání) a přirozené rozlišení muselo být alespoň Full HD, tedy 1920 x 1080 bodů. Na skutečné domácí kino je to asi potřebné minimum a pochopitelně nehovoříme o nějakém provizorním „mobilním promítání“ u něhož jsou věci jinak.

Výsledkem je podstatně zajímavější nabídka, navíc jsou pryč i zastaralé nebo příliš jednoduché výrobky pro naše záměry se nehodící.

Na druhou stranu jsme v tomto přehledu vypustili položku 3D, lépe řečeno pseudo 3D, které na rozdíl od televizorů řada výrobců projektorů stále drží a někteří dokonce dodávají i brýle v ceně. Pokud máte zájem o tuto dnes vyslovenou specialitku, musíte si ji dohledat. Věnovat se jí by znamenalo řešit i další věci a nejasností je u projektorů na velmi krátkou záležitost více než dost, takže byla dána přednost obecně potřebnějším věcem.

Náš požadavek na HDR (bez něj podle nás nemá smysl takhle drahou věc vůbec kupovat) se ukázal jako velmi dobrý filtr. Právě kvůli jeho absenci (někdy v kombinaci se zmiňovanou vzdáleností) byly vyřazeny například BenQ W1600UST (37.990 Kč) či ViewSonic LS831WU (89.790 Kč). Vyřazeny byly také projektory Optoma, dále Epson EH-LS500 a třeba i nezvykle hluboký LG CineBeam HF65LSR. Nakonec sice v přehledu zbylo jen nějakých deset modelů, ale ty stojí za to!

Ke koupi jsou, jako doplněk, i speciální projekční stolky (Sony).

Pozor na vzdálenost od projekční plochy. Nemusí být až tak „velmi krátká…“

Tady musíte být hodně opatrní! Dnes jsou někdy za „ultra krátké“ označovány i projektory s horizontální vzdáleností (je i vertikální) hodně, ale hodně přes 50 cm a v tomto okamžiku si jen představte, jak hluboká by musela být skříňka (stolek) na kterou byste projektor u projekční plochy položili; minimálně jde o vzdálenost od plátna plus hloubka samotného projektoru. Bohužel problém tzv. projekční vzdálenosti je složitější a skoro nikde není zmiňován; jen Hisense a Samsung to uvádějí naprosto jasně! Jde o to, že část výrobců (mezi nimi i tito) měří zmiňovanou vzdálenost od zadní strany projektoru, další od čočky projekčního systému a možná jsou ještě nějací další… Zdá se to jako malichernost, ale rozdíl může být klidně i 15, 20 cm, a to je na hloubce skříňky na kterou projektor před plátnem položíte hodně znát.

Bohužel je tu další problém: jak zjistit alespoň nějakou projekční vzdálenost! Někteří výrobci či prodejci ji totiž z naprosto nepochopitelných důvodů vůbec u produktu neuvádějí a nejspíše se jí dopátráte až „při vážném zájmu.“ Někdy je ale možné jít přes kalkulačku projekční vzdálenosti i když třeba u Epsonu jde spíše o propracovanou simulaci, která je ovšem na jeho webových stránkách hodně schovaná (odkaz zde, fotografie níže).

Z toho všeho jsou vidět ještě další věci: jednak zbytečně chybně vypsané výrobky a jednak to, že celá projekce s ultra krátkou projekční vzdáleností je vlastně na začátku, což je ostatně pravda. Situace se totiž výrazně změnila až s uvedením výrobků Hisense a Samsung v minulém roce, resp. 2019.

Pro potřeby tohoto přehledu jsme tedy maximální vzdálenost omezili na 50 cm, čímž jsme se jednak dostali někam do středu udávaných vzdáleností pro systém projekce na ultra krátkou vzdálenost a jednak udělali jakousi hranici pro takovouto projekci použitelnou v běžném bytě či domě. Jestliže ale projektor s minimální vzdáleností (bohužel často vůbec nevíme odkud je vlastně měřena – většinou asi od čočky) šel alespoň někam k 25cm, do přehledu jsme ho, bez ohledu na maximum, přece jen zařadili. Pozor následně ještě na minimální udávanou velikost úhlopříčky, která s tím vším souvisí. Ta může jít i někam ke 150 cm a bylo by škoda mít něco tak malého, když nemusíte.

Parametry jsme se snažili všestranně ověřovat, ale určitě si na ně dejte pozor. Například Optoma CinemaX P2 (64.490 Kč) měla u Alza.cz udánu projekční vzdálenost 20-42 cm, přímo u výrobce 47-66 cm. Pochopitelně v tomto okamžiku dáváme přednost údajům výrobce a jak vidíte, připravit přehled nezabralo právě málo času nehledě na to, že se dvakrát od základu předělával. Vedle toho byly některé věci neověřitelné, bez problémů by měly být výrobky Epson, Hisense a Samsung mající u nás zastoupení.

A ještě jedna zajímavá věc. U některých obchodů (např. videoprojektory.cz) snad vůbec u sledovaného druhu projektorů projekční vzdálenosti neuvádějí a bohužel se je často nedozvíte ani ve zdejších parametrech ke stažení. U jmenovaného obchodu se tak musí jít do projekční kalkulačky nebo mu rovnou napsat…

Ještě horší bylo ale to, že třeba u takového Christie Captiva DHD400S jsme parametr nenašli ani u výrobce. Takovéto „kousky“ byly samozřejmě z přehledu vyřazeny.

