Šest operátorů, šest multiplexů, 56 programů, 84 vysílačů, to je v kostce stávající zemské digitální rozhlasové vysílání v České republice. Základní údaje o příjmu DAB+, programové nabídce i vysílacích sítích přináší leták, který připravil web Dabplus.cz.

„Analogový přenos rádia již delší dobu dosáhl svých hranic. Dostupné kmitočty FM jsou plně obsazeny a to znamená, že již není možné vysílat nové programy. Digitalizace mediálního světa se vyvíjí a DAB+ je dnes moderní rádio, které nabízí více programů v digitální kvalitě, nové multimediální služby a snadné ovládání,“ konstatuje v úvodu letáku, který je k dispozici ve třech jazykových mutacích (kromě češtiny také v angličtině a němčině) jeho autor Roman Kropáček, někdejší výkonný ředitel společnosti RTI cz a nynější technik plzeňského studia Českého rozhlasu. Za hlavní výhody DAB+ považuje kvalitní a čistý zvuk bez šumu, jednoduchou volbu programu či nezávislost na připojení k internetu.

Dalšími plusy DAB+ jsou podle Kropáčka doprovodná multimediální data, obrazové a textové informace na displeji rádia, rozšíření programové a žánrové nabídky, více dopravních informací, energetická úspora oproti FM vysílání a systém varovného hlášení obyvatel. Leták obsahuje hlavní historické milníky digitálního rozhlasového vysílání v České republice, ale především přehled provozovatelů sítí DAB+ v České republice se spuštěnými a plánovanými vysílači a programovou nabídkou všech šesti multiplexů, včetně rozdělení veřejnoprávní sítě ČRo DAB+ na českou a moravskou část s odlišnými regionálními stanicemi.

Šestý operátor spustil DAB+ Progress Digital testuje ve středu Čech

Leták o DAB+ v České republice volně ke stažení: