Hned dva digitální rozhlasové vysílače DAB+ spustila v pondělí 10. července společnost Progress Digital, sesterská firma Digital Broadcasting, provozovatele celoplošného terestrického televizního multiplexu 24. Stala se tak šestým operátorem sítí DAB+ v České republice.

Podle vyjádření Progress Digital jde zatím o testovací vysílání v rámci experimentální jednofrekvenční sítě (SFN) mezi dvěma středočeskými vysílači: Benešov – Kozmice a Buchov. Vysílání probíhá na kanálu 5B (frekvence 176,64 MHz) maximálními možnými výkony 1 kW. „Zahájili jsme provoz dvou DAB+ vysílačů najednou. Chceme si potvrdit správnost nastavení našich interních procesů ladění SFN, ověřit naše plánovací modely v rámci reálného šíření,“ vysvětlil operátor na webu multiplexu 24. V rámci testu společnost šíří vysílání komerčních rádií Čas a Čas Rock, která patří do stejného mediálního domu jako Progress Digital a Digital Broadcasting. Vyzkoušení SFN v rámci DAB+ vysílání avizoval již na červnové konferenci DIGIMEDIA 2023 výkonný ředitel Progress Digital Jakub Juhas.

V Česku odstartuje další síť DAB+ Kmitočty získal Progress Digital

Původně měl test probíhat i v Brně

Progress Digital žádal Český telekomunikační úřad (ČTÚ) o individuální oprávnění i pro další vysílací kanál 5A v Brně, ale společnosti se ho nepodařilo získat. Proto experiment probíhá pouze v rámci SFN ve středních Čechách mimo hustě obydlenou aglomeraci. V Brně chtěl operátor využít stožár v lokalitě Hády – Kánice (jiný, než je televizní a rozhlasový vysílač Českých Radiokomunikací) a vysílat výkonem 0,5 kW. Zájem o vstup mezi provozovatele terestrických digitálních rozhlasových sítí deklaroval Progress Digital již v roce 2021 na konferenci DIGIMEDIA. Na téže akci o rok později Jakub Juhas uvedl, že firma již má vytendrovanou vysílací technologii. Právě v té době společnost žádala ČTÚ o vydání tří individuálních oprávnění pro vysílání DAB+.

Pokrytí DAB+ sítě společnosti Progress Digital (Zdroj: VPortal ČTÚ)

V České republice momentálně vysílá šest sítí DAB+, ale pouze jediná má celoplošné pokrytí. Jde o veřejnoprávní síť ČRo DAB+, jejíž provoz technicky zajišťují České Radiokomunikace. Ty jsou zároveň operátorem vlastní sítě CRA DAB+, jež pokrývá Prahu, Ostravu a Plzeň a nabízí nejposlouchanější tuzemská komerční rádia. Následuje síť RTI cz, která je dostupná v Praze, západních a jižních Čechách, dále multiplex společnosti Teleko digital s pokrytím Prahy, středních, severních a východních Čech, Vysočiny, Ostravska, Olomoucka, Zlínska a Brněnska, a multiplex COLOR DAB+, který v Praze a části středních Čech provozuje společnost Joe Media. S výjimkou Českého rozhlasu všichni operátoři vysílají na dočasných kmitočtech prostřednictvím individuálních oprávnění od ČTÚ.

Aukce sítí DAB+ začne v říjnu ČTÚ ji vypíše v srpnu

Aukci kmitočtů pro sítě DAB+ vypíše ČTÚ v srpnu

Plnohodnotné sítě DAB+ pro komerční rádia přidělí ČTÚ v rámci aukce, kterou vypíše v průběhu srpna a zájemci se do ní budou moci hlásit od září. Celkově půjde o dvě celoplošné a 27 regionálních sítí DAB+ s pokrytím od několika krajů po městské multiplexy. V každé síti bude moci podle ČTÚ vysílat až 16 rozhlasových stanic. V rámci veřejné konzultace ČTÚ na návrh Českých Radiokomunikací zvýšil kauci pro účast v první vlně aukce z původních 130 tisíc korun na 500 tisíc korun. Pro druhou fázi aukce bude poplatek 130 tisíc korun a pro třetí 75 tisíc korun. Na návrh RTI cz pak telekomunikační úřad zjemnil požadavek na rychlost výstavby regionálních sítí DAB+. Do čtyř let tak operátoři nebudou muset pokrýt signálem 80 procent území, pro které získají kmitočtové příděly, ale 70 procent. RTI cz požadovalo snížení na 60 procent.

Současná FM rádia budou moci do finálních DAB+ sítí vstoupit buď na základě transformační licence, ale to by se musela vzdát analogového vysílání v FM pásmu (a vláda by musela předložit Technický plán přechodu ze zemského analogového na zemské digitální rozhlasové vysílání), nebo si požádají o nové digitální licence. Právě tuto druhou cestu budou privátní vysílatelé podle prezidenta Asociace provozovatelů soukromého vysílání (APSV) Jiřího Hrabáka preferovat. Transformační licence jim totiž při absenci technického plánu přechodu na DAB+ umožňují vysílat na VKV neomezeně dlouho. Progress Digital již přede dvěma lety naznačila, že se v aukci bude ucházet o celoplošnou síť DAB+. „Jako v DTT se chceme stát významným operátorem DAB sítí,“ uvedl na konferenci DIGIMEDIA 2021 výkonný ředitel společnosti Jakub Juhas.

Digital Broadcasting už má technologii na DAB+ Operátor vytendroval dodavatele