Kombinovaný přijímač pracující s rozlišení Ultra HD 4K, kompletním tunerovým osazením a řadou aplikací nepoužívá Android TV, což může být pro mnohé výhodou. Už jenom v tom, že vedle domácích IPTV/VoD tu najdete i „červené tlačítko“ HbbTV, a to žádné zařízení tohoto druhu s operačním systémem Googlu nemá. To byste si museli připlatit a sáhnout po televizoru.

Set-top box doplňuje plnohodnotný dálkový ovladač, který vidíte i na úvodním snímku, několik domácích aplikací (Voyo, Skylink Live TV, Lepší.TV…) plus obvyklé zahraniční, HbbTV 2.0, tedy to nejnovější, a je tu také kompletní tunerové osazení, včetně DVB-T2/HEVC a funkce FastScan pro satelitní Skylink a FreeSat. Za 3.499 Kč je výbava rozhodně slušná a potěší třeba i Wi-Fi na 5GHz a zpracování zvuku v Dolby Atmos o čemž jsme se rovněž přesvědčili.

Set-top box jsme napojili na náš referenční televizor Hisense 55U7HQ z roku 2022 (rozlišení 4K) a takto ho také instalovali. Společné ovládání s televizorem přes HDMI (CEC) tu sice je, standardně ale bylo po instalaci vypnuté. Byl tu ostatně pouze jediný příkaz (společné zapnutí/vypnutí) a jakmile jsem ho povolili, přestal jít na výstupu HDMI zvuk. Takto se Mascom choval se zmiňovaným televizorem Hisense, s jiným to může být zcela jiné, protože CEC je vysoce individuální a chování vždy závisí od obou zařízení. A samozřejmě to nemůžeme vytýkat Mascomu. HDMI (CEC) je od začátku poněkud podivný systém.

Za půjčení děkujeme společnosti Atos Elektro.

 

Výborná instalace, snadné třídění kanálů

Instalace set-top boxu je výborná a rychlá s jedinou výhradou – nabídne se vám zapnutý „síťový pohotovostní režim“, což v praxi často znamená zhruba čtyřnásobnou spotřebu, což je nejen v dnešní době nepřijatelné. Pokud ho nechcete, manuálně si ho vypněte plus si občas zkontrolujte Youtube, které si rádo tyhle věci nastavuje po svém.

Následné ladění nabídne výběr tří tunerů a mj. i ladění zakódovaných stanic. U každé ukazuje, na jakém multiplexu ji našel, to pokud se bavíme po pozemním příjmu.

Mascom při instalaci uplatnil automatickou volbu rozlišení podle napojeného televizoru a v našem případě správně zvolil nejvyšší režim, který Hisense zvládá, což je 4K, 60 sn./s. Problémem je však to, že si při pozemním příjmu set-top box bez oznámení povolil HDR, což v praxi klidně může znamenat někdy i značně zvýšenou spotřebu televizoru a je také otázkou, co to vlastně udělá s takovýmto boxem. V případě zmiňovaného Hisense 55U7HQ je udáno 84 kWh/1.000 hod. provozu, v případě přehrávání obsahu s HDR je to pak 140 kWh/1.000 hod.

Seznam kanálů na tlačítku OK. Foto: autor

Seznam do kterého se kanály ukládají od čísla 1 je jeden smíšený, výběr mezi rozhlasovými a televizními děláte přes tlačítko „TV“ dálkového ovladače, nebo přes seznam kanálů na OK/Enter a přepnutí je okamžité. Pak ale narazíme na zásadní chybu!

Ať jsme měli přepnuto na jakoukoli televizní nebo rozhlasovou stanici, vždy jsme se – po použití tlačítka „TV“ – ocitli v prvním případě na pozici 1 (u nás Nova Cinema) a u rozhlasu na pozice 51 (Ukrajinske rádio). Následně zjistíte, že seznam naladěných stanic je skutečně jeden smíšený, všechny stanice jedou od jedničky tak, že nejprve jsou tu televizní a pak plynule navazují rozhlasové kanály.