Jak na projekční plochu

Zajistit si místo na promítání jde v podstatě trojím způsobem. Sáhnout můžete po klasickém plátně, ať už bude napevno nebo stahovací. Můžete ale zvolit i promítání na prostou natřenou stěnu (nebo na stěnu natřenou speciální barvou) a pokud se vám nic toho nehodí, jsou tu ještě mobilní skládací plátna jako Epson Silk Screen ELPSC26. To postavíte speciálně na promítání a po jeho skončení ho zase složíte, takže nezabírá prostor a místnost vypadá stejně, jako před tím.

Pevná projekční plocha je dodávána k výrobkům Hisense a v ceně máte nejen ji, ale i montáž a seřízení projektoru. Naproti tomu Epson pro svůj EH-LS300 doporučuje vlastní plochu ELPSC35 nebo ELPSC36 a nějakých 20.000 či 30.000 Kč si tudíž připlatíte. Použít ji ale pochopitelně nemusíte.

Projektor ViewSonic X1000-4K má rozměry 757 x 169 x 291 mm (švh) a jako zdroj světla používá LED. Druh projekce je zřejmě DLP, ale nepodařilo se to ověřit.

Jak číst v tabulce

Prvním bodem hned po ceně je „druh projekce“ a tady máme buď nejobvyklejší DLP nebo, tu a tam, LCD, resp. 3LCD.

Druhou položkou je „lampa; max. světelný tok“, resp. druh použitého světelného zdroje. Tím může být buď laser, LED nebo klasická lampa, kterých je tu naštěstí už pomálu.

Další dva body tabulky spolu velmi úzce souvisí: „projekční vzdálenost (min./max.)“ a „úhlopříčka (min./max.); rozlišení“. První říká, jak daleko má být zadní strana projektoru, nebo čočka jeho optického systému, od projekční plochy (pro zjednodušení bereme pouze vzdálenost horizontální). Druhý bod mluví o nejmenší a největší vytvořitelné úhlopříčce a přirozeném rozlišení projektoru.

Pokud je udána jen jedna projekční vzdálenost, další se buď nepodařilo dohledat, nebo skutečně výrobce udává pouze jednu a počítá s pevným rozměrem plátna. Pro jistotu raději dodáváme „(více neuvedeno)“.

„Tuner; zvuk“ poukazuje na případné zabudování příjmu živého televizního vysílání a na parametry audio systému, tedy zesilovače (více případně v poznámce).

„Hlučnost“ souvisí s režimem světelného výkonu projektoru a někteří výrobci ji vůbec neuvádějí (Hisense). Ideálně by měla být uvedena pro každý režim (obvykle bývají tři), ale tento stav nastal jen u LG CineBeam HU85LS.

„Vstupy/výstupy (výběr)“ jsou zřejmé, ne vždy se ale podařilo dohledat všechno. Pokud požadujete například RJ-45, tedy připojení k domácí síti, ověřte si ho. Třeba Epson ho vůbec nenabízí. To samé platí i o digitálním audio výstupu a verzi Wi-Fi, resp. frekvenci, kterou se také ne vždy podařilo zjistit (viz zarušené prostory a 2,4 GHz). Důležitější je však v tomto případě dostatek video rozhraní pro napojení externích zdrojů signálu.

Pokud jde o „poznámku“, tam je jako obvykle vše ostatní a „ještě stále důležité“. Ne vždy je tam ale to, co bychom chtěli. Typicky to platí o ochraně zraku přes snímač pohybu u projektoru s laserovým zdrojem. Pokud máte malé děti, dejte si na to určitě pozor!

Doporučené vzdálenosti u Hisense 100 L5F vůči v ceně dodávanému pevnému plátnu.

Nepodceňte instalaci

Instalace samotného projektoru vzhledem k použitému plátnu (promítací stěně) je hodně důležitá a dá se říci že důležitější a zapeklitější než u běžných projektorů. Výhodou je pomoc profesionála, pokud jím samozřejmě nejste vy.

Seřídit klasický projektor pracující s projekcí na několik metrů se zdá být výrazně jednoduší než projektor pracující s ultra krátkou vzdáleností. Autor jich ale zatím vyzkoušel jen několik (tři, čtyři) a i když to nikdy nebylo bez komplikací, je brzy dělat závěry. Nicméně nabídka Hisense (instalace plus plátno v ceně projektoru) se v tomto okamžiku zdá být neocenitelná!

Více najdete třeba u recenze Hisense 100 L5F.

Přehled vybraných projektorů s velmi krátkou projekční vzdáleností a HDR, listopad 2021 (k 3. 11. 2021)

Poslední aktualizace článku a tabulky proběhla ve čtvrtek 4. listopadu 2021. Přehled si sice neklade za cíl ukázat kompletně celou nabídku, ale pokud o nějakém projektoru vyhovujícím stanoveným podmínkám víte, dejte prosím vědět v diskusi pod článkem.

Při převodu do PDF se bohužel ztrácejí odkazy na testované výrobky. Ty naleznete v excelovské tabulce typu XLSX, ale jsou pouze tři.

Ke stažení (PDF): tabulka – projektory s ultra KPV

Ke stažení (XLSX): tabulka – projektory s ultra KPV