Hned dvě západoevropské země oznámily úmysl spustit řádné vysílání televizních programů v Ultra HD 4K rozlišení v pozemních digitálních sítích DVB-T2. Ve Francii se k tomu chystá veřejnoprávní televize France Télévisions a ve Španělsku rovněž veřejnoprávní RTVE.

Plánované spuštění UHD kanálů navazuje na testy, které provedly obě televize. France Télévisions společně s operátorem sítí TDF Group nabídla v červnu testovací přenos tenisového turnaje French Open 2023 v UHD kvalitě v DVB-T2 pro Paříž, Toulouse a Nantes. Zároveň v Paříži bylo možné tento tenisový turnaj sledovat i prostřednictvím experimentální sítě 5G Broadcast šířené z Eiffelovy věže. Na obou experimentech se podílely i společnosti Ateme, Qualcomm a Rohde & Schwarz. Tento týden francouzský mediální regulátor Arcom zahájil veřejnou konzultaci, do jaké míry mají být v pozemních digitálních sítích šířeny programy v rozlišení UHD 4K. Francouzská vláda totiž po Arcomu chce, aby France Télévision přidělil frekvence pro šíření UHD verzí programů France 2 a France 3.

Je UHDTV pro diváka přidanou hodnotou?

Francie řeší, zda šířit jen UHD, nebo i HD/HDR kanály

Budoucí veřejnoprávní síť DVB-T2 UHD má pokrývat velkou část Francie a devět zámořských území. Podle Arcomu o distribuci UHD programů v DVB-T2 projevily zájem i další společnosti. Aby bylo možné šířit v terestrickém vysílání programy v UHD kvalitě, musel by dle regulátora vzniknout multiplex, který bude vysílat v nových standardech. Veřejná konzultace má sloužit k určení kapacity budoucího multiplexu DVB-T2 UHD a počtu služeb, které by mohl obsahovat. Arcom upozornil, že taková síť DVB-T2 by musela využívat kompresní standard HEVC, v němž vysílají i české celoplošné multiplexy DVB-T2. Francouzské sítě DVB-T2 využívají především starší kompresní standard MPEG-4. Do nového multiplexu DVB-T2/HEVC by se měly vejít tři UHD programy, případně dva UHD programy a dva HD/HDR programy nebo jeden UHD kanál a čtyři HD/HDR kanály.

Veřejná konzultace probíhá do 13. září, poté Arcom došlé připomínky vyhodnotí a zaujme podle toho postoj k požadavku vlády na vyčlenění sítě pro UHD vysílání veřejnoprávních programů. Oproti tomu ve Španělsku je už o startu řádného terestrického vysílání v UHD 4K rozlišení rozhodnuto. Veřejnoprávní televize RTVE získala souhlas svého představenstva k zahájení tohoto vysílání od 15. února 2024. Přístup k programu RTVE 4K budou mít všichni diváci s kompatibilními přijímači zdarma. Televizi to umožní konec vysílání všech programů RTVE ve standardním rozlišení obrazu v DVB-T/-T2, který je naplánovaný na 14. února 2024. Vysílání programů v HD kvalitě v terestrických sítích se tato změna nijak nedotkne. Rovněž RTVE si už UHD vysílání v terestrice vyzkoušela.

Ultra HD vysílání a 8K televizory Mají šanci uplatnit se na trhu?

Španělsko využije pro šíření UHD ženevské kmitočty

Španělské testy probíhaly ve spolupráci se společností Cellnex Telecom, zkušební multiplex pokrýval signálem 60 procent populace. Experiment začal 20. listopadu 2022 a zahrnoval přenosy zápasů Mistrovství světa ve fotbale z Kataru, kdy vedle UHD rozlišení program nabízel i vysokou dynamiku obrazu HDR a zvuk Dolby Atmos. V testovacím multiplexu vysílal pouze jediný program TVE 4K. Pro řádné UHD vysílání využije veřejnoprávní RTVE tzv. ženevské kmitočty, které tvoří páteřní vysílací sítě jednotlivých států. Zároveň skončí vysílání ve standardu DVB-T a veřejnoprávní programy budou terestricky dostupné pouze v DVB-T2, a to buď v HD rozlišení nebo ve zmiňovaném UHD 4K.

Česká republika už řádné terestrické vysílání v UHD 4K rozlišení vyzkoušela. Od června do prosince 2020 ho nabízely České Radiokomunikace (CRA) ve svém celoplošném multiplexu 23, kde šířily program NASA UHD. Už v roce 2013 ale CRA vyzkoušely UHD 4K vysílání v rámci testovací sítě DVB-T2 v Praze, pro kterou dodávaly obsah Česká televize a Slovenská televize. Nešlo však o lineární kanály z běžného provozu, nýbrž o speciálně vytvořený obsah, protože ani ČT, ani tehdejší STV (dnešní RTVS) neměly a dosud nemají jak odbavit vysílání v Ultra HD/4K rozlišení. To je také důvod – vedle vysokých distribučních poplatků – proč se české televizní stanice do Ultra HD vysílání moc nehrnou. Upgrade celého výrobního a vysílacího řetězce by představoval miliardové investice.

Polská veřejnoprávní televize využije přechod na DVB-T2 ke vzniknu čtyř nových programů. Jeden bude ve 4K