Tlačítko „TV“ je zjevně nastaveno k přepínání právě na tyto pozice a logickým dalším krokem bylo vyzkoušet, co se stane, když sem přesuneme jiné kanály, což se dělá snadno a vždy po jednom.

A ejhle!

Tlačítko „TV“ stále přepínalo na pozice 1/51, ať tam byl umístěn jakýkoli kanál, takže to nakonec nemusí být až tak špatné!

A když jsme u řazení stanic – televizor, resp. použitá platforma Vestel, ještě dovoluje umístit vybrané kanály (i aplikace…) na hlavní lištu domovské obrazovky. Své nejoblíbenější tak můžete mít více po ruce a protože je povoleno i přesouvání i mazání ikon, můžete si je umístit i někam k začátku. Jen musíte najít volbu, která to povoluje, což v menu nemusí být jednoduché (není ani zde…).

Ovládání lehce změněné

Ovládání přijímače a menu nastavení je trochu své, někdy je ale také překvapivé. To když vyvoláte domovskou nabídku v živém televizním vysílání a objeví se jako lišta na spodu obrazovky a na zbytku je typicky televizní vysílání. Tohle je tu sice už dlouho, ale zároveň je to dnes cesta od které mnozí odcházejí (odcházeli) a pak se k ní zase vracejí (vraceli). Je to ale také ta nejlepší cesta a vidět je to dnes typicky na potížích uživatelského rozhraní (UR) jedničky na trhu, Samsungu. U Mascomu překvapuje hlavně to, že se jí Vestel, jako tvůrce platformy, stále drží. Podle nás dělá dobře i když rychlost operací není vždy ideální a občas bylo cítit, že na provedení akce je třeba počkat, jindy to bylo vysloveně vidět. A ještě tu je jedna odlišnost: tlačítkem domečku, Home, se nemůžete přepínat mezi aplikací a domovskou obrazovku. Každou aplikaci tak nejprve musíte ukončit a platilo to u všech, které jsme zkoušeli.

Jak bylo řečeno, dálkový ovladač je plnohodnotný s barevnými tlačítky, numerickou částí i částí přímého vyvolání aplikací. Kolem OK/Enter najdete dokonce i tlačítko EPG (zde „G“, jako Guide), informace o pořadu/kanálu („i“) a Back (Zpět) a Exit. Tato dvě tlačítka sice občas nedělají to, co mají, tedy v prvním případě skok v nabídce o úroveň výše a v druhém zcela ven, ale snad to výrobce dotáhne.

Ve spodní části DO je práce s multimédii, která často funguje i v IPTV/VoD, jako například ve Voyu. Hodně příjemné jsou dvě programovatelné klávesy, kterými můžete nahradit to, že tato část klasicky zahrnuje jen zahraniční, zřejmě zaplacené aplikace, jako Youtube a Amazon Prime Video. A nejspíše se nepodařilo udat všechno, takže tu máme i rozměrné tlačítko přepínající v živém TV vysílání mezi posledními dvěma zobrazenými stanicemi.

Programování tlačítek je jednoduché a v novém stylu. Je tak třeba příslušné tlačítko déle podržet až přímo ve vybrané aplikaci, nebo na stanici, na kterou ho chcete naprogramovat. Potvrzení se vám na obrazovce objeví vzápětí. Takto je sem možné zařadit jak libovolný televizní/rozhlasový kanál a spustit si ho třeba rovnou z Youtube, tak nějakou IPTV/VoD. Vyzkoušeli jsme to s Voyo, což také klaplo.

V průběhu testu se však občas objevily firmwarové problémy i zde a naprogramované aplikace špatně přepisovaly jedna druhou. Na zmáčknutí jednoho tlačítka se tak někdy objevily dvě, nejprve první a vzápětí ji přepsala druhá, vypadalo to, že ta poslední naprogramovaná.

Základní EPG, slušné HbbTV i „chytré“ funkce

Programová nabídka EPG, zde nazývaná Guide, nemá ani obraz ani zvuk, zato vidíte pořady pro jedenáct stanic. Na pořad se můžete nechat upozornit a vyvolat si k němu podrobnější popisku. Na obrazovce se ale hůře hledá aktuální čas a tady je trocha zvyku zapotřebí, protože není příliš výrazný.

Přechod na další den vidíte na snímku výše a je třeba vystoupat až na horní k tomu určenou lištu.

HbbTV bylo povoleno hned po instalaci a na kanálech ČT a Novy pracovalo bez potíží a navazovalo například při změně kvality nebo po reklamě.

Mezi aplikacemi, vedle těch výše uvedených, najdete také Canal+, byť se špatnou ikonou, resp. popiskem. Nicméně video služba fungovala bez viditelných potíží, včetně skvělého párování přes kód QR s aplikací v mobilu. Nemusíte tedy hledat jméno a heslo a je to svižné a snadné.

Funkční byla při delším zkoušení také Lepší.TV a Skylink Live TV. Ta tu byla jak v české, tak ve slovenské podobě, párování s aplikací v mobilu je stejně výborné, jako u Canal+, ostatně dnes se jedná o jednu firmu. Potíže nebyly ani za chodu.

Voyo pracovalo při důkladném zkoušení zahrnující přehrání řady seriálových dílů výtečně, přihlášení, resp. párování je řešeno trochu jinak a i když je nepatrně náročnější, stále je to pohodlné a rychlé bez nutnosti psát jméno a heslo.

Obligátní Youtube fungovalo také, dokonce ani nemělo snahu měnit nastavení pohotovostního režimu WoL, tedy probouzení po síti, což je možná dáno tím, že jde o set-top box a nikoli o televizor.

Co Mascomu, resp. použité platformě chybí, je zejména Disney+ a HBO Max, které tu nenajdete stejně, jako například Skyshowtime. Horší je bohužel to, že set-top boxu zcela chyběla nabídka vstupů a výstupů, kde by mělo být i zrcadlení obrazovky z mobilu a tak nebylo možné tuto funkci vyzkoušet (foto u konce článku). Ta by mohla chybějící aplikace nahradit právě sdílením obrazovky.

Slabší multimédia, průměrné HDR

Správce souborů je pouze ikonový, vypsat si můžete nechat buď všechna média nebo jen jednotlivá. Jediná další věc, která jde, je seřazení souborů, náhled typu „textový seznam“ tu není.

V případě serveru nebyla přehrána jediná zkušební fotografie, a to ani v JPG (Mascom hovoří o JPEG). U hudby to bylo nesrovnatelně lepší a i když základní WAV set-top box nezvládl (to např. ani WMA), poradil si s MP3, FLAC a dokonce i s FLAC HD.

U videa bylo sice ohlášeno DivX, ale ani to, ani XviD přehráno nebylo, pracoval pouze zvuk. Nicméně box ze serveru bez velkých potíží zvládl Full HD nahrávku jak z televizního vysílání (asi 8 Mb/s), tak špičkovou s více než 20 Mb/s. Poradil si i s rozlišením Ultra HD (4K), pouze v případě HDR10 to byli tak říkajíc „černoši v tunelu“, povolení volby v menu situaci trochu vylepšilo (automaticky to zjevně nešlo), přesto byly detaily zatmavené scény nevýrazné a podání obsahu s HDR (co to je) celkově podprůměrné.

V případě titulků pracovaly, jak je nejčastěji zvykem, pouze interní, výběr mezi nimi byl možný, včetně slušného nastavení velikosti písma.

Přehrávání přes USB (zkoušen FAT32 a NTFS) ukázalo, že HDR je na tom podobně, přesvětlená scéna byla přehrávána výrazně lépe, než scéna tmavá. U videa opět nebyl zvládnut ani DivX (zkoušena pouze verze 5), ani XviD. Například MPEG-4 AVC či AVCHD už ano. Titulky nebyly problém, a to jak interní, tak externí a ukazovaly se i v solidní maximální velikosti. Tady je výhoda vůči síťovému klientu DLNA zřejmá.

Fotografie v JPG se tentokráte ukázaly v ikonovém náhledu, ale nepřehrály se a box vypsal něco ve stylu, že soubor je porušen nebo není podporován. U hudby to bylo lepší, což platilo i o přehrávání ze serveru. Zvládnuto bylo jak WAV, tak WMA a MP3, bohužel FLAC ani FLAC HD se nepřehrál a příslušené soubory se dokonce už ani nezobrazovaly ve správci souborů.

V obou případech pak box nezvládl testovací soubor v DTS a DTS-HD Master Audio, což není ani ohlašováno, a kupodivu také soubor se zvukem v Dolby Digital Plus. Dolby Atmos už ale nevadil, a jel jak ze serveru, tak z USB. Nicméně v průběhu testu přišla jedna aktualizace firmwaru, takže může brzy přijít i další…

Zobrazení po stlačeních Info. Na první se ukáže pouze levá část. Foto: autor

Jaký je? Firmware potřebuje úpravu, citlivost tuneru i stabilita chodu ale výborná

Novinka postavená na platformě Vestelu určitě jde správným směrem. Problém je, že zatím nemá dotažený firmware, což vidíme zejména na občasném drhnutí chodu (pomalejší reakce…) a na nedopracovaném programování tlačítek u nichž někdy nový příkaz nepřepsal předchozí, nebo přepsal jen částečně, a pak se spouštěly ten původní nebo oba za sebou.

Bylo to vidět i na tom, že jsme se při přepínání mezi TV stanicemi a stanicemi rozhlasovými ocitali na stále stejných pozicích v seznamu a nikoli na těch aktuálně/naposledy provozovaných. To se dá ale lehce obejít tím, že si právě sem umístíte vaše oblíbené kanály.

Toto menu, tedy vstupy a výstupy a mj. i zrcadlení obrazovky z mobilu, z nabídky na Mascomu zcela zmizelo (zde Finlux 32FFMG5760, stejná platforma). Foto: autor

Tím nejdůležitějším je ale absence přepínání vstupů a výstupů. Chybí tlačítko na dálkovém ovladači, chyběla dokonce i nabídka v domovském menu, kterou z televizoru Finlux 32FFMG5760 vidíte na snímku. U Mascomu je sice cosi jako „Zařízení“, ale položky byly zcela odlišné. Řečeno jinak: na poslední verzi firmwaru jsme se mezi vstupy nepřepnuli!

Nový náhled domovského menu, kde je také nastavení, přístup na multimédia, aplikace, atd., kombinovaný například s živým televizním příjmem je výborný i když v menu občas pohyb drhnul a několikrát jsme vysloveně museli na provedení příkazu (prostý posun na jinou ikonu), vysloveně čekat. Tohle doufejme výrobce hbitě vyřeší.

Chtělo by to!

Mascom MC9140 UHDCI totiž dává naději na hodně příjemný „chytrý“ set-top box, který už teď má své jasné výhody.

Hodnocení

  • PRO: výborný obraz, citlivý tuner DVB-T2, kompletní dálkový ovladač, včetně dvou programovatelných tlačítek (zatím firmwarové problémy), EPG umí jít (v rámci dne) zpětně (!), naladěné stanice si můžete umístit i na domovskou obrazovku, ale…
  • PROTI: …při přepínání mezi TV stanicemi a stanicemi rozhlasovými se ocitáte na stále stejných pozicích v seznamu, zcela chybí nabídka vstupů a výstupů, včetně zrcadlení obrazovky z mobilu (!), někdy pomalejší (doufejme, že „zatím“), EPG i bez zvuku